Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

OS X Mavericks? Jak postawić system na Macu?

• Please log in to reply
19 replies to this topic

#1 froston

froston
  • 13 posts

Posted 11 October 2014 - 17:00

Witam forumowiczów, Jestem w posiadaniu MacBooka Pro model A1278. Nie wiem jaka jest przeszłość tego Maczka bo jest to sprzęt firmowy. Problem polega na tym, że system w ogóle nie wstaje. Opiszę co się dzieje. Włączam Maca, loading i po chwili pojawia się okno "Narzędzia OS X". Wybieram "instaluj ponownie OS X" - pojawia się okno - instalacja OS X, aby skonfigurować instalację kliknij dalej, klikam, pojawia się okno, że przed pobraniem i odtworzeniem systemu OS X Apple musi sprawdzić ten komputer, kilkam dalej, a następnie pojawia się komunuikat "Wystąpił błąd podczas przygotowania instalacji. Spróbuj uruchomić program ponownie". Dysk Macintosh HD wymazałem. Jest jeszcze disk 1 na którym jest OS X BASE SYSTEM. Czy jest ktoś w stanie pomóc mi postawić system na maczku bądź zrobić coś, żeby przywróci go do stanu używalności. Dodam, że nie mam żadnej płyty instalacyjnej, nie posiadam konta na appstorze i nie znam AppleID. Mam nadzieję, że jest jakieś wyjście z tej sytuacji. Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie sugestie ! p.s dodam, że nie miałem do czynienia wcześniej z maciem dlatego proszę o łopatologiczną instrukcję ;)

#2 pedros

pedros
  • 1392 posts
  • SkądWAW, PL

Posted 11 October 2014 - 18:27

OS X: informacje o funkcji odzyskiwania systemu OS X

#3 Auslander

Auslander
  • 128 posts

Posted 12 October 2014 - 00:44

Łopatologicznie powiadasz ... :D
Wykonaj format dysku ... ja to robię poprzez zapis-usuń "zerowanie" ( np. KillDisk - free , DOS-owy program z USB ) , wtedy będziesz go miał czyściutki , bez partycji , danych ect. Potem włącz komputer ... poczekaj , aż pokaże się ikonka globusik z paskiem postępu poniżej. Połączysz się z swoim WiFi i ściągniesz OSX Base około 18 min , uruchomisz instalację z netu i idź na kawkę około 2:30 min. Prościej się już nie da kolego. Komputer sam sobie pomoże. Nie przeszkadzaj mu tylko :P

Potem na przyszłość jak sobie ściągniesz paczuszkę z nowym systemem 10.10 to polecam montaż na "czysto" z pendrive
link do przygotowania : https://gist.github....cobyism/6839439
Uwierz , że w tym przypadku "przywracanie systemu" Apple popisało się po mistrzowsku , bo masz wiele możliwości.

#4 froston

froston
  • 13 posts

Posted 12 October 2014 - 10:56

Jeżeli chodzi o Maci to jestem mega laikiem. Od tego zacznę żeby nie było. Mam program killldisk ([url=http://www.killdisk.com/downloadfree.htm]Freeware Download Active@ KillDisk[/url]), pobrałem wersję Win+Linux+DOS Suite. Zainstalowałem porgram na windowsie, odpalam i tworzę boot disk, wybieram opcję DOS i tworzy się program na USB. Podpinam usb do maca, włączam go, wciskam C no i niestety ten programik mi się nie odpala. Loading i przechodzi do okna o którym już pisałem "Narzędzia OS X". Co robię źle?

#5 froston

froston
  • 13 posts

Posted 12 October 2014 - 18:12

Anyone?

#6 Stanley Marsh

Stanley Marsh
  • 1355 posts
  • SkądSouth Park, CO

Posted 12 October 2014 - 19:32

Potem na przyszłość jak sobie ściągniesz paczuszkę z nowym systemem 10.10 to polecam montaż na "czysto" z pendrive
link do przygotowania : https://gist.github....cobyism/6839439

Niech sobie lepiej pobierze Disk Maker X. Należy tylko odpowiedzieć na pytanie który system i wskazać jego pobrany image na dysku.
Robi wszystko z automatu, włącznie z wymazaniem pendrive'a. Po zapisaniu systemu na pendrivie pyta czy chcesz go ustawić jako startowy, ustawiasz, system startuje z pena, odpalasz narzędzie dyskowe + format, wychodzisz i kontynuujesz instalkę na czysto.

#7 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 12 October 2014 - 19:46

Łopatologicznie powiadasz ... :D
Wykonaj format dysku ... ja to robię poprzez zapis-usuń "zerowanie" ( np. KillDisk - free , DOS-owy program z USB ) , wtedy będziesz go miał czyściutki , bez partycji , danych ect. Potem włącz komputer ... poczekaj , aż pokaże się ikonka globusik z paskiem postępu poniżej. Połączysz się z swoim WiFi i ściągniesz OSX Base około 18 min , (...)

PWN - Słownik języka polskiego

To żeś "Auslander" nie zwalnia od powyższego ;)

To ostatnio jakaś epidemia w sieci.

#8 froston

froston
  • 13 posts

Posted 12 October 2014 - 22:44

Przypomnę, że nie mam dostępu do biurka więc nie mogę pobrać sobie plików i ich instalować. Odpalam maca i od razu pojawia mi się "Narzędzia OS X". Pobrałem overicksa w formacie "OS X Base Systsem.dmg", ale plik mam na windowsie. Nie wiem czy jest odpowiedni program robiący bootable USB z poziomu windy. Wtedy nie było by problemu bo na pewno bym sobie poradził z dalszą instalacją. Jest wiele tutków jak zrobić z USB dysk z systemem, ale tylko i wyłącznie z poziomu maca. Sugestie? Z góry dzięki i proszę o wyrozumiałość ;)

#9 Tojot

Tojot
  • 1187 posts

Posted 13 October 2014 - 00:50

Zamiast czyszczenia dysku wyczyść pram i wtedy spróbuj pierwszą metodą.

OS X Mavericks: Zerowanie pamięci PRAM komputera

#10 froston

froston
  • 13 posts

Posted 13 October 2014 - 07:33

Zamiast czyszczenia dysku wyczyść pram i wtedy spróbuj pierwszą metodą.

[url=http://support.apple.com/kb/PH14222?viewlocale=pl_PL]OS X Mavericks: Zerowanie pamięci PRAM komputera[/url]

Użyłem już dużo wcześniej PRAM, zrobiłem to ponownie i dalej bez zmian.

#11 pedros

pedros
  • 1392 posts
  • SkądWAW, PL

Posted 13 October 2014 - 14:02

Czytanie ze zrozumieniem się kłania. W poście #2 masz podane wszystko, co potrzeba, może poza skrótem Cmd-alt-R, który uruchamia odtwarzanie OS X z Internetu. :)

#12 froston

froston
  • 13 posts

Posted 13 October 2014 - 14:57

Kolega pedros chyba nie za bardzo przeczytał dokładnie tego, co ja napisałem wcześniej. Po pierwsze, nie mam dostępu do biurka/appstore więc nie mogę pobrać mavericksa czy też innego OS, przez to nie mogę też przerzucić pliku instalacyjnego na pena i z niego odpalić system. Po drugie, przy próbie instalacji systemu przez internet występuję błąd "Wystąpił błąd podczas przygotowania instalacji. Spróbuj uruchomić program ponownie". Ja rozumiem, że pewnie ta cała operacja jest prosta, ale dla kogoś kto robił to kilka razy i jest obyty z iOS :)

#13 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 13 October 2014 - 15:11

Jeśli masz dostęp do innego komputera to ściągnij z AppStore system Mavericks. Do tego będziesz musiał założyć konto AppleID, albo poprosić kogoś innego o zalogowanie. Kiedy już będziesz miał instalator na dysku to zrobisz z niego pendrive instalacyjny i zainstalujesz system. Jeśli nie masz innego komputera to mozesz zrobić tak jak teraz. Przed instalacją musisz sformatować dysk. W narzędziach uruchom Narzędzie Dyskowe, zaznacz dysk systemowy (Macintosh HD) i z prawej strony kliknij w zakładkę Wymaż, format ma być Mac OSX Extended. Po formacie zamykasz Narzędzie Dyskowe i rozpoczynasz instalację systemu od nowa. Musisz mieć dość dobre łącze internetowe i prawdopodobnie zapyta Cię również o AppleID.

#14 pedros

pedros
  • 1392 posts
  • SkądWAW, PL

Posted 13 October 2014 - 18:44

No to kolego froston będzie łopatologicznie. 1. Uruchom Maca z narzędzi internetowych (cmd-alt-r). 2. Uruchom Narzędzie dyskowe i przygotuj go. Zaznacz na drzewku z lewej dysk (a nie partycję), kliknij w zakładkę Partycje i wymaż go wybierając układ jednej partycji logicznej. Skoro instalator przy instalacji zgłasza jakiś problem, jest duża szansa że formatowanie dysku go usunie. Jeśli nie - możesz mieć uszkodzony dysk fizycznie. 3. Zamknij Narzędzie dyskowe i w głównym oknie wybierz pozycję Instaluj ponownie OS X. Poczekaj aż się ściągnie i zainstaluje. Będzie to wersja oryginalnie dostarczona z posiadanym przez ciebie komputerem. 4. Uruchom Maca, przeklikaj przez Asystenta i poczekaj na załadowanie systemu. 5. Uruchom program AppStore, "kup" aktualizację do Mavericksa, załóż konto Apple ID i poczekaj aż się ściągnie na dysk (do /Programy/). 6. Uruchom Instalatora 10.9 i zaktualizuj OS X. Punkt 5 i 6 nie są obowiązkowe... ;) Teoretycznie, mając dostęp do partycji odzyskiwania na dysku i Terminala można też zgrać z pendrive'a obraz instalacyjny OS X 10.9 na dysk Maca, zamontować go i magicznym poleceniem createinstallmedia lub odtwarzaniem partycji (w narzędziach dyskowych) przygotować sobie bootowalny pendrive z Mavericksem... A później to już z górki. :)

#15 froston

froston
  • 13 posts

Posted 13 October 2014 - 19:21

Pedros - piwko bądź inny napój dla Ciebie ! Takiej odpowiedzi konkretnej oczekiwałem. Ja robiłem wszystko tak jak piszesz i niestety przy wybraniu opcji "Instaluj ponownie" pojawiał mi się komunikat o błędzie i ponownej próbie uruchomienia programu. Coś mogło blokować, ale co? Myślałem o komendach i skopiowaniu mojego obrazu base system.dmg na Macintosh HD, wtedy na przygotowany USB, ale nie wiedziałem jak się za to zabrać i co wpisać. Komendy znam, ale nie na tyle by swobodnie się poruszać. Przyznam się, że przed chwilą udało mi się postawić system. Dorwałem w pracy płytę instalacyjną z OS 10.6.7. Wszystko poszło gładko. Zrobiłem uaktualnienia, zainstalowały się programy i poprawka systemu na 10.6.8. Stworzyłem konto i mam juz AppleID. Chciałbym pobrać poprawkę, a właściwie to całą paczkę z Mavericksem żebym mógł już na przyszłość mieć swój bootowalny dysk USB. Nie mogę pobrać z AppStoreu darmowej poprawki bo nie mam w "Billing Info" informacji o płatności. Nie mam karty kredytowej tylko debetową. Jak to pobrać? Jeszcze jedna sprawa, będę wdzięczny jak ktoś opisze jak to rozwiązać. W innym macu w Disk Utilities gdy wybiorę dysk to jest on szary, nie można go wymazać. To oznacza, że jest on zaszyfrowany i ma nadane jakieś uprawnienia? Jak to ominąć. Już z postawieniem systemu wtedy na pewno sobie poradzę :) Czy potrzeba pobierać jakąś aplikację, która jest niezbędna do pracy Maca np. odpowiednik ATI Catalyst do karty graficznej dla windowsa :P

#16 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1548 posts
Posted 13 October 2014 - 20:30

Pedros - piwko bądź inny napój dla Ciebie ! Takiej odpowiedzi konkretnej oczekiwałem. Ja robiłem wszystko tak jak piszesz i niestety przy wybraniu opcji "Instaluj ponownie" pojawiał mi się komunikat o błędzie i ponownej próbie uruchomienia programu. Coś mogło blokować, ale co? Myślałem o komendach i skopiowaniu mojego obrazu base system.dmg na Macintosh HD, wtedy na przygotowany USB, ale nie wiedziałem jak się za to zabrać i co wpisać. Komendy znam, ale nie na tyle by swobodnie się poruszać. Przyznam się, że przed chwilą udało mi się postawić system. Dorwałem w pracy płytę instalacyjną z OS 10.6.7. Wszystko poszło gładko. Zrobiłem uaktualnienia, zainstalowały się programy i poprawka systemu na 10.6.8. Stworzyłem konto i mam juz AppleID. Chciałbym pobrać poprawkę, a właściwie to całą paczkę z Mavericksem żebym mógł już na przyszłość mieć swój bootowalny dysk USB. Nie mogę pobrać z AppStoreu darmowej poprawki bo nie mam w "Billing Info" informacji o płatności. Nie mam karty kredytowej tylko debetową. Jak to pobrać? Jeszcze jedna sprawa, będę wdzięczny jak ktoś opisze jak to rozwiązać. W innym macu w Disk Utilities gdy wybiorę dysk to jest on szary, nie można go wymazać. To oznacza, że jest on zaszyfrowany i ma nadane jakieś uprawnienia? Jak to ominąć. Już z postawieniem systemu wtedy na pewno sobie poradzę :) Czy potrzeba pobierać jakąś aplikację, która jest niezbędna do pracy Maca np. odpowiednik ATI Catalyst do karty graficznej dla windowsa :P

U mnie za drugim albo trzecim razem pojawiła się opcja do wyboru "bez karty" - patrz screen:
Dołączona grafika

- - - Połączono posty - - -

Czy potrzeba pobierać jakąś aplikację, która jest niezbędna do pracy Maca np. odpowiednik ATI Catalyst do karty graficznej dla windowsa :P

Dla starych windowsiarzy jak zauważyłem, niezbędne jest Google Chrome, he, he. Na poważnie to nie trzeba niczego instalować.

#17 pedros

pedros
  • 1392 posts
  • SkądWAW, PL

Posted 13 October 2014 - 20:54

@froston: a zrobiłeś to w podanej w pkt. 5 kolejności, czy najpierw tworzyłeś Apple ID? Bo tu jest taki mały haczyk... ;) Najpierw próbujesz pobrać, a dopiero po monicie o Apple ID tworzysz konto. Wtedy pojawia się opcja płatności "None"...
A co do szyfrowanych partycji - żeby cokolwiek z taką zrobić, musisz takiego szaraka zamontować (czyli znać hasło albo klucz FV2) albo sformatować. Później możesz bawić się z partycjonowaniem do woli.
I jeszcze jedna rada. Pracując z OS X odpuść sobie windowsowe nawyki. Tu wszystko, co trzeba przychodzi z systemem. Można to co prawda obkładać różnymi programikami, ale w większości to tylko nakładki na polecenia powłoki. An A-Z Index of the Apple OS X command line | SS64 Command line reference polecam do poduszki... :)

#18 froston

froston
  • 13 posts

Posted 13 October 2014 - 21:55

Już działa. Właśnie pobiera się overicks w najnowszej wersji :) Panowie, WIELKIE DZIĘKI ZA POMOC ! :rolleyes:Dziękuję też za wyrozumiałość. Przyznam, że fajnie pracuje się na macu, solidnie wykonany sprzęt, dopracowany. Pedros mógłbyś troszkę dokładniej opisać te formatowanie dysku gdy nie znam hasła ani kluczy FV2. Dysk jest szary i nie można go wymazać. Wykonanie backupu tak, że gdy coś się stanie z systemem to powróci do stanu świeżo po instalacji to przeklikanie Time Machine czy może coś więcej.

aha. Z tym windowsowym ati catalyst to miałem na myśli coś takiego, obraz lekko się ścinał i nie był płynny. Myślałem, że może jest jakaś poprawka, ale widzę, że wszystko leci z automatu. Fajna sprawa, w windzie to człowiek musi wiele rzeczy doinstalować do optymalnej pracy.

#19 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1548 posts
Posted 14 October 2014 - 01:47

Dysk jest szary i nie można go wymazać.

Może dysk jest zaszyfrowany przez systemowy FileVault. Tu jest artykuł krótki jak sformatować taki dysk. Może pomoże.
Erasing a FileVault 2-encrypted Volume | Der Flounder

#20 froston

froston
  • 13 posts

Posted 14 October 2014 - 11:20

Dzięki Yellowfrog ! Działa elegancko. Jeszcze jedna i zarazem ważna rzecz o której nikt nie napisał do tej pory. Jeżeli nie chce nam pobrać instalacji z netu/USB i pojawia się komunikat o błędzie instalacji to przyczyną może być niepoprawna data. W tym celu otwieramy Terminal i klepiemy taka komendę: date 100821002014 (dzien,miseiac,godzina,minuta,rok). Mi pomogło i dzięki temu ruszyła instalka :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users