Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

konfiguracja sieci domowej opartej na PLC

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 października 2014 - 10:07

Witam wszystkich Co pewien czas wraca do mnie myśl zmodernizowania sieci domowej. Obecnie internet jest doprowadzony światłowodem do modemu dialog z jednym wyjściem gigabitowym. Szybkość usługi 100/50, co zgadza się przy bezpośrednim podłączeniu iMaca przez kabelek. Obecna konfiguracja sieci to: wspomniany modem z jednym wyjściem Gbit oraz dwa routery bezprzewodowe Airport Express WiFi-n. Dlaczego dwa? Otóż coś jest nie halo z moim mieszkaniem i sygnał "za rogiem" w odległości 5 m od routera jest słaby, więc drugi router jest rozszerzeniem i muszę przyznać że działa to przyzwoicie. Oczywiście nie ma mowy o przesyłaniu filmów HD z komputera na telewizor, bo się tnie. Dodatkowo AE nie jest demonem prędkości - na kompie osiągam w porywach 65/50. Nie byłoby to złe, gdyby nie okazjonalne spadki prędkości do kilku megabitów/s co ma prawdopodobnie przyczynę w jakichś zakłóceniach, bo po kablu jest OK. Próbowałem również innych routerów - DLinka z systemem Beam, czy któregoś z nowszych ASUSów z trzema antenami - wynik bardzo porównywalny z AE, zarówno pod względem siły sygnału jak i transferu. Mogę napisać, że AE był i jest bardziej stabilny jeśli chodzi o siłę sygnału. No i dochodzę do sedna sprawy. Powziąłem decyzję - sieć PLC. Technologia idzie do przodu i oferuje już całkiem niezłe transfery. Problemem jest dobór komponentów aby to hulało. Modem dialogowski z jednym wyjściem LAN Gbit oczywiście zostaje. I teraz tak. Myślę, że 3 elementy PLC by mi wystarczyły - jeden przy modemie, drugi przy komputerze, trzeci przy telewizorze. Komputer i telewizor były by podpięte kablami sieciowymi do PLC a jeden z AE chciałem podpiąć do PLC przy modemie dialogowskim w centralnym miejscu mieszkania tak aby w salonie był najlepszy zasięg. Czy dobrze rozumuję, że między modemem dialogowskim a pierwszym PLC powinienem mieć router przewodowy, lub bezprzewodowy i wtedy rezygnuję z AE? Pozdrawiam Michał

#2 angelares

angelares
  • 912 postów
  • Skądona taka blada?

Napisano 06 października 2014 - 20:11

Z tego co sie orientuje toniemusisz rezygnować z AE - wystarczy, ze będzie sobie w sie i siedział jako wifi ap. Nie jestem pewien czy powinien być ustawiońy jako bridge bo nie miałem z nim przyjemności. Na logikę jeśli pakiety idą po NAT to AE bedzie robił za router ( zajmował sie translacja adresów z zakresów łan na zakres wan), a modem bedzie robił za modem:) WOW sam sie podziwiam za wypowiedz! Po PLC możesz sie spodziewać dużej stabilności i przyzwoitych transferów o nie nie podepniesz do PLC lodówki, pralki czy szlifierki. Z tego co pamietam dzisiaj można nabyć system oparty na 500 Mb/s i z moich testów wynika, ze nie ma dużych spadków transferu o ile w ścianie masz miedź o przyzwoitych parametrach a nie aluminium. Pozzdro, aa

#3 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 października 2014 - 20:50

Dzięki za odpowiedź Instalacja elektryczna raczej dobra - budynek z 2012 roku, więc podejrzewam, że nie powinno być niespodzianek. Pod PLC oczywiście nie podepnę nic siejącego, zresztą nie za bardzo mogę, bo wybrałem model bez gniazdka (TPLink 6030). Cechuje się on wysokimi transferami i dość małą wrażliwością na "przeszkadzajki" prądowe. Modem dialogowski raczej nie jest routerem i pewnie nie przydzieli różnych IP różnym elementom sieci. Dlatego też pisałem o routerze pomiędzy modemem a pierwszym PLC. Do modemu mogę podpiąć tylko jedno urządzenie sieciowe. Co prawda jest więcej wyjść LAN, ale dwa pozostałe służą do telewizji. Każdy z elementów PLC ma trzy złącza RJ-45. Stąd moja chęć podłączenia do niego AE (starsza wersja, kostka ścienna) Oczywiście jeśli kupiłbym router bezprzewodowy, mógłbym zrezygnować z obydwóch AE. Kostka AE raczej nie będzie robiła za router, bo nie ma wyjścia RJ-45 do któ®ego można by podłączyć inne urządzenia.

#4 cooper69

cooper69
  • 1 036 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 07 października 2014 - 07:30

U mnie działa choć d nie urywa PLC (starszy Zyxel) właśnie z tzw. kostką AP jako rozszerzenie sieci wifi połączone przez ethernet. Działa dużo lepiej niż w trybie rozszerzenia sieci wifi w schemacie TC -> AP

#5 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 października 2014 - 10:42

U mnie działa choć d nie urywa PLC (starszy Zyxel) właśnie z tzw. kostką AP jako rozszerzenie sieci wifi połączone przez ethernet.
Działa dużo lepiej niż w trybie rozszerzenia sieci wifi w schemacie TC -> AP

Czyli jak rozumiem masz modem - PLC1 ... PLC2 - router AE

Ale to działa na tej samej zasadzie co u mnie obecnie

modem - router AE 1 ..... router AE2 (rozszerzenie)

Natomiast nie wiem czy będzie to działało w konfiguracji

modem - PLC 1 ...... PLC2 ........ PLC3
................|................|................|
..............AE..........komputer.......TV

P.S W przypadku starszych PLC transfer rzeczywiście nie zabija, ale w nowszych (np wspomniany przeze mnie TPLink 6030) przekracza 200mbit/s

#6 cooper69

cooper69
  • 1 036 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 07 października 2014 - 12:50

myślę że na 99% powinno działać. dla pewności połączyłbym modem i AE przez switch np. 5-cio portowy gigabit.

#7 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 października 2014 - 15:32

Ale jest ten 1% niepewności - oczywiście zakup switcha czy routera to nie problem, ale wolałbym mieć mniej klocków niż więcej. Pamiętam jak jakiś czas temu pożyczyłem switch i podłączyłem do niego obydwa AE aby utworzyć dwie sieci WiFi. Nie dało rady, gdyż jeden z nich się nie łączył z modemem. I tu własnie chyba router przewodowy by dał rade.

#8 cooper69

cooper69
  • 1 036 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 07 października 2014 - 18:57

Mój konfig [ATTACH=CONFIG]23630[/ATTACH] Wszystko gra i buczy :)

#9 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 października 2014 - 11:18

Mój konfig

[ATTACH=CONFIG]23630[/ATTACH]

Wszystko gra i buczy :)

No tak, ale Time Capsule jest routerem (wcześniej nie mogłem jakoś rozgryźć tego skrótu) :D - więc w systemie jest element o który pytałem. A więc sprawa zakończona - router musi być - najprawdopodobniej sprzedam obie kostki AE i kupię poprzedniego Airport Extreme.

#10 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 marca 2015 - 14:24

wracam niejako do tematu

Koniec końców nie kupiłem TP-Linka 6030.

W międzyczasie kupiłem Airport Extreme 5 gen. Ale problemy z połączeniem po PPPoE i taka sama wydajność jak w przypadku Airportów Expressów spowodowała, że sprzedałem go.

Dwa tygodnie temu kupiłem router przewodowy ubiquiti ER3Lite, który działa bez żadnych zwiech, niespodzianek itp itd. Obie kostki AE nadal posiadam, każda z nich podłączona przewodowo do innego wyjścia LAN ubiquiti. Działają w trybie bridge.

Niestety musiałem stworzyć dwie sieci.

Czy może jest sposób na utworzenie jednej sieci w mojej obecnej konfiguracji kabelkowej

modem-------router ubiquiti--------AE1

|

AE2

Na horyzoncie widać nowy wypust PLC od TP-Linka. Pracujący w standardzie 1200Mbps model 8030P, z gniazdkiem prądowym.

Docelowa konfiguracja będzie bardzo podobna do tej z moich poprzednich postów, czyli

modem - router ubiquiti - PLC 1 ...... PLC2 ........ PLC3

....|................|................|                 |

.AE1          AE2......komputer...   TV

I nadal nurtujące mnie pytanie. Czy w przypadku AE które posiadam (kostki z jednym wejściem RJ45) jedynym sposobem na utworzenie jednej sieci to rozszerzenie bezprzewodowe, czy też w moim przyszłym teoretycznym przypadku jest to możliwe (tu prośba o podanie sposobu).

Użytkownik RiQ edytował ten post 18 marca 2015 - 13:43

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych