Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Opinie o Lumii 930 osób które miały iPhone.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 zapsu

zapsu
  • 135 postów

Napisano 17 października 2014 - 22:32

Witam Obecnie posiadam iPhone 5. Lubię ten telefon. Niestety po aktualizacji do OS8 system zwolnił. Aplikacje często się wysypują. Do tego bateria trzyma zauważalnie mniej. Zastanawiam się nad zmiana na Nokie Lumie 930. Proszę o opinie osoby, które miały Lumie i iPhone. Głownie interesuje mnie, czego brakuje w Lumii, jak trzyma bateria, co jest lepsze itd. Pozdrawiam,Łukasz.

#2 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 18 października 2014 - 07:06

Też się jakiś czas temu zastanawiałem nad tą lumią. Wg mnie cena 1200zł to bardzo dobra jak na taki telefon. Sprzęt posiadam jeden z najlepszych aparatów na rynku, bardzo dobry i płynny system. Nic chyba lepszego w tej cenie nie kupisz. Miałem wcześniej lumie 1020 i 1520 jednak jak zawsze wracam do iPhone'a. Dla mnie wygoda użytkowania, ekosystem, aplikacje najlepsze są jednak na iOS. Największą wadą WP8, to braknie których aplikacji. Nie jest jeszcze niestety aż tak popularny, jak iOS czy Android.

#3 zapsu

zapsu
  • 135 postów

Napisano 18 października 2014 - 08:00

Nie licząc Google Chrome, to wszystkie aplikacje, których używam są dostępne. Podobnie jak Ty, rownież zawsze wracałem do iPhone, jednak po przygodach z telefonami z Androidem: Galaxy S4, htc one m7. W Lumii 930 martwi mnie jedynie rozmiar. Cenie w iPhone 5 ekran 4 cale. Mogę go obsługiwać jedna ręka, choć kciukiem do lewego gornego rogu nie zawsze trafie wygodnie. Choć do pewnych zadań jest za mały. Nigdy się nie bawiłem Windows Phone. Podoba mi się kierunek w którym zmierza ten system. Nie wiem jednak jak się sprawdza w codziennym użytkowaniu. Pozostaje mi wybrać się do jakiegoś salonu. Oczywiście jeszcze pozostaje pytanie, jak bateria trzyma w 930. Powiedz mi jak oceniasz przygodę z Lumiami? Długo je posiadales?

#4 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 18 października 2014 - 08:22

Jak z każdym telefonem konkurencji, wytrzymałem 1 miesiąc:) Na początku byłem bardzo zadowolony, jednak zdecydowały szczegóły i wróciłem do iOS. Przede wszystkim brak kilku aplikacji jakich używam, np mbank czy nc+ Druga sprawa domyślna aplikacja internet explorer, potrafi się zwiesić, czasem nie reaguje na kliknięcie w odnośniki. Takie szczegóły, a jednak. Puki co jeszcze nie ma na rynku systemu, który by spełniał moje oczekiwania oprócz iOS. Na Twoim miejscu, poczekałbym trochę i kupił iPhone'a 5s lub nawet 6. Jak chcesz już zmienić i nie przeszkadza Ci zmiana ekosystemu, bierz lumie 930. Telefon za super niską cenę, a daje nam wiele możliwości.

#5 zapsu

zapsu
  • 135 postów

Napisano 18 października 2014 - 08:57

Zmieniac nie chce, jednak telefon staje się coraz bardziej kłopotliwy. Aplikacje się wyłączają same, bateria trzyma bardzo słabo. Czar iOS pryska. Możliwości WP 8.1 są zbliżone do iOS?

#6 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 października 2014 - 10:54

Nawet większe. :)

#7 zapsu

zapsu
  • 135 postów

Napisano 18 października 2014 - 13:00

Byłem w MM i obczailem WP 8.1 na Lumii 630. Bardzo fajny, szybki system. Intuicyjny i wygodny. Aplikacje których używam są w sklepie. Sam telefon rownież super. Tani, jakość wykonania i tym świadczy. Jednak system działał naprawdę super, równie szybko jak iOS. Sprzetowo gorszy, jednak nie było to aż tak odczuwalne. Da się wygodnie obsłużyć jedna ręka. Mieli L930. Niestety wylaczona. Duży telefon. Trudny od obsługi jedna ręka. Chyba za duży dla mnie. Szkoda, ze Nokia nie posiada w ofercie mocnego sprzętu z ekranem 4.5 cała.

#8 Zbig.AppleUser

Zbig.AppleUser
  • 1 327 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 października 2014 - 16:14

Zmieniac nie chce, jednak telefon staje się coraz bardziej kłopotliwy. Aplikacje się wyłączają same, bateria trzyma bardzo słabo. Czar iOS pryska.

Ponieważ nie wolno instalować nowych systemów od Apple przed wydaniem kilku aktualizacji przynajmniej. Co roku ten sam problem. Ja się już nauczyłem.

#9 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 postów

Napisano 18 października 2014 - 17:35

Ja zdecydowanie polecam Lumię 930, również zmieniłem iPhone'a 5 na ten model i to była świetna decyzja. Bateria trzyma podobnie, bez codziennego ładowania się nie obędzie, ale korzystam z telefonu dość intensywnie, więc mniej wymagającym osobom może uda się te 36, czy 48h bez ładowania osiągnąć ;) Poza tym aparat, który robi o niebo lepsze zdjęcia, niż 5, szybkość działania w porównaniu do iOS7 też na korzyść Lumii. Jedyne czego, się obawiałem przy przesiadce, to właśnie rozmiar, ale przyzwyczajenie się zajęło mi góra 2 dni, teraz nie wyobrażam sobie telefonu z mniejszym ekranem. Choć pewnie ciekawość zwycięży i przywiozę w przyszłym tygodniu ze stanów iP 6 4,7", którego znienawidzę po tygodniu, jak każdego iPhone'a ;) Reasumując - flagowiec Nokii za połowę ceny iPhone'a, któremu nie ustępuje pod żadnym względem. Decyzja należy do Ciebie ;)

#10 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 18 października 2014 - 18:16

Zapsu, a Lumia 925? 4'5" mocny aparat, bebechy pozwalające na komfortowe użytkowanie.

#11 zapsu

zapsu
  • 135 postów

Napisano 18 października 2014 - 19:43

@edwa Myślałem również o 925. Kolega posiada ten model. Jak będę miał okazję to go obadam. Opinie są bardzo pozytywne. @Zbig.AppleUser Widzisz, a ja się ciągle nie nauczyłem. Zniechęcili mnie do 4S, teraz do 5tki. Nie wydam jednak kasy na 5S, decydowanie nie chce dokładać kolejnych złotówek do telefonu. @lubieherbate Piszesz, że znienawidzisz 6tke. Ja mam odwrotnie - kupuje inny telefon i go sprzedaje po tygodniu/miesiącu, żeby kupić iPhone na pół roku/rok. iPhone oceniam bardzo pozytywnie. Mam je od kilku lat, różne modele. Zawsze wracam do jabłka. Ze względu na aplikacje (ilość i stopień dopracowania względem androida), na markę, na wygodę i rozmiar - jednak głównie ze względu na system. Powiem tak: czuję, że iPhone jest uszyty pod moją rękę ;) Jest jednak granica. Yanosik mi się wysypuje co 5-60 minut, sam z siebie. Google Chrome kilka razy dziennie. Innych aplikacji nie używam, bądź na tyle rzadko, że nie zdążą. O baterii pisałem. Więcej wad nie widzę. Reszta to zalety. Boję się, że zakup 930 będzie chwilową zachcianką i po miesiącu sprzedam ją i kupię iPhone. Póki co pozostaje mi znaleźć miejsce, gdzie mają 930 i porządnie ją obadać - głównie pod kątem rozmiaru.

#12 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 18 października 2014 - 20:08

Boję się, że zakup 930 będzie chwilową zachcianką i po miesiącu sprzedam ją i kupię iPhone.

Z Twojego posta wynika, że właśnie tak będzie - na 99% :)

#13 zapsu

zapsu
  • 135 postów

Napisano 18 października 2014 - 20:16

Rozważam nawet zakup Lumii 635/używanej 925 i wrzucenie iPhona do szuflady. Wytrzymam miesiąc i będę zadowolony - iPhone idzie na handel :P

#14 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 19 października 2014 - 10:17

Jak szukasz telefonu pod aparat: DxOMark Mobile - DxOMark sprawdź jaki telefon gdzie stoi. System to już sobie porównasz tak jak będziesz chciał ;). Ja mam 925 i jestem zadowolony bo działa szybko, aparat robi dobre zdjęcia, a bateria wytrzymuje mi tyle ile powinna: min. 1 dzień ;). I tak i tak zawsze na noc wpinam telefon do ładowarki, a dodatkowo w torbie mam powerbank w razie czego. Druga sprawa to, że do 925 możesz dokupić zestaw do ładowania bezprzewodowego.

#15 zapsu

zapsu
  • 135 postów

Napisano 19 października 2014 - 16:28

Problem w tym, ze aparat nie musi być super. Ważne, żeby szybko ostrzyl i zrobił wyraźne zdjęcie kartki w pomieszczeniu (nie radził sobie z tym BB Z10). Ponadto z telefonu glownie dzwonię, pisze smsy, słucham muzyki, przeglądam internet (sporo, zastępuje mi laptopa często), używam jako nawigacji, włączam yanosika. To wszystko. Teraz pytanie do kolegi który ma 930. Moja 5tka po nocnym ładowaniu jest o 6:00 odłączana. W drodze do pracy przez 1h mam włączonego yanosika. Następnie w pracy czasem zadzwonię (powiedzmy łącznie 30 minut), napisze 3-5 smsy, przejrzę internet (łącznie 1-2h) i często o 16 wracając brakuje mi baterii żeby włączyć yanosika na cała drogę powrotna. Czylie praktyce ładuje iP dwa razy dziennie. Jak w takich warunkach zachowa się 930? Telefon, jak widzicie, nie ma lekko.

#16 markdk-fe5228f169

markdk-fe5228f169
  • 154 postów
  • SkądKopenhaga DK

Napisano 19 października 2014 - 18:21

Powinna wytrzymać w 930 aż do wieczora :) ps tez mialem BB Z10. a do zdjęć notatek z tablicy i inne jest aplikacja Office Lens polecam

#17 zapsu

zapsu
  • 135 postów

Napisano 23 października 2014 - 10:19

Panowie, odpuszczam zmianę telefonu. Przemyślałem sprawę i iPhone spełnia moje potrzeby. Ponadto nie chce mi się bawić w sprzedaż i zakup telefonu. Liczę, że 8.1 poprawi trochę sytuacje. Wczoraj zaktualizowałem telefon i dzisiaj rano miałem niemiłą niespodziankę. Mając 20% baterii telefon się wyłączył i wyświetlił konieczność podłączenia ładowarki. Po podłączeniu miałem 20% i zaczął się ładować. Liczę, że się to nie powtórzy. Ponadto mam nadzieję, że BB wyda odpowiednik Z10 z lepszymi podzespołami (bateria i aparat). System fajny. Aplikacje które mnie interesują są natywne dla BB10. Ale to pieśń przyszłość. Passport odpada, bo mam papierowy ;)

#18 Stanley Marsh

Stanley Marsh
  • 1 355 postów
  • SkądSouth Park, CO

Napisano 23 października 2014 - 10:21

Panowie, odpuszczam zmianę telefonu. Przemyślałem sprawę i iPhone spełnia moje potrzeby. Ponadto nie chce mi się bawić w sprzedaż i zakup telefonu.
Liczę, że 8.1 poprawi trochę sytuacje. Wczoraj zaktualizowałem telefon i dzisiaj rano miałem niemiłą niespodziankę. Mając 20% baterii telefon się wyłączył i wyświetlił konieczność podłączenia ładowarki. Po podłączeniu miałem 20% i zaczął się ładować. Liczę, że się to nie powtórzy.

Ponadto mam nadzieję, że BB wyda odpowiednik Z10 z lepszymi podzespołami (bateria i aparat). System fajny. Aplikacje które mnie interesują są natywne dla BB10. Ale to pieśń przyszłość. Passport odpada, bo mam papierowy ;)

Z30?

#19 zapsu

zapsu
  • 135 postów

Napisano 23 października 2014 - 10:33

Z30 za duży, dlatego pisałem o odpowiedniku Z10. Może kiedyś się doczekam. A może się przekonam do iP 6. Albo kupie 5S. Ogólnie zauważyłem, że bardzo szybkie rozładowanie baterii wynika ze słabego zasięgu sieci w miejscu gdzie pracuje. Pytanie poza konkursem: czy warto reklamować (niezgodność towaru z umową w sieci Play) telefon, gdy w środku coś brzęczy oraz telefon bateria "niedomaga"?

#20 spryciarz11111

spryciarz11111
  • 18 postów

Napisano 29 października 2014 - 16:01

Nigdy nie miałem sprzętu z IOS ale za to mam lumie 920 oraz miałem kilka sprzętów z robocikiem dokładniej neo v, Galaxy s2, obecnie tablet nexus 7 2013. Nokia działa mega płynnie oraz szybko. Telefon pracuje na Windows phone 8.1. Jeszcze aplikacje, z których korzystamy na WP są lepiej zrobione np. Allegro, office, klient poczty, nawigacja, skype. Dokładniej bardziej dopracowane. Teraz nexus 7 2013. Android działa duzo mniej stabilnej. WP w ciągu roku jak używamy telefonu zawiesił się może kilka razy, crash można policzyć na palcach jednej reki. Na androidzie duzo częściej zdarzają się takie rzeczy, a tabletu używamy od tygodnia. Może jest to wina bety androida L. Poczekam na oficjalny soft i wtedy może będzie lepiej. Ogólnie jako telefon podstawowy do codziennie użytku to lumia to super wybór. Szybki, stabilny przejrzysty soft i zapewnione aktualizacje. Ogólnie WP podstawowy telefon, android do zabawy. Jakbym miał kupować teraz tablet to jakiś na IOS.

#21 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 października 2014 - 17:43

Jeśli ktoś szuka fajnego i taniego telefonu, to Nokia Lumia930 - idealny wybór. Gdyby nie iPhone 6, to zdecydowanie kupiłbym Nokie. Polecam osobom, które nie chcą za telefon płacić 2500zł.

#22 wampir_m

wampir_m
  • 9 postów

Napisano 29 października 2014 - 21:02

witam, dodam swoje 5groszy. Miałem lumie 920, 1020, 1520 oraz iphona 5s. Obecnie używam L1020 jako służbowego telefonu a iphona 5s jako prywatnego. W lumii podoba mi się: 1. aparat króry używam codziennie 2. bateria - 1,5 dnia przy dużym wykorzystaniu 3. wymiana danych - laptop tel po bluetooth, wymiana wizytówek po NFC 4. telefon służy mi jako pendrive 5. szybkość i stabilność systemu 6. spust migawki w osobnym guziku 7. one drive gdzie uzbieralem 32gb za free 8. integracja skype z systemem i kontaktami 9. super integracja z służbowym win 8.1, kalendarz, notatki, przypomnienia itp 10. udostępnianie zdjęć i filmów na tv W lumii nie lubię: 1. brak karty mirosd - 32gb już się kończy 2. przeciętna jakość dźwięku 3. brak kilku aplikacji W iphonie lubie: 1. poręczność 2. małe gabaryty 3. stabilność i łatwość ios 4. 64bg pamięci 5. przełącznik wyciszenia W iphonie nie lubię: 1. baterii - gdyby nie mophie to bym chodził z prądnicą 2. ograczenia z wymianą danych między kompem czy innym telefonem np lumia 3. brak możliwości użycia telefonu jako pendriva 4. przeciętne zdjęcia 5. brak możliwości wysłania zdjęć i filmów na tv (nie licząc imediashare) 6. klikania jednym guzikiem wszystkiego, menu, cofnij, zamykanie aplikacji 7. icloud 5gb - żart

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych