Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MBA 2013 problem z rozlaczaniem wifi i lagiem z magic mouse


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bolsu07

Bolsu07
  • 600 postów

Napisano 18 października 2014 - 21:01

Witam panowie pisze tutaj bo juz nie wiem gdzie i jak szukac. Posiadam MBA late 2013. Wczesniej miałem osx mavericks i wszytsko bylo idealnie. Zainstalowałem Yosemite z App store. Instalacja przebiegła bezproblemowo. Ale juz po starcie zaczeły się problemy. Kiedy jestem połączony z siecią domową i przeglądam strony przez mozille po chwili rozłącza się wifi (szuka) nie znajduje i znów trzeba wybrac ręcznie. posiadam także magic mouse i kiedy jest nieruszana, ruszy się ją to ma laga sekunde a potem już normalnie. bardzo to denerwuje. w tym stanie jest nie do uzytku. nie wiem juz co zrobić. Będę wdzięczny za kazdą pomoc. Na makach sie nie znam za bardzo. uzywany w biurze a teraz przez niego same nerwy.

#2 m-graficzny

m-graficzny
  • 464 postów

Napisano 19 października 2014 - 10:09

Niestety mam to samo z magic mouse już od pierwszej bety. Po chwili postoju i ruchu kursor łapie dopiero po ok. 0,5 - 1 sec i już dalej śmiga bez problemu, aż do czasu postoju.

Co więcej, klawiatura na bluetooth także łapie takie zawieszki i stała się "gumowa". Brakuje jej precyzji jak to jest w przypadku hardware'owej klawiatury. Niestety w necie nie ma na to rozwiązania… Przynajmniej po polsku i angielsku. "Magic mouse lag" to nie to samo, ponieważ u nas problem występuje tylko na Yosemite. Mam wrażenie, że to problem z bluetooth, ponieważ trackpad i klawiatura w MBP działa idealnie, tylko to co jest podpięte zdalnie ma zawieszki.

- - - Połączono posty - - -

Poczytałem trochę, aby się dowiedzieć czy mamy coś nowego w tym temacie i niestety po oficjalnym wydaniu pojawiły się wątki z tym problemem, czyli jest to już znany "bug"… Dziwie się, że tylko my o tym tu piszemy. Innym działa? Jak znajdę rozwiązanie, na pewno się tym tu podzielę.

#3 brunsik

brunsik
  • 105 postów
  • SkądŁódź, Poland, Poland

Napisano 19 października 2014 - 10:12

Ja miałem problemy ze zwykłą myszką radiową, powodowała że wifi wariowało i nie szło go używać. Zmiana myszki na kablową rozwiązała sprawę z internetem. A co do magic mouse nie miałem, ale może w ustawieniach jest jakaś opcja żeby nie usypiała czy coś? Albo jeszcze mycha skopana, jeśli magic mouse jast radiówką to może właśnie ona rozwala wifi?

#4 m-graficzny

m-graficzny
  • 464 postów

Napisano 19 października 2014 - 11:07

Ja miałem problemy ze zwykłą myszką radiową, powodowała że wifi wariowało i nie szło go używać. Zmiana myszki na kablową rozwiązała sprawę z internetem. A co do magic mouse nie miałem, ale może w ustawieniach jest jakaś opcja żeby nie usypiała czy coś? Albo jeszcze mycha skopana, jeśli magic mouse jast radiówką to może właśnie ona rozwala wifi?


To na 100% Yosemite, bo 2 razy się cofałem do mavericks i problem nie występował. Ponowne parowania, czyszczenie pram i inne zabiegi nie działają.

#5 Iro

Iro
  • 6 738 postów
  • Płeć:
  • SkądKatowice

Napisano 19 października 2014 - 11:23

Po tym co widzę wynika, że lepiej poczekać aż Apple poprawi "choroby" wieku dziecięcego. Z mojego doświadczenia wynika, że może to być przy 10.10.3 lub 10.10.4.

#6 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 19 906 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 19 października 2014 - 11:28

Re: up. Przestań siać ten swój zdziadziały defetyzm. Nikt Ci nie każe robić upgrade, ale nie przekonuj wszystkich do swojej smutnej pseudo-racji.

#7 Adrianns

Adrianns
  • 158 postów

Napisano 19 października 2014 - 13:35

To o czym piszecie nie występuje tylko przy myszce, na gładziku przypatrzyłem się czegoś podobnego, ale u mnie jest to nie więcej niż 0,5sec i raz na jakiś czas.

#8 Bolsu07

Bolsu07
  • 600 postów

Napisano 19 października 2014 - 13:41

To na 100% Yosemite, bo 2 razy się cofałem do mavericks i problem nie występował. Ponowne parowania, czyszczenie pram i inne zabiegi nie działają.

wysłałem PW. mam pare pytań

#9 Iro

Iro
  • 6 738 postów
  • Płeć:
  • SkądKatowice

Napisano 19 października 2014 - 15:38

Re: up.
Przestań siać ten swój zdziadziały defetyzm. Nikt Ci nie każe robić upgrade, ale nie przekonuj wszystkich do swojej smutnej pseudo-racji.


Nie muszę przekonywać.
Ludzie sami widzą, co się dzieje.
  • Zbig.AppleUser lubi to

#10 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 postów

Napisano 19 października 2014 - 16:28

Witam
panowie pisze tutaj bo juz nie wiem gdzie i jak szukac. Posiadam MBA late 2013. Wczesniej miałem osx mavericks i wszytsko bylo idealnie. Zainstalowałem Yosemite z App store. Instalacja przebiegła bezproblemowo. Ale juz po starcie zaczeły się problemy. Kiedy jestem połączony z siecią domową i przeglądam strony przez mozille po chwili rozłącza się wifi (szuka) nie znajduje i znów trzeba wybrac ręcznie. posiadam także magic mouse i kiedy jest nieruszana, ruszy się ją to ma laga sekunde a potem już normalnie. bardzo to denerwuje. w tym stanie jest nie do uzytku. nie wiem juz co zrobić. Będę wdzięczny za kazdą pomoc. Na makach sie nie znam za bardzo. uzywany w biurze a teraz przez niego same nerwy.


MacBook Pro late 2013 z Yosemite i te same problemy z rozłączającym się WiFi po upgrade do Yosemite.
Na tym samym routerze iPad z iOS 8 streamuje muzykę i nie ma żadnych problemów z WiFi

WiFi Apple ma skopane od premiery Mavericksa i jak widzimy, w wersji Yosemite nie poradziło sobie z problemami, z to Apple dodało nowe bugi.
Jedyne co możesz zrobić, to czekać na cud, może Apple zacznie naprawiać liczne błędy.

- - - Połączono posty - - -

Re: up.
Przestań siać ten swój zdziadziały defetyzm. Nikt Ci nie każe robić upgrade, ale nie przekonuj wszystkich do swojej smutnej pseudo-racji.



On ma rację, ty nie masz racji.
Ludzie piszą na forum bo mają problemy i szukają rozwiązania a nie twoich zmanierowanych komentarzy.

#11 mauma

mauma
  • 225 postów

Napisano 19 października 2014 - 16:52

Potwierdzam, wifi gubi zasięg co 10-15 sekund. Nie da się na tym pracować!!!. Yosemite na pewno nie jest AMAZING, jeszcze ten pedalski wygląd. Apple najbardziej wartościową firmą na świecie i takie coś!!!!!! Dno dna

#12 Adrianns

Adrianns
  • 158 postów

Napisano 19 października 2014 - 17:02

Wygląd to już akurat rzecz gustu i nie ma co tutaj się z tym spierać. Na MBP Late 2013 nie mam problemów z wifi, ale może dlatego, że takiego problemu nigdy nie miałem, a Yosemite nic nie zmienił.

#13 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
  • Płeć:

Napisano 19 października 2014 - 17:05

Potwierdzam, zero problemów z wifi.

#14 m-graficzny

m-graficzny
  • 464 postów

Napisano 19 października 2014 - 17:38

U mnie także nie ma problemu z WiFi, reszta funkcji także chodzi bez problemu, tylko ta cholerna myszka i klawiatura mnie do szału doprowadza… Co ciekawe, jak macbook jest podpięty do zasilacza, problem nie występuje. Gdyby nie Intuos podpięty po kablu do macbook'a, bym był zmuszony do powrotu na mavericks'a, ponieważ w shopie, indesignie i illustratorze można szału dostać. Ze dwa tygodnie wytrzymam, ale jak nie będzie rozwiązania, trzeba będzie się cofnąć, bo przecież najważniejszy jest komfort pracy.

#15 brunsik

brunsik
  • 105 postów
  • SkądŁódź, Poland, Poland

Napisano 19 października 2014 - 18:42

U mnie też jest ok ale 5GHz, na 2,4GHz nei sprawdzałem.

#16 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 24 października 2014 - 09:22

Ja jakiś czas temu dzwoniłem do Apple i pytałem o pomoc. Mówili, że to kwestia wifi i bluetooth: mam podłączony macbook pro late 2012 do monitora i 1. klawiaturę apple wireless 2. magic mouse 3. airport express Problem pojawił się z pierwszą betą Yosemite i dotychczas nie zniknął...

#17 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 28 października 2014 - 09:20

Ponownie dzwoniłem do Apple Care i uzyskałem odpowiedź coś w tym rodzaju: widzę po forach, że ludzie o tym problemie piszą, ale nikt nie dzwonił, nie zarejestrowaliśmy przynajmniej telefonów wskazujących na ten problem.

#18 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 11 listopada 2014 - 02:52

kolejna aktualizacja i niestety nadal ten sam problem: myszka laguje. W trakcie jednej z rozmów z Apple, zasugerowano mi ponowną instalację systemu. Gdyby to był Microsoft to byłbym w stanie zrozumieć sugestię, ale w tym wypadku - nie rozumiem.

#19 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 11 listopada 2014 - 22:44

W zasadzie można zakończyć temat: "świeża" instalacja Mavericksa i sprzęt działa bez zarzutu. Nic dodać nic ująć - Applesoft. Odnoszę nieodparte wrażenie, że gdyby Ś.P. Steve z nami był to takiego czegoś by nie było...

#20 m-graficzny

m-graficzny
  • 464 postów

Napisano 18 listopada 2014 - 20:51

Dobra nowina. Po aktualizacji do 10.10.1 problem z lagiem myszki i klawiatury na zasilaniu z baterii już nie występuje. Przynajmniej u mnie. Marriu, możesz sprawdzać, jeżeli Ci się chce.

#21 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 18 listopada 2014 - 22:01

U mnie laguje nawet na Mavericks'ie…. Nie mam już sił i po hiper inwestycji w Magic Mouse (299 zł) ze spuszczoną głową muszę powrócić do logitecha za 50 zł. Co prawda zajmę sobie jeden port USB ale będzie "it just works", tyle, że z logitech.

#22 Zbig.AppleUser

Zbig.AppleUser
  • 1 327 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 listopada 2014 - 15:23


Nie muszę przekonywać.
Ludzie sami widzą, co się dzieje.


A dzieje się niestety nienajlepiej. Delikatnie mówiąc.

#23 Zbig.AppleUser

Zbig.AppleUser
  • 1 327 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 listopada 2014 - 15:27

U mnie laguje nawet na Mavericks'ie…. Nie mam już sił i po hiper inwestycji w Magic Mouse (299 zł) ze spuszczoną głową muszę powrócić do logitecha za 50 zł. Co prawda zajmę sobie jeden port USB ale będzie "it just works", tyle, że z logitech.


W Apple "it just works" stało się nieaktualne.

#24 Ariel Tryka

Ariel Tryka
  • 90 postów

Napisano 25 listopada 2014 - 13:04

MacBook pro retina 13cali late 2013 - jak mam podłączoną magick mouse, to internet tak mi zamula, że nie da się korzystać z safari, maila. Po wyłączeniu bluetootha, wszystko wraca do normy. Jednak to nie jest rozwiązanie, do niektórych programów wygodniej pracuje się mi z myszą.
  • Marriu-4088b2fcfa lubi to

#25 Ariel Tryka

Ariel Tryka
  • 90 postów

Napisano 01 grudnia 2014 - 15:15

Najlepsze jest to, że na iMAC'u wszystko działa wporządku, takie objawy z internetem (safari, mail) mam na rMPR, na którym ostatni czasy więcej pracuję...






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych