Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iCloud Drive na MacBooku Air, iPhonie i iPadzie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 michalziomek29

michalziomek29
  • 18 postów

Napisano 17 października 2014 - 14:00

Witam, w Finderze znalazłem w pasku bocznym folder iCloud Drive, a co z tym folderem na iPhonie czy iPadzie? Gdzie można to uruchomić na urządzeniach mobilnych?

#2 ostell

ostell
  • 49 postów
  • SkądKrakau, Poland

Napisano 17 października 2014 - 16:01

chyba w poniedziałek z wersją OS

#3 ostell

ostell
  • 49 postów
  • SkądKrakau, Poland

Napisano 18 października 2014 - 11:55

Jednego nie rozumiem. Mam Air z 120gb. Kupiłem sobie dodatkową przestrzeń na dysku Icloud drive, po czym podłączyłem zewnętrzny dysk do kompa i przeniosłem zdjęcia do folderu Icloud Drive w finderze żeby je załadować w chmurę. Ale jakie jest moje zdziwienie jak ładując 40 gb materiału tyle mi zabrało z pamięci kompa. Jak chcę to usunąć to mam monit że usunie to z chmury i reszty urządzeń. Raz że nie mam pamięci na kompie, dwa- to jak mam więcej przelać jak nie mam już miejsca w kompie? przez przeglądarkę jest problem bo nie chce brać całych folderów tylko pojedyncze pliki.... Zna ktoś ten problem ??

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 316 postów

Napisano 18 października 2014 - 12:12

Tu nie ma żadnego "problemu". Pliki 'w chmurze' nadal będą znajdowały się (także) fizycznie na Twoim dysku. To normalne, zawsze i wszędzie (Dropbox, Google Drive) jest tak samo.

#5 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 18 października 2014 - 12:15

Foldery iCloud są synchronizowane z tymi na dysku, więc masz kopie plików z chmury na dysku (identycznie jak np. w Dropboxie czy Google Drive) - tyle tylko, że możesz sobie wybrać które foldery ma tak synchronizować, a które nie - jak odznaczysz żeby nie synchronizował, to katalog będzie tylko w chmurze. W Icloud możesz to samo zrobić odznaczając wybrane katalogi w panelu sterowania w iCloud/iCloud Drive/opcje. Plików nie będzie na dysku, ale zostaną w chmurze - dostęp przez przeglądarkę wtedy.

#6 ostell

ostell
  • 49 postów
  • SkądKrakau, Poland

Napisano 18 października 2014 - 12:43

Szanowny Super Moderatorze-dla mnie jest problem, bo jestem ekspertem w innej dziedzinie a w tych sprawach jestem zielony i uszanuj to. Nie jest to forum tylko super znawców chyba? Nie wiem jak jest w Dropboxie i innych chmurach dlatego mi nie pomogłeś tym wpisem. Yellowfrog- dziękuję bardzo za opis, choć nie rozumiem do końca wszystkiego, a przeczytałem temat pomocy na stronie Apple. Zrobiłem folder osobny "Zdjęcia" w Finderze i tam załadowałem 40gb materiału. Wchodząc przez przeglądarkę widzę też ten cały materiał ale jak patrzę w ustawieniach dysku Icloud to z 200gb mam wolne 193.... nie rozumiem tego. Gdybyś miał cierpliwość to wytłumacz mi jak można wykluczyć ten folder z ustawień żeby został w chmurze a z mac-a mógłbym wyrzucić bo skończyła mi się pamięć na kompie i w ogóle jak resztę załadować?

#7 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 18 października 2014 - 13:00

Najprościej to wejdź w Preferencje Systemowe/iCloud/iCloud Drive/Opcje i sprawdź które foldery masz zaznaczona. Następnie przenieś folder Zdjęcia do któregoś z tych folderów (np. Preview). Sprawdź przez przeglądarkę wchodząć na icloud.com czy wszystko się skopiowało jak trzeba, czy pliki są na serwerze. Potem w opcjach odptasz ten folder i powinien ci zniknąć z findera. To teoria, bo coś to wszystko słabo jeszcze działa, czasem nie pokazuje katalogów jeszcze, jakieś restarty trzeba robić itd. Najprościej na razie odznacz w Preferencjach Systemowych w ogóle iCloud Drive - pliki które skopiowałeś zostaną w chmurze, a dostęp do nich będziesz miał tylko przez przeglądarkę (lub np. telefon). Może wkrótce poprawią działanie tego badziewia, bo na razie tak 50/50.

#8 ostell

ostell
  • 49 postów
  • SkądKrakau, Poland

Napisano 18 października 2014 - 13:23

Dziękuję. Tak się zastanawiałem czy jestem za tępy że tego nie rozumiem, czy to nie działa tak jak powinno i zgadzam się z Tobą że nie. Jak patrzę teraz w chmurze to nie mam większości zdjęć w podfolderach a przeniosłem ten folder wczoraj w Finderze i cały czas komp działał. Chcąc przelać prosty filmik utworzony w iMovie przez przeglądarkę prosto do chmury też wyskakuje błąd. A bez sensu dla mnie jest trzymanie wszystko w programach dedykowanych żeby się synchronizowały automatycznie jak wielkość mojego materiału przekracza wielokrotnie pojemność kompa. Robię projekt w iMovie, wywalam na twardy dysk zewnętrzny i usuwam z kompa. Pozdrawiam

#9 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 18 października 2014 - 13:28

Ładuj pliki przez przeglądarkę (to akurat działa) a resztę wkrótce może naprawią. Ewentualnie jakieś darmowe działające usługi typu Mega (50 GB), Copy, OneDrive i tak dalej. Ja pamiętam jeszcze słynny applowski iDrive który działał w takim tempie, że szkoda było gadać, więc nauczony doświadczeniem odpuściłem na razie iCloud Drive.

#10 ostell

ostell
  • 49 postów
  • SkądKrakau, Poland

Napisano 18 października 2014 - 13:38

mając cały sprzęt Apple już nie chciałem kombinować, ale widzę że tylko reklamy w niektórych kwestiach mają fajne. Nie rozumiem jak można udostępniać system (ostatnia wpadka) czy płatną usługę ! tak niedopracowaną... Można jak niektórzy piszą zainwestować w NAS-a ale jak mi się złodzieje w...do domu to nic nie zostało. Za te dane bym ich pozabijał, nie za sprzęt.

#11 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 postów

Napisano 18 października 2014 - 14:36

Zanim wrzucisz 40 GB i więcej istotnych dokumentów, poczytaj http://myapple.pl/ic...8-yosemite.html i wypowiedzi innych osób w wątkach z problemami iOS 8 i OS X Yosemite.

Kupując MS Office 356 Personal za 199 zł w RTV Euro lub MediaMarkt też za 199 zł dostaniesz w pakiecie oprócz pełnego Office na Windows / Mac / iPad jeszcze 1000 GB (tysiąc GB) na dysku MS One Drive.

Rozwiązań Apple nie radziłbym traktować poważnie ponad darmowe 5 GB na synchronizację kontaktów i notatek.
To co Apple daje jako kompletne produkty w porządnej firmie nie powinno nawet wejść do publicznych testów beta.

- - - Połączono posty - - -

Ładuj pliki przez przeglądarkę (to akurat działa) a resztę wkrótce może naprawią.
Ja pamiętam jeszcze słynny applowski iDrive który działał w takim tempie, że szkoda było gadać, więc nauczony doświadczeniem odpuściłem na razie iCloud Drive.

Lista "może naprawią" w iOS i OSX niedługo będzie dłuższa od listy fragmentacji urządzeń z Androidem.

BTW nas w Polsce i tak nie dotyczą problemy Apple z Health.
Apple to disable another Health feature as UK and Australian users report blood glucose measurement issues
Apple has decided to disable one of the features of the Health application, specifically the blood glucose tracking capability, until it can issue a fix for issues reported by users in the UK and Australia, CNET reported tonight.

#12 kosa666

kosa666
  • 322 postów

Napisano 18 października 2014 - 15:52

no dobra - a jak oglądać PDF na Iphonie 6 wrzuconego z poziomu Yosamite?? Z góry dzięki.

#13 ostell

ostell
  • 49 postów
  • SkądKrakau, Poland

Napisano 18 października 2014 - 16:36

Janusz MB- czytałem ten watek, ja nie mam tego problemu-raz się zdarzyło przed aktualizacją tego całego pakietu. Jak na razie to Icloud Drive jest wielkim g.... na próbę przesłałem parę zdjęć i masakra. Zwrócę się o zwrot kasy. Przesyłanie plików w kompie to tak jak pisaliśmy wyżej. Przez przeglądarkę : -chcąc załączyć film zrobiony!!! w iMovie-niestety nie da rady.... -zdjęcia- nie da się przesłać folderu tylko poszczególne pliki - fioła bym dostał układać wszystko i co ważne !! chcąc zobaczyć np. zdjęcie klikasz, automatycznie ściąga się na kompa i otwiera w podgląd.... i zostaje w pobranych....nie mogę w to uwierzyć... - jak zamieścisz folder w np.Preview to nie da się go w żaden sposób przesunąć tak jak piszą w inne miejsce, nie ma żadnej funkcji ani chwyć i przenieś... I oczywiście wszystko krzaczy, muli...masakra Jedynie to ma sens z tego co widzę jak ktoś ma kompa z dyskiem np 500gb, tyle samo materiałów własnych, wszystko trzyma w aplikacjach dedykowanych i wykupuje chmurę takiej samej pojemności lub wiekszej, synchronizacja działa z automatu i lepiej tego nie dotykać ręcznie.

#14 Seb11

Seb11
  • 127 postów

Napisano 19 października 2014 - 10:21

Witam,
w Finderze znalazłem w pasku bocznym folder iCloud Drive, a co z tym folderem na iPhonie czy iPadzie? Gdzie można to uruchomić na urządzeniach mobilnych?

Michalziomek29 ja na icloud drive na iphonie wchodzę tak :
uruchamiam numbers i na górnej belce klikam "+" otwiera się wówczas możliwość wyboru icloud klikam i pojawia się wszystko co mam zaimportowane do chmury włącznie ze zdjęciami wrzuconymi przez safari z maca lub inne dok. które wrzucałem

#15 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 19 października 2014 - 10:29

Michalziomek29 ja na icloud drive na iphonie wchodzę tak :
uruchamiam numbers i na górnej belce klikam "+" otwiera się wówczas możliwość wyboru icloud klikam i pojawia się wszystko co mam zaimportowane do chmury włącznie ze zdjęciami wrzuconymi przez safari z maca lub inne dok. które wrzucałem

Wszystko ładnie pięknie, ale w zdjęcia jak wchodzisz to masz tylko miniaturki, a wejść w nie nie da rady.

Nie rozumiem, dlaczego Apple nie zrobiło aplikacji iCloud Drive pod iOS?

#16 maziboss

maziboss
  • 550 postów
  • SkądTychy

Napisano 19 października 2014 - 23:41

Prawda jest taka, że MobileMe było 1000x lepsze od tego gówna zwanego iCloud. Jak nie będzie dedykowanej aplikacji pod iCloud to ta "chmura" jest bezużyteczna.

#17 tom70

tom70
  • 4 postów

Napisano 30 listopada 2014 - 13:06

Proszę podpowiedzcie bo coś robię źle. W Iphonie zaznaczyłem opcję biblioteka icloud(beta) w iTunes pojawił się komunikat że zdjęcia mogą być pobierane przez icloud. W macu w iPhoto po lewej stronie widzę Udostępnianie iColud jednak wchodząć w aplikację zdjęcia na iPhonie nic nie mam. 

#18 MartinMW

MartinMW
  • 42 postów
  • SkądPL

Napisano 11 grudnia 2014 - 02:53

Pobierz apkę Cloud Opener Free z AS.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych