OS X Mavericks? Jak postawić system na Macu?
Posted 11 October 2014 - 17:00

Posted 12 October 2014 - 00:44

Wykonaj format dysku ... ja to robię poprzez zapis-usuń "zerowanie" ( np. KillDisk - free , DOS-owy program z USB ) , wtedy będziesz go miał czyściutki , bez partycji , danych ect. Potem włącz komputer ... poczekaj , aż pokaże się ikonka globusik z paskiem postępu poniżej. Połączysz się z swoim WiFi i ściągniesz OSX Base około 18 min , uruchomisz instalację z netu i idź na kawkę około 2:30 min. Prościej się już nie da kolego. Komputer sam sobie pomoże. Nie przeszkadzaj mu tylko

Potem na przyszłość jak sobie ściągniesz paczuszkę z nowym systemem 10.10 to polecam montaż na "czysto" z pendrive
link do przygotowania : https://gist.github....cobyism/6839439
Uwierz , że w tym przypadku "przywracanie systemu" Apple popisało się po mistrzowsku , bo masz wiele możliwości.
Posted 12 October 2014 - 10:56
Posted 12 October 2014 - 18:12
Posted 12 October 2014 - 19:32
Potem na przyszłość jak sobie ściągniesz paczuszkę z nowym systemem 10.10 to polecam montaż na "czysto" z pendrive
link do przygotowania : https://gist.github....cobyism/6839439
Niech sobie lepiej pobierze Disk Maker X. Należy tylko odpowiedzieć na pytanie który system i wskazać jego pobrany image na dysku.
Robi wszystko z automatu, włącznie z wymazaniem pendrive'a. Po zapisaniu systemu na pendrivie pyta czy chcesz go ustawić jako startowy, ustawiasz, system startuje z pena, odpalasz narzędzie dyskowe + format, wychodzisz i kontynuujesz instalkę na czysto.
Posted 12 October 2014 - 19:46
Łopatologicznie powiadasz ...
Wykonaj format dysku ... ja to robię poprzez zapis-usuń "zerowanie" ( np. KillDisk - free , DOS-owy program z USB ) , wtedy będziesz go miał czyściutki , bez partycji , danych ect. Potem włącz komputer ... poczekaj , aż pokaże się ikonka globusik z paskiem postępu poniżej. Połączysz się z swoim WiFi i ściągniesz OSX Base około 18 min , (...)
PWN - Słownik języka polskiego
To żeś "Auslander" nie zwalnia od powyższego

To ostatnio jakaś epidemia w sieci.
Posted 12 October 2014 - 22:44

Posted 13 October 2014 - 00:50
OS X Mavericks: Zerowanie pamięci PRAM komputera
Posted 13 October 2014 - 07:33
Zamiast czyszczenia dysku wyczyść pram i wtedy spróbuj pierwszą metodą.
[url=http://support.apple.com/kb/PH14222?viewlocale=pl_PL]OS X Mavericks: Zerowanie pamięci PRAM komputera[/url]
Użyłem już dużo wcześniej PRAM, zrobiłem to ponownie i dalej bez zmian.
Posted 13 October 2014 - 14:02

Posted 13 October 2014 - 14:57

Posted 13 October 2014 - 15:11
Posted 13 October 2014 - 18:44

Posted 13 October 2014 - 19:21

Posted 13 October 2014 - 20:30
Pedros - piwko bądź inny napój dla Ciebie ! Takiej odpowiedzi konkretnej oczekiwałem. Ja robiłem wszystko tak jak piszesz i niestety przy wybraniu opcji "Instaluj ponownie" pojawiał mi się komunikat o błędzie i ponownej próbie uruchomienia programu. Coś mogło blokować, ale co? Myślałem o komendach i skopiowaniu mojego obrazu base system.dmg na Macintosh HD, wtedy na przygotowany USB, ale nie wiedziałem jak się za to zabrać i co wpisać. Komendy znam, ale nie na tyle by swobodnie się poruszać. Przyznam się, że przed chwilą udało mi się postawić system. Dorwałem w pracy płytę instalacyjną z OS 10.6.7. Wszystko poszło gładko. Zrobiłem uaktualnienia, zainstalowały się programy i poprawka systemu na 10.6.8. Stworzyłem konto i mam juz AppleID. Chciałbym pobrać poprawkę, a właściwie to całą paczkę z Mavericksem żebym mógł już na przyszłość mieć swój bootowalny dysk USB. Nie mogę pobrać z AppStoreu darmowej poprawki bo nie mam w "Billing Info" informacji o płatności. Nie mam karty kredytowej tylko debetową. Jak to pobrać? Jeszcze jedna sprawa, będę wdzięczny jak ktoś opisze jak to rozwiązać. W innym macu w Disk Utilities gdy wybiorę dysk to jest on szary, nie można go wymazać. To oznacza, że jest on zaszyfrowany i ma nadane jakieś uprawnienia? Jak to ominąć. Już z postawieniem systemu wtedy na pewno sobie poradzę
Czy potrzeba pobierać jakąś aplikację, która jest niezbędna do pracy Maca np. odpowiednik ATI Catalyst do karty graficznej dla windowsa
U mnie za drugim albo trzecim razem pojawiła się opcja do wyboru "bez karty" - patrz screen:

- - - Połączono posty - - -
Dla starych windowsiarzy jak zauważyłem, niezbędne jest Google Chrome, he, he. Na poważnie to nie trzeba niczego instalować.Czy potrzeba pobierać jakąś aplikację, która jest niezbędna do pracy Maca np. odpowiednik ATI Catalyst do karty graficznej dla windowsa
Posted 13 October 2014 - 20:54

A co do szyfrowanych partycji - żeby cokolwiek z taką zrobić, musisz takiego szaraka zamontować (czyli znać hasło albo klucz FV2) albo sformatować. Później możesz bawić się z partycjonowaniem do woli.
I jeszcze jedna rada. Pracując z OS X odpuść sobie windowsowe nawyki. Tu wszystko, co trzeba przychodzi z systemem. Można to co prawda obkładać różnymi programikami, ale w większości to tylko nakładki na polecenia powłoki. An A-Z Index of the Apple OS X command line | SS64 Command line reference polecam do poduszki...

Posted 13 October 2014 - 21:55

aha. Z tym windowsowym ati catalyst to miałem na myśli coś takiego, obraz lekko się ścinał i nie był płynny. Myślałem, że może jest jakaś poprawka, ale widzę, że wszystko leci z automatu. Fajna sprawa, w windzie to człowiek musi wiele rzeczy doinstalować do optymalnej pracy.
Posted 14 October 2014 - 01:47
Może dysk jest zaszyfrowany przez systemowy FileVault. Tu jest artykuł krótki jak sformatować taki dysk. Może pomoże.Dysk jest szary i nie można go wymazać.
Erasing a FileVault 2-encrypted Volume | Der Flounder
Posted 14 October 2014 - 11:20

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users