Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPod Touch i Wi-Fi

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 menik69

menik69
  • 322 posts
  • SkądNDG

Posted 23 November 2007 - 21:55

Kupiłem iPoda, ale w mojej okolicy nie ma żadnej "dostępnej" sieci. Korzystam z Linuksa, konkretnie z Ubuntu. Chciałbym kupić jakiś sprzęt do udostępnienia sieci dla tego iPoda. Mam DSL od Netii na łączach TPSA, do tego modem Sagem F@st 800 E2T. Równolegle na tym komputerze tatko korzysta z Windowsa XP. Mój problem polega na tym, że chcę to zrobić jak najmniejszym kosztem. Nie mam karty sieciowej w komputerze. Najbardziej satysfakcjonowałoby mnie coś na USB pracującego jako Access Point, ale równolegle z połączeniem z modemu. Mam nadzieję, że mój post jest dość czytelny. W razie czego przeredaguję go ^^

#2 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 23 November 2007 - 22:12

livebox od tp to najtańsze wyjście. A jak nie ten to za ok 200-300zł dowolny ruter ADSL

#3 menik69

menik69
  • 322 posts
  • SkądNDG

Posted 23 November 2007 - 23:24

Livebox jest niedostępny dla mnie, bo jak już napisałem mam DSL Netii (co prawda na łączu TPSA), a po drugie moja duma nie pozwala mi na używanie czegoś co jest IMO tandetą. Hmm... 200-300 zeta to niezbyt tanie rozwiązanie :(

#4 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 24 November 2007 - 00:12

Livebox jest niedostępny dla mnie, bo jak już napisałem mam DSL Netii (co prawda na łączu TPSA), a po drugie moja duma nie pozwala mi na używanie czegoś co jest IMO tandetą.
Hmm... 200-300 zeta to niezbyt tanie rozwiązanie :(

Fakt nie doczytałem że netia.
Po drugie nie rozumiem? Livebox nie jest jakimś szalenie doskonałym narzędziem, ale do tandety mu bardzo daleko- czego dowodzą działające już dwa lata liveboxy w polskich domach i kilka lat więcej w domach francuskich. Znów napiszę że nie miałem problemu z podłączeniem przez kilka godzin 10komputerów do jednego urządzeia.
200-300 nie jest zbyt drogim rozwiązaniem... wszystko zależy od punktu siedzenia.

Jak bardzo ci zależy na tanim rozwiązaniu kup do grzejnika kartę wifi PCI i udostępnij przez nią połączenie z modemu usb- karty można kupić za kilkadziesiąt zł.

#5 KrisP

KrisP
  • 802 posts

Posted 24 November 2007 - 00:15

Nie wiem czy mozna to zrobic z DSL'em od Netii ale np. pod lacze z telewizji kablowej ktore mam przez modem kablowy moge podlaczyc router D-Link'a za 139zl i wtedy: - po kablu mam dostep do internetu na PC - po WiFi mam dostep na swoim MB Proste i dosc tanie - teraz wystarczy sprawdzic czy mozna tak podlaczyc Netie czy szukac trzeba router'a z wbudowanym modemem.

#6 interpol_girl

interpol_girl
  • 589 posts
  • SkądWarszawa, PL // USA

Posted 24 November 2007 - 07:11

Sagem F@st 800 E2T to modem ADSL i niestety zwykłęgo routera Wi-Fi do niego nie podłączysz. W tym przypadku najlepsze wyjście to kombajn modem ADSL + router + AP w jednym. Od roku w domu mam taki: http://allegro.pl/it...a_fv_gw24m.html, na razie żadnych problemów, zarówno z PC i Makiem na szyfrowaniu WPA2. Sagem F@st 800 od Neostrady siedzi w pudełku, jedyne do czego się przydał, to zdobi wiki Neostrady ;).

#7 menik69

menik69
  • 322 posts
  • SkądNDG

Posted 24 November 2007 - 11:31

No to przynajmniej wiem ile będzie mnie to kosztowało ^^ Ze dwie stówki muszę mieć.

#8 imrik

imrik
  • 3471 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 26 November 2007 - 01:02

Możesz sobie kupić, na przykład tutaj: http://www.allegro.p...b_fv_gw_ss.html (pierwszy lepszy wynik) wiFi na usb. Działa na zasadzie udostępniania łącza więc twój komp musi być też włączony i wdzwoniony w netie.

Jeśli zależy Ci na tym byś nie musiał włączać sobie PCta by zobaczyć coś w necie n takim maciupkim wyświetlaczu, ze średnio poprawnie interpretującą strony przeglądarką to możesz wydać 200+ zł na router z wbudowanym DSL i Access Pointem.

#9 TimmY

TimmY
  • 621 posts

Posted 26 November 2007 - 02:04

A nie zagraloby zewnetrzne karta wifi na usb? Wtedy koszt to ponizej 100 zl zejdzie. Internet bedzie dochodzil do kompa, a komp stworzy swoja wlasna mala siec wifi.

#10 menik69

menik69
  • 322 posts
  • SkądNDG

Posted 26 November 2007 - 16:11

Jeśli zależy Ci na tym byś nie musiał włączać sobie PCta by zobaczyć coś w necie n takim maciupkim wyświetlaczu, ze średnio poprawnie interpretującą strony przeglądarką to możesz wydać 200+ zł na router z wbudowanym DSL i Access Pointem.

@imrik słuszna uwaga, ale i tak prędzej czy później przybędzie nowy komp w moim domu więc router się przyda. Co do karty PCI albo takiego kluczyka na USB: Jesteście pewni, że pójdzie mi to na Linuksie ?

#11 imrik

imrik
  • 3471 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 27 November 2007 - 01:34

Nie wiem, radziłbym już wybrać jakąś porządniejszą firmę, i zajrzeć na ich stronę. Może mają jakieś stery dla Linucha już gotowe.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users