Cześć wszystkim,
parę dni temu kupiłem swojego pierwszego Mac'a (MacBook Air 13" 2014). Komputer jest ekstra, mega się cieszę z przesiadki z PC.
Pojawił się natomiast problem, z którym nie potrafię sobie poradzić. Podczas logowania się do komputera, po stracie systemu, pojawia się moja nazwa użytkownika itd. oraz pole na hasło. Przy wpisywaniu hasła dostaję informację, że jest niepoprawne. Sprawdziłem kombinację z QWERTZ i okazało się, że po uruchomieniu komputera odpala się właśnie ta klawiatura, a nie jak później, podczas normalnego użytkowania i logowaniu po wybudzaniu QWERTY. W związku z tym, że moje hasło składa się z kilku liter Z i Y, jest to dość uciążliwe. Próbowałem różnych opcji w ustawieniach systemowych - najlepszą jest ta, że mogę sobie wyszukać na liście język polski programisty. Czy istnieje jakaś możliwość, żeby ustawić język polski programisty lub jakikolwiek z QWERTY jako domyślny podczas logowania?
Pozdrawiam

Problem z logowaniem bo starcie - klawiatura QWERTZ
Started by
irbiss
, 04 Oct 2014 13:22
5 replies to this topic
Posted 04 October 2014 - 13:22
Posted 04 October 2014 - 19:06
Otwórz Preferencje Systemowe / Klawiatura -> tam ostatnia zakładka i podaj co masz na liście najpierw.
Posted 04 October 2014 - 19:12
Tak to wygląda
[ATTACH=CONFIG]23600[/ATTACH]
Posted 05 October 2014 - 09:03
W tym panelu, który pokazałeś usuń poprostu USA międzynarodowy PC, a wszystko powinno wrócić do normy.
Posted 06 October 2014 - 15:52
Niestety, to nie działa.
Grzebałem parę dni i mam rozwiązanie. Przy pierwszej personalizacji MacBooka wybrałem język polski (nie programisty) jako domyślny. Potem nie można za bardzo tego odkręcić. Należy natomiast w Terminalu wpisać następującą linijkę
sudo cp ~/Library/Preferences/com.apple.HIToolbox.plist
Język podczas logowania z pełnego rozruchu zmienił się na taki, który jest pierwszy w ustawieniach językowych, w moim przypadku polski programisty.
Można zamknąć.
Grzebałem parę dni i mam rozwiązanie. Przy pierwszej personalizacji MacBooka wybrałem język polski (nie programisty) jako domyślny. Potem nie można za bardzo tego odkręcić. Należy natomiast w Terminalu wpisać następującą linijkę
sudo cp ~/Library/Preferences/com.apple.HIToolbox.plist
Język podczas logowania z pełnego rozruchu zmienił się na taki, który jest pierwszy w ustawieniach językowych, w moim przypadku polski programisty.
Można zamknąć.
Posted 06 October 2014 - 18:25
Jakby do komendy był dodany jeszcze katalog docelowy kopiowania (może np. „/Library/Preferences”?), miałoby to i ręce, i nogi. No, i może jeszcze
Jest też inny sposób.
Wg mnie, zadziałałby jeszcze szybciej
sudo chmod 644 /Library/Preferences/com.apple.HIToolbox.plistżeby dopolerować uprawnienia.
Jest też inny sposób.
Wg mnie, zadziałałby jeszcze szybciej

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users