Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Illustrator cc] brak "bounding box"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 15 października 2014 - 16:07

Po ostatniej aktualizacji pakietu zrobiło się u mnie coś dziwnego, a mianowicie niektóre figury / obiekty w Illustratorze nie posiadają widocznego "bounding box", czyli tych punktów kontrolnych do skalowania / obracania bryły.
Wiem, że można je ukrywać, ale to nie w tym kłopot. Oczywiscie mówię o włączonej opcji z czarną strzałką (Selection Tool) a nie białą, bo w przypadku białej to normalne.
Ciekawe jest to, że tylko niektóre figury mają ten feler. Chyba tylko te oparte o prostokąt (łącznie z polem textowym).
Ciekawostka - w prostokącie wystarczy dodać jeden punkt do którejś prostej i juz się BB pojawia.
Kilka wariantów na załączonym obrazku.
Czy ktoś wie o co chodzi?
Okropnie utrudnia to prace :(

#2 klaus

klaus
  • 422 postów
  • SkądM-G miasto anioła

Napisano 15 października 2014 - 17:06

jabco+shift + B????

#3 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 15 października 2014 - 20:07

jabco+shift + B????

Niestety nie. Tak jak pisalem - nie chodzi o ukrywanie BB :(

#4 m-graficzny

m-graficzny
  • 477 postów

Napisano 16 października 2014 - 07:30

Dałeś czadu z wizualizacją problemu :D A tak na poważnie, czasami mi się to zdarza, być może to problem Illustratora i mam nadzieję, że to naprawią. Mi zawsze pomaga odznaczenie wszystkiego, np. poprzez kliknięcie poza obszarem roboczym i zaznaczenie wszystkiego na raz (cmd+A) i ponownie odznaczenie - trwa to sekundę. Po tym zabiegu już wszystko działa i bounding box się pojawia. Mam nadzieje, że u Ciebie też to zadziała.

#5 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 16 października 2014 - 07:49

Dałeś czadu z wizualizacją problemu :D

Staralem sie jak moglem :)

Niestety u mnie sposób z zaznaczaniem i odznaczaniem nie działa :(

#6 m-graficzny

m-graficzny
  • 477 postów

Napisano 16 października 2014 - 08:51

Niestety u mnie sposób z zaznaczaniem i odznaczaniem nie działa :(

To niestety nie pomogę. U mnie zdarza się to rzadko i wystarczyło wszystko zaznaczyć i było OK, więc nie szukałem rozwiązania.

- - - Połączono posty - - -

Poczytałem trochę - jaki masz system? Doczytałem, że Adobe przyznaje się do błędu i radzi zrobić aktualizacje do 10.9 ponieważ na wszystkich poniższych systemach to występuje. Podobno klonowanie-kopiowanie elementu też pomaga. Może coś zadziała :)

#7 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 16 października 2014 - 08:58

No to pięknie :/ Mam jeszcze 10.8.5 bo nie jestem entuzjastą polepszania na siłę czegoś co działa, a systemik śmiga znakomicie. To mnie Adobe teraz lekko wkurzyło :( Dzięki za pomoc i info.

#8 m-graficzny

m-graficzny
  • 477 postów

Napisano 16 października 2014 - 09:34

Nie ma sprawy. Dodam jeszcze, że prawdopodobnie Adobe wypuści na to łatkę, więc może nie będziesz musiał nic zmieniać.

#9 Śfieży

Śfieży
  • 920 postów

Napisano 16 października 2014 - 10:50

Prędzej Adobe wypuści kolejną wersję AI, niż poprawi jakiekolwiek błędy w dotychczasowych edycjach.

#10 RPAnimation

RPAnimation
  • 387 postów

Napisano 16 października 2014 - 12:53

Prędzej Adobe wypuści kolejną wersję AI, niż poprawi jakiekolwiek błędy w dotychczasowych edycjach.

Tak było z CS5 :P

#11 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 16 października 2014 - 13:04

Czyli biorąc pod uwagę, że zupełnie niedawno była ostatnia aktualizacja, to kolejnej już w tym roku nie ma się co spodziewać chyba. Trzeba będzie system uaktualnić :/ Ale kicha :(

#12 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 16 października 2014 - 17:27

No to Maverick zainstalowany. Problem zniknął. Oby się teraz nie pojawiły nowe, związane z nowym systemem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych