Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Rok produkcji baterii i ilość cykli

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 ber66

ber66
  • 15 posts

Posted 13 October 2014 - 23:16

Szukając programu do odczytu dotychczasowego czasu pracy na baterii pobrałem aplikację Battery Health.
Oto co tam zobaczyłem:
Dołączona grafika
Ja rozumiem, ę cykli może być więcej niż te moje jedyne dwa ładowania od momentu zakupu sprzętu. No gdzieś tam przy instalowaniu systemu czy przepakowywaniu sprzętu w niemczech. Kupiony był w sieci Saturn.
Ale rok produkcji baterii 2002 ???? !!!!
No pierwsze co przychodzi na myśl to pomykła programu.
Pozycja Health 98% to chyba też nieco przesada. Po paru dniach ?

Dodam jeszcze info z 'Informacje o systemie'.
Tam z kolei Pełna pojemność nominalna (mAh): 6986
To trochę za mało jak na fabryczne 7150, które faktycznie powinno być.

Informacje o baterii:

Informacje o modelu:
Numer seryjny: D8643530JBBF90KAX
Producent: SMP
Nazwa urządzenia: bq20z451
Pack Lot Code: 0
PCB Lot Code: 0
Wersja oprogramowania sprzętowego: 511
Wydanie sprzętu: 000a
Wydanie baterii: 1200
Informacje o naładowaniu:
Pozostały ładunek (mAh): 5897
Całkowicie naładowana: Nie
Ładowanie: Nie
Pełna pojemność nominalna (mAh): 6986
Informacje o stanie:
Liczba cykli: 5
Stan: Normalny
Baterie zainstalowane: Tak
Natężenie (mA): -819
Napięcie (mV): 8185

Ustawienia zasilania systemu:

Zasilanie prądem:
Zegar usypiania systemu (minuty): 1
Zegar usypiania dysku (minuty): 10
Zegar usypiania monitora (minuty): 10
Budzenie po zmianie zasilania: Nie
Budzenie po otwarciu pokrywy: Tak
Budzenie przy aktywności LAN: Tak
AutoPowerOff Delay: 14400
AutoPowerOff Enabled: 1
DarkWakeBackgroundTasks: 1
Monitor wyszarzony podczas uśpienia: Tak
PrioritizeNetworkReachabilityOverSleep: 0
Standby Delay: 10800
Standby Enabled: 1
Zasilanie z baterii:
Zegar usypiania systemu (minuty): 1
Zegar usypiania dysku (minuty): 10
Zegar usypiania monitora (minuty): 2
Budzenie po zmianie zasilania: Nie
Budzenie po otwarciu pokrywy: Tak
AutoPowerOff Delay: 14400
AutoPowerOff Enabled: 1
Bieżące źródło zasilania: Tak
DarkWakeBackgroundTasks: 0
Monitor wyszarzony podczas uśpienia: Tak
Redukcja jasności: Tak
Standby Delay: 10800
Standby Enabled: 1

Konfiguracja sprzętu:

Zainstalowany UPS: Nie

Informacje o zasilaczu AC:

Podłączony: Nie
Ładowanie: Nie

Czy to powód zmartwień i do odwiedzin u sprzedawcy/serwisu ?
Czy to pomyłka aplikacji w kontekście produkcji, a pozostałe rzeczy normalna sytuacja?

#2 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 14 October 2014 - 00:16

Raczej błąd aplikacji. 12-letnia bateria (nawet nieużywana) to z technicznego punktu widzenia już trup nie mający prawa działać. Jeśli to możliwe - sprawdź status baterii innym softem lub samą baterię "organoleptycznie".

#3 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6245 posts

Posted 14 October 2014 - 06:44

Rozumiem, ze kupiłeś baterie kilka dni temu - bo wygląda na resetowaną i to kiepsko. Aplikacja sczytuje dane z pamięci baterii więc raczej o błędzie aplikacji nie może być mowy. Niestety, tak jak z zasilaczami większość baterii to podróbki lub baterie resetowane, sprzedawane przez chińczyka jako nowe.

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#4 ber66

ber66
  • 15 posts

Posted 15 October 2014 - 14:22

Żadna nowa bateria :) Cały sprzęt nowiuśki Macbook Air13. Zakupiony 7.10.2014 w Saturnie. :( Czyli, że co? Serwis? Gwarancja? To pierwszy mój MACzek i wszystko dla mnie tu jest nowe i tajemnicze :)

#5 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 15 October 2014 - 14:38

To na pewno błąd programu, przecież chyba to oczywiste, że bateria nie ma 12 lat. Jej sprawność i pojemność też prawidłowa. Nie szukaj sobie na siłę problemów ;) Zapomnij o baterii i ciesz się z dobrego komputera.

#6 ber66

ber66
  • 15 posts

Posted 15 October 2014 - 15:18

Rozumiem, że to absurdalna data produkcji, ale tak jak napisał tumbio dane są zczytywane wprost z baterii. Dodatkowo wydaje się być dziwnym, żeby po 5ciu cyklach bateria miała już o 2% zdrowia mniej. No chyba, że de facto od tych 98% się zaczyna i nie będzie się to zmieniać proporcjonalnie do zwiększenia liczby cykli.
Ponadto przed chwilą zainstalowałem kolejny programik 'The Battery', który też wskazuje datę z 2002roku. :|
Zatem albo mimo wszystko przy procesie produkcji włożono do nowego sprzętu "recyklowaną" baterię, ogniwa, cokolwiek tam starszego niż być powinno.
Albo...istnieje jeszcze taka opcja, że od rzeczywistej nowości akumulator został jakoś źle zakodowany, bo zdaje się, że datę produkcji dekoduje się z nr seryjnego danego podzespołu.
Tak czy siak trochę to dziwne.

#7 ber66

ber66
  • 15 posts

Posted 15 October 2014 - 17:24

Podczas rozmowy z officialnym supportem dowiedziałem się, że ta data może być informacją z firmware o datach patentowych i żebym się nie przejmował, że wszystkie tak mają teraz... Serio? Wszystkie treaz zawierają takie dane ? Jakoś nie widzę w necie polskim, czy anglojęzycznym postów traktujących o tym temacie, a jestem przekonany, że wielu ludzi od momentu sprzedaży MBA13 MD760PL/B (początek 2014) powinno szukać w sieci informacji na ten temat. Czy ktoś posiada taki sprzęt i podzieli się swoją datą produkcji baterii ? Aplikacje: 'The Battery' z appstore lub z innego miejsca w sieci 'The Battery Health'.

#8 ber66

ber66
  • 15 posts

Posted 17 October 2014 - 21:43

Rozumiem, ze kupiłeś baterie kilka dni temu - bo wygląda na resetowaną i to kiepsko. Aplikacja sczytuje dane z pamięci baterii więc raczej o błędzie aplikacji nie może być mowy. Niestety, tak jak z zasilaczami większość baterii to podróbki lub baterie resetowane, sprzedawane przez chińczyka jako nowe.

Krótko mówiąc mam podstawy do wymiany sprzętu. Nie jest on nowy. Bez względu jaka jest prawdziwa data produkcji tej baterii, na pewno nie jest ona nowa na tyle na ile powinna być w nowym sprzęcie. Co z tego nawet, że wytrzyma mi rok, skoro być może nie więcej niż 2 lata. W takim sprzęcie jak MBA to sprawa kluczowa.
Byłem dziś w Saturnie (gdzie kupiłem sprzęt) na pierwszym lepszym aktywnym MBA13 - takim jak mój - sprawdziłem datę prod. baterii. No i była z września 2014. To tak jakby tylko moja była "trefna". To nie jest nomralna sytuacja przy zakupie tak drogie sprzętu. Z tylko roczną gwarancją.
Czy ktoś z Was może kupił niedawno (w Saturnie, lub gdziekolwiek) MBA 13 W konfirguracji podstawowej (procek: 1,4GHz SSD: 128GB, ram 4GB) i może sprawdzić datę produkcji baterii? Dzięki z góry.
Applikacje: The Battery, Battery Health, CoconutBattery.
Jeszcze jeden ciekawy screen z tego ostatniego programiku. Co pokazał odnośnie mojej baterii:
Dołączona grafika
Tym razem data produkcji - "Unknown".
Wszystko to wygląda jakby chińczyki już w trakcie produkcji całego "nowego" sprzętu na Europę wrzucił "refurbished" komponent.
Być może znów kogoś skusił pomysł, by nieco przyspieszyć starzenie się produktu. Kto przecież zagląda na takie szczegóły jak data produkcji baterii? A nawet gdyby, kto by się przejął skoro bateria póki co działa. Nikt nie pomyśli, że przecież za 1,5 roku bateria może paść.

#9 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 17 October 2014 - 22:37

Kolego zrozum, że to błąd oprogramowania. Chip w baterii widocznie ma wrzuconą złą datę produkcji lub w ogóle nie jest zaprogramowany, więc te aplikacje źle to odczytują. Zauważ, że taki komputer jak Twój, a co za tym idzie jego bateria nie istniały 12 lat temu, więc niemożliwym jest aby to była bateria używana, stara lub refabrykowana. Gdyby wyświetlało się, że ma rok lub dwa to jeszcze można by podejrzewać, że faktycznie jest przeleżała czy coś w tym stylu, ale 12 lat to kompletnie niemożliwe, bo niby jak. Nawet ogniw takich nie było 12 lat temu, a co dopiero całej baterii. Odnośnie pojemności na poziomie 98% to też myślę, ze jest to zupełnie normalne. Po pierwsze pojemność baterii litowo jonowej może być nieco niższa od nominalnej kiedy ogniwa są nowe, a po drugie pojemność ta zależy od wielu czynników takich jak choćby temperatura otoczenia. Zrób sobie kalibrację baterii, znajdziesz instrukcję na oficjalnych stronach Apple, ale tak w skrócie to rozładuj baterię do 0% i naładuj do 100%, po czym sprawdź jej pojemność. Jeśli jednak uważasz, że coś jest nie w porządku z Twoim sprzętem to po prostu zareklamuj go w serwisie autoryzowanym Apple i wtedy wszystkiego się dowiesz.

#10 ber66

ber66
  • 15 posts

Posted 17 October 2014 - 23:22

Kolego zrozum, że to błąd oprogramowania. Chip w baterii widocznie ma wrzuconą złą datę produkcji lub w ogóle nie jest zaprogramowany, więc te aplikacje źle to odczytują.
Zauważ, że taki komputer jak Twój, a co za tym idzie jego bateria nie istniały 12 lat temu, więc niemożliwym jest aby to była bateria używana, stara lub refabrykowana. Gdyby wyświetlało się, że ma rok lub dwa to jeszcze można by podejrzewać, że faktycznie jest przeleżała czy coś w tym stylu, ale 12 lat to kompletnie niemożliwe, bo niby jak. Nawet ogniw takich nie było 12 lat temu, a co dopiero całej baterii.
Odnośnie pojemności na poziomie 98% to też myślę, ze jest to zupełnie normalne. Po pierwsze pojemność baterii litowo jonowej może być nieco niższa od nominalnej kiedy ogniwa są nowe, a po drugie pojemność ta zależy od wielu czynników takich jak choćby temperatura otoczenia.
Zrób sobie kalibrację baterii, znajdziesz instrukcję na oficjalnych stronach Apple, ale tak w skrócie to rozładuj baterię do 0% i naładuj do 100%, po czym sprawdź jej pojemność.

Jeśli jednak uważasz, że coś jest nie w porządku z Twoim sprzętem to po prostu zareklamuj go w serwisie autoryzowanym Apple i wtedy wszystkiego się dowiesz.

'Kolego' - jestem świadomy, że jest to absurdalna data i pisałem o tym we wcześniejszych postach. Nie uważam jej za rzeczywistą i tak jak napisałem w ostatnim post-cie, skoro nie wiadomo jaka jest prawdziwa data produkcji. To może być właśnie 2 letnia, 3letania, a nawet roczna po jakiejś rklamacji i zrobiono z niej "nową". Koszty produkcji niższe i wrzucane do jakichś partii. Nie takie cuda znamy z historii (nie tylko Apple). Nie byłem w fabryce składającej komputery, ale wydaje mi się, że wbijanie daty w pamięć baterii odbywa się automatycznie. Nie siedzi chyba tam mały dzieciak przymuszony warunkami dalekowschodniej rzeczywistości do katorżniczej pracy i wstukuje "z palca" cyferki. Raz się pomyli tak, raz siak, a raz wpisze prawidłowo.

Bardzo mało jest informacji w sieci o takich przypadkach. Co wydaje się być dziwne, gdyby to była taka normalna sprawa, to trochę zapytań w tym temacie powinno się pojawić. Na anglojęzycznym discussions.apple.com znalazłem jedynie kilka pokrewnych informacji z problemem odczytania daty ze względu na różnych producentów baterii dostarczanych dla Apple. Nie wiem. To byłby jakiś trop. Niestety nie rozjaśnia on tego, że z jednej partii komputerów data produkcji baterii się różni.
Czy ta data na pewno jest zczytywana tylko z pamięci/chipa baterii? Czy może jest tylko dekodowana z nr seryjnego danego komponentu? Jeśli to drugie, to jest szansa, że to problem w dekodowaniu nr seryjnego innego dostawcy. Choć nie wiem czemu jest problemem dojście do wiarygodnych danych na temat tej baterii nawet w oficjalnym support-cie appla. I mówi się mi, że to może być data patentu. (wtf?)

#11 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 18 October 2014 - 10:06

Według mnie producentowi nie opłaciłoby się montować używanej baterii, bo jej koszt w fabryce to dosłownie kilkanaście dolarów. Bateria w tym modelu też nie może mieć więcej niż rok, bo wcześniej były montowane inne. Dlaczego nie zgłosisz się z tym problemem do serwisu autoryzowanego? Przecież od tego on jest kiedy pojawiają się problemy, pytania itd.

#12 ber66

ber66
  • 15 posts

Posted 18 October 2014 - 10:27

Według mnie producentowi nie opłaciłoby się montować używanej baterii, bo jej koszt w fabryce to dosłownie kilkanaście dolarów. Bateria w tym modelu też nie może mieć więcej niż rok, bo wcześniej były montowane inne.
Dlaczego nie zgłosisz się z tym problemem do serwisu autoryzowanego? Przecież od tego on jest kiedy pojawiają się problemy, pytania itd.

Zamierzam tak zrobić, ale nie chciałbym się pozbywać zbyt wcześnie komputera, na którym już pracuję. Chciałem najpierw zasięgnąć języka u osób co już z niejednego applowskiego pieca jadły. Póki co dzwoniłem do oficjalnego wsparcia, byłem w Saturnie (miejscu zakupu) i iSpot'cie, by uzyskać więcej info. Nikt nic nie wie.

Dzowniłem jeszcze do serwisu CTBp w Gdyni. Zauważyli, słusznie z resztą, że nawet zakładając, że produkcji baterii jest starsza niż całego komputera to i tak gwarancja płynie od daty sprzedaży. Podstawą reklamacji/wymiany jest wadliwe dziłanie sprzętu. Jakkolwiek nie podobałoby mi się, że zakupiony nowy sprzęt nie jest w całości nowy (to tylko podejrzenie oczywiście), to i tak nie ma to znaczenia z punktu widzenia sprawności działania i gwarancji na taką elektronikę.
Z ciekawości jednak chętnie poznam jakie inni zakupowicze tego sprzętu mają dane zaszyte w baterii. Zatem jeśli ktoś dokonał takiego zakupu proszę o podzielenie się taką informacją .
Pozdrawiam i życzę wszystkim niepsujących się i sprawnie działającyh maczków.

#13 tresor

tresor
  • 42 posts

Posted 23 October 2014 - 21:58

Hej , kupiłem w niedziele tj. 19,10 identyczny model z twoim i moj lapek jest z 1 wrzesnia 2014 , jeżeli coś ci to da to : Curent MAX 7327mAh Oryginal MAX 7150mAh Health 102% cycles 4

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users