Podmieniam niektóre ikony programów, po oryginalne mi się nie podobają. Robię wszystko tak, jak zwykle (program -> informacje -> zmieniam ikonę). W Snow Leo to zawsze działało - tu mam program (RSSOwl), który zachowuje się dziwnie: Ikona jest zmieniona - w Finderze widać tę nową, skrót na biurku ma nową, ale kiedy odpalam program - to w docku na chwilę pojawia się nowa, ale w momencie włączenia się programu i tak wraca stara, oryginalna. Od czego to może zależeć?
Przeszukałem pakiet programu, skasowałem w ogóle starą ikonę - nic to nie daje, po odpaleniu programu w docku nadal pojawia się stara ikona.
Ma ktoś pomysł, co z tym można zrobić?
Nie działa zamiana domyślnej ikony w przypadku niektórych programów
Rozpoczęty przez
janhalb
, 13 paź 2014 12:14
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 13 października 2014 - 12:14
Napisano 13 października 2014 - 20:45
Za ikony w Mavericks odpowiada nowy IconServicesAgent, który trzyma je w jakimś cache. U mnie pomaga restart kompa po zmianie ikony, ale czasem zmienia się bez tego, nie wiem do końca od czego to zależy. Restart pomaga akurat tutaj zawsze.
Napisano 13 października 2014 - 22:35
Poczekaj: "pomaga zawsze", to znaczy, że jeśli zmienisz i zrestartujesz, to potem już _zawsze_ ta ikona pozostaje zmieniona?
- - - Połączono posty - - -
Edit: guzik. Zmieniłem jeszcze raz, zrestartowałem - to samo: ostatecznie w docku ląduje ikona oryginalna...
Czary jakie...
Co ciekawe - na przykład program Pages po zmianie ikony grzecznie odpala się z "nową" ikoną w docku...
- - - Połączono posty - - -
Edit: guzik. Zmieniłem jeszcze raz, zrestartowałem - to samo: ostatecznie w docku ląduje ikona oryginalna...
Czary jakie...
Co ciekawe - na przykład program Pages po zmianie ikony grzecznie odpala się z "nową" ikoną w docku...
Napisano 14 października 2014 - 01:27
A nie doczytałem, że to program w Javie. W pakiecie programu pod Resource/Java/Plugins masz paczkę o nazwie: org.rssowl.ui_2.2.1.201312301316.jar - jak sobie ją rozpakujesz to zobaczysz, że pod katalogiem "icons" w środku siedzi pełny zestaw m.in. ikon programu. Jestem pewien, że to stamtąd ją podmienia przy starcie. Z resztą w pliku config.ini pod katalogiem Java jest napisane, że cały branding pobiera z tego pliku. Nic na to chyba nie poradzisz. Java, panie java.
Napisano 14 października 2014 - 08:42
Ano, co zrobić... Dzięki za pomoc, mimo wszystko.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych