Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pytania odnośnie obsługi systemu- gdzie jest (at)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 bialy_ikar

bialy_ikar
  • 587 postów
  • SkądŚroda Wlkp.

Napisano 25 listopada 2007 - 05:48

Wiec stałem się szczęśliwym (choć to będę mógł powiedzieć dopiero za kilka miesięcy) i mam pierwsze pytanie odnośnie obsługi systemu. Mianowicie w jaki sposób można uzyskać znak "@" z klawiatury. Próbowałem najróżniejsze kombinacje, uzyskałem wszystko co było pod tym klawiszem, za wyjątkiem "małpy".

#2 interpol_girl

interpol_girl
  • 589 postów
  • SkądWarszawa, PL // USA

Napisano 25 listopada 2007 - 06:38

Shift + 2. Jeżeli nie działa, to może masz jakiś inny układ klawiatury ustawiony (pewnie Polish zamiast Polish Pro) . Na Tigerze możesz sprawdzić w System Preferences->International->Input Menu, powinnieś mieć wybrany "Polish Pro".

#3 SLAYER

SLAYER
  • 66 postów
  • SkądWodzisław Śląski

Napisano 25 listopada 2007 - 10:23

Najlepszą metodą na poznanie nowego systemu i jest metoda prób i błedów, a zawsze w razie "czarnej dziury" pozostaje forum he he .Powodzenia

#4 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 25 listopada 2007 - 10:29

Jeżeli używasz klawiatury polish pro to @ jest pod shift+2
Jeśli używasz maszynistek jest to alt+2

Polecam otworzyć system preferences/international/menu imput/i:
-zahaczyć na liści klawiatur keyboard viewer
- zahacz na dole panelu preferencji show [imput Menu in menu bar]

z panelu który pojawi się w prawym górnym rogu wybrać w/w keyboard viewer
załączam zrzut:
Dołączona grafika

#5 Grzeczny

Grzeczny
  • 223 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 listopada 2007 - 10:32

Najlepszą metodą jest jednak wejście w panel preferencji - narodowe - menu klawiatura i tam odhaczyć podgląd klawiatury. [interpol girl wyłożyła to po angielsku] Podgląd wyskoczy ci na pasku menu i sobie próbuj. A jeśli nie działa shift 2, to masz chyba tzw klawiaturę maszynistki i wtedy naciśnij alt 2.

#6 bialy_ikar

bialy_ikar
  • 587 postów
  • SkądŚroda Wlkp.

Napisano 26 listopada 2007 - 01:44

Ok, mam to pod Shift+2. Ale czegoś tutaj nie rozumiem. Wydawało mi się, że jeśli na klawiaturze, na klawiszu "L" jest naniesiona dodatkowo małpa, to ten klawisz spełnia też i taką funkcję. I drugie pytanie. Kiedy uruchomię jakiś program, to jego ikona pojawia się w "Dock'u". Kiedy go wyłączę po przez naciśnięcie krzyżyka, program się wyłącza, ale nadal zostaje w "Dock'u". Ok, ale dlaczego, jak ponownie klikam na ta ikonę (przypominam, że jest ona podświetlona), to program się nie maksymalizuje? Muszę wtedy go wyłączać, po przez opcję "zakończ" i ponownie uruchamiać.

#7 TimmY

TimmY
  • 621 postów

Napisano 26 listopada 2007 - 01:51

To masz chyba zdecydowanie niepolska klawiature. Uzywajac polskiego ukladu bedziesz zobligowany do pracowac wedlug standartow QWERTY i malpy np. nad 2. A co do tego zamykania. Sa trzy typy zamkniecia jak na moje, kazde przez czerwony krzyzyk: a) czerwony krzyzyk oznacza natychmiastowe zamkniecie i wylaczenie programu kompletne (np. aMule) B) oznacza zamkniecie wizualnej strony programu, to znaczy jego okna, ale on sam wciaz pracuje i klikniecie na ikonke w docku powoduje jego maksymalizacje (np. transmission) c) oznacza zamkniecie wizualnej i technicznej strony programu, wylaczamy jego funkcje, wylaczamy dzialanie, ale ikona pozostaje w Docku w trybie gotowosci - szybkiego startu. (np. quick time player)

#8 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 26 listopada 2007 - 12:05

jeśli chcesz ukryć okno programy - cmd+w jeśli chcesz zakończyć działanie programu - cmd+q Dużo szybciej, wygodniej i zdecydowanie bardziej przewidywalnie jak za pomocą czerwonej perełki, bo zachowanie się programu zależy od "środowiska" w jakim został napisany. Aplikacje CoCoa zamykają okno przy naciśnięciu czerwonego, te pod X11 przykładowo zamykają cały program, te co wykorzystują interfejs oparty na Carbon... mogą działać tak i tak ;)

#9 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 26 listopada 2007 - 12:43

Polecam
Mac Szkoła
Apple OS X - Poradniki dla początkujących

#10 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 26 listopada 2007 - 13:10

Ok, mam to pod Shift+2. Ale czegoś tutaj nie rozumiem. Wydawało mi się, że jeśli na klawiaturze, na klawiszu "L" jest naniesiona dodatkowo małpa, to ten klawisz spełnia też i taką funkcję.

Masz układ klawiszy brytyjski (UK) a ustawiony programowo w preferencjach domyślnie amerykański US. Zapewne też zamiast $ masz znak funta. Jeżeli chcesz zyskać zgodność tego co masz na klawiaturze z tym, co chcesz uzyskać to ustaw w preferencjach UK i będziesz miał zgodność opisu klawiszy z ich działaniem.

Osobiście wolę układ US ale nie sprawia mi problemu nawet niemiecki układ QWERTZ. Po prostu wówczas ustawiam w preferencjach US i nie patrzę na klawisze podczas pisania.

Wszystko zależy od tego, do czego się przyzwyczaiłeś. Moja "multiklawiaturowość" wynika np. z tego, że Commodore 64 miałem w układzie UK, Atari Portfolio w układzie niemieckim QWERTZ i pisałem dużo na maszynie do pisania w układzie PL Maszynistki. Gdzie się da ustawiam US i przestaję patrzeć na klawisze, co by mi się nie myliło.

#11 bialy_ikar

bialy_ikar
  • 587 postów
  • SkądŚroda Wlkp.

Napisano 02 stycznia 2008 - 14:13

Kolejne pytanie :). Do czego służą "Czynności katalogów"?

#12 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 03 stycznia 2008 - 02:45

Możesz napisać w języku Applescript pewne "akcje" jakie mogą wykonywać katalogi na dokumentach jakie się w nich znajdują. Absolutną podstawą skryptów budowanych pod akcje folderów są tak zwane eventy czy też kickery czyli pewne zdarzenie, które uruchamia odpowiedni skrypt: * na dodanie nowego dokumentu do katalogu wykonaj na nim... * na usunięcie dokumentu z katalogu wykonaj na nim... Można też użyć akcji folderu do automatycznego uruchomienia workflowa zaprojektowanego za pomocą automatora. Taka wersja light dla tych co nie mają czasu by nauczyć się języka czy też nie znają się zupełnie na jakimkolwiek programowaniu (nie umieją nawet rozpisać instrukcji "jak zrobić kogiel mogiel") Służyć to może wielu rzeczom. Na przykład możesz konwertować, sortować, otwierać, duplikować, przenosić automatycznie wszystko co wyląduje w danym folderze. Pomaga automatyzować czynności, które wykonujesz co jakiś czas na wielu plikach.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych