Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Połączenie Apple TV z wieżą (Yamaha Pianocraft)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pawelmo82

Pawelmo82
  • 5 postów

Napisano 03 października 2014 - 21:13

Hej, podlaczylem Apple tv z wieża yamaha pianocraft w celu słuchania muzyki bezpośrednio z iPhone na wieży. Niestety dźwięk w ogóle nie działa. Wiecie co trzeba skonfigurować, żeby działo?

#2 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 03 października 2014 - 21:33

A może napisałbyś jaki to konkretnie model Yamahy ?

#3 Pawelmo82

Pawelmo82
  • 5 postów

Napisano 03 października 2014 - 21:37

Yamaha Pianocraft R-840

#4 robgrab

robgrab
  • 1 384 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 października 2014 - 07:06

A podłączyłeś przez optyczne? Ja tam żeby się tak nie bawić kupiłem po prostu mdr-560n. Ona już bezpośrednio obsługuje airplay.

#5 Pawelmo82

Pawelmo82
  • 5 postów

Napisano 04 października 2014 - 13:34

Podlaczylem kablem optycznym atv z wieza. Powinien dzwiek byc juz w wiezy. Cos trzeba konfigurowac w wiezy albo atv jeszcze zeby to zaczelo dzialac? Wieza ma juz z 4 lata, ale skoro ma opcje kabla optycznego nie powinni staniwic problemu, zeby dzialalo.

#6 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 04 października 2014 - 14:13

Korzystanie z funkcji AirPlay do strumieniowego przesyłania zawartości drogą bezprzewodową z telefonu iPhone, iPada lub iPoda touch

#7 cooper69

cooper69
  • 1 034 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 04 października 2014 - 14:27

Przede wszystkim przełącz źródło sygnału na optyczne - u mnie (philips) wyświetla się digital

#8 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 04 października 2014 - 14:45

A jak chcesz bez zbędnych ceregieli przesyłać audio po BT do dowolnego zestawu audio - kup Logitech wireless speaker adaprer. Podłączasz > naciskasz 1 guzik > słuchasz. Nic nie trzeba konfigurować/ustawiać/instalować. Po prostu działa.

#9 robgrab

robgrab
  • 1 384 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 października 2014 - 16:07

A jak chcesz bez zbędnych ceregieli przesyłać audio po BT do dowolnego zestawu audio - kup Logitech wireless speaker adaprer. Podłączasz > naciskasz 1 guzik > słuchasz. Nic nie trzeba konfigurować/ustawiać/instalować. Po prostu działa.

Tylko że przez Airplay ma bez straty jakości.

#10 Pawelmo82

Pawelmo82
  • 5 postów

Napisano 04 października 2014 - 18:48

Ni wlasnie nie mam pojecia gdzie w tej wiezy to sie przelacza:/ mam caly czas disc, aux, ipod (wieza ma doka na ipoda), radio. Wiecie, gdzie to ske zmienia? A nie musze jakiegos oprogramowania w atv aktualizowac?

#11 robgrab

robgrab
  • 1 384 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 października 2014 - 19:11

Ni wlasnie nie mam pojecia gdzie w tej wiezy to sie przelacza:/ mam caly czas disc, aux, ipod (wieza ma doka na ipoda), radio. Wiecie, gdzie to ske zmienia? A nie musze jakiegos oprogramowania w atv aktualizowac?

Soft w atv nic do tego nie ma, problemem jest model Twojej wieży. To wersja z otwarzaczem DVD, ona ma optyczne ale tylko wyjście. Nie podłączysz atv do tego, ostatecznie zostaje Ci dokupienie ew. modułu bt.

#12 wololo

wololo
  • 10 postów

Napisano 04 października 2014 - 22:14

Sproboj podlaczyc atv d wiezy inaczej niz optykiem. Tez mam starego pianocrafta i tez optyk mi z jakiegoś powodu nie dziala, nigdy go nie uzywalem, a jak ostatnio chcialem to okazalo się że jest dead :/

#13 robgrab

robgrab
  • 1 384 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 października 2014 - 06:11

Sproboj podlaczyc atv d wiezy inaczej niz optykiem. Tez mam starego pianocrafta i tez optyk mi z jakiegoś powodu nie dziala, nigdy go nie uzywalem, a jak ostatnio chcialem to okazalo się że jest dead :/

Atv ma tylko dwa wyjścia, hdmi i optyka.

#14 Pawelmo82

Pawelmo82
  • 5 postów

Napisano 06 października 2014 - 15:25

hdmi naturalnie jest do tv, ale tez nie ma sensu co chwila przełączać z tv na wieże, chociaz tez niewiadomo czy by działało. jednym słowem się nie da. bo rozumiem, ze juz z tym kablem optycznym sie nic nie wymysli?

#15 robgrab

robgrab
  • 1 384 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 października 2014 - 17:10

hdmi naturalnie jest do tv, ale tez nie ma sensu co chwila przełączać z tv na wieże, chociaz tez niewiadomo czy by działało. jednym słowem się nie da. bo rozumiem, ze juz z tym kablem optycznym sie nic nie wymysli?

No skoro wieża nie ma wejścia optycznego tylko wyjście, to się nic nie wymyśli.

#16 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 06 października 2014 - 18:04

Jeżeli Twoja wieża ma wejście cyfrowe ale miedziane (RCA) to możesz użyć takiego adaptera Konwerter/adapter S/PDIF Optical-Coaxial (TOSLINK-Cinch)

#17 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 06 października 2014 - 20:34

Tylko że przez Airplay ma bez straty jakości.

Ja rozumiem że chcesz wykorzystać to co Masz, tylko nie widzę sensu walki o tę "jakość" jeśli:

- żródłem dźwięku jest iPhone
- rośnie liczba sprzętowych gratów-pośredników

Uwierz mi iż dźwięk po BT akurat z Logitecha (podobne produkty firm-krzaków pomijam) w tej klasie jakościowej sprzętu jest dobry. Reszta jak napisałem, ale życzę powodzenia.

#18 15051973

15051973
  • 33 postów

Napisano 07 października 2014 - 15:39

Tylko funkcja airplay - inaczej się nie da !!! Mam pianocrafta 940 z BD i żeby posłuchać muzy odpalam tv i apple tv i wtedy gra muzyka. Wszystko leci przez aux. Ewentualnie masz na górze docka do iphone'a (tylko do 4S włącznie). Jak masz piątkę lub wyżej to musisz mieć przejściówkę - polecam taką na kabelku bo sztywne mogą wyłamać docka - za wysoko jest telefon wtedy. Plusem jest podładowanie baterii. Pianocraft ma tylko wyjście optyczne a nie wejście ale to już ktoś napisał. Do przesyłu dźwięku lub obrazu i dźwięku jest tam hdmi. U mnie jedno hdmi idzie z Apple tv do telewizora a z telewizora do yamahy idą dwa chinche własnie do wejścia aux które przekazują tylko dźwięk z każdego źródła - z apple tv, dekodera upc. Yamaha jest też połączona z tv kablem hdmi w celu użycia odtwarzacza BD. Mam nadzieję ze nie pokręciłem nic, niezbyt często zaglądam w moje kable (jest tego niezła plątanina) i w tej chwili nie wszystko pamiętam. Mogę w domu zajrzeć i szczegółowo opisać co z czym i w jaki sposób jest połączone. Ale generalnie muza z iphone'a czy ipada leci po airplay - chciałem głównie odtwarzać muzę ze spotyfaja i działa to bez zarzutu.

#19 robgrab

robgrab
  • 1 384 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 października 2014 - 16:22

K

Tylko funkcja airplay - inaczej się nie da !!! Mam pianocrafta 940 z BD i żeby posłuchać muzy odpalam tv i apple tv i wtedy gra muzyka. Wszystko leci przez aux. Ewentualnie masz na górze docka do iphone'a (tylko do 4S włącznie). Jak masz piątkę lub wyżej to musisz mieć przejściówkę - polecam taką na kabelku bo sztywne mogą wyłamać docka - za wysoko jest telefon wtedy. Plusem jest podładowanie baterii. Pianocraft ma tylko wyjście optyczne a nie wejście ale to już ktoś napisał. Do przesyłu dźwięku lub obrazu i dźwięku jest tam hdmi. U mnie jedno hdmi idzie z Apple tv do telewizora a z telewizora do yamahy idą dwa chinche własnie do wejścia aux które przekazują tylko dźwięk z każdego źródła - z apple tv, dekodera upc. Yamaha jest też połączona z tv kablem hdmi w celu użycia odtwarzacza BD. Mam nadzieję ze nie pokręciłem nic, niezbyt często zaglądam w moje kable (jest tego niezła plątanina) i w tej chwili nie wszystko pamiętam. Mogę w domu zajrzeć i szczegółowo opisać co z czym i w jaki sposób jest połączone. Ale generalnie muza z iphone'a czy ipada leci po airplay - chciałem głównie odtwarzać muzę ze spotyfaja i działa to bez zarzutu.

Tylko w Twojej wersji żeby dźwięk był to musi być włączony telewizor i to na wejście do którego podpięty jest atv.

#20 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 07 października 2014 - 16:33

Jesli do TV masz podlaczone HDMI a z TV juz chinche to uzywasz wbudowany DAC z TV, czyli jakiegos chipu za 5zl ktory ma glownie konwertowac dzwiek na rownie "audiofilskie" wbudowane w TV glosniki. To jest rozwianie desperackie byle tylko gralo.
U mnie w domu sa 2 rozwiazania:
1. Apple TV przez HDMI do TV. Dalej z TV optykiem do DAC Cambridge Audio i dopiero chinchami do wzmacniacza a na koniec srebrnym kablem na kolumny.
2. Airport Express przez optyczny Jack 3.5mm do iPod Hifi (ma wejscie optical).

W ten sposob omijam wszystkie gowniane konwertery a dzwiek odtwarzany jest na najlepszym mozliwym.

#21 robgrab

robgrab
  • 1 384 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 października 2014 - 19:17

Jesli do TV masz podlaczone HDMI a z TV juz chinche to uzywasz wbudowany DAC z TV, czyli jakiegos chipu za 5zl ktory ma glownie konwertowac dzwiek na rownie "audiofilskie" wbudowane w TV glosniki. To jest rozwianie desperackie byle tylko gralo.
U mnie w domu sa 2 rozwiazania:
1. Apple TV przez HDMI do TV. Dalej z TV optykiem do DAC Cambridge Audio i dopiero chinchami do wzmacniacza a na koniec srebrnym kablem na kolumny.
2. Airport Express przez optyczny Jack 3.5mm do iPod Hifi (ma wejscie optical).

W ten sposob omijam wszystkie gowniane konwertery a dzwiek odtwarzany jest na najlepszym mozliwym.

Najlepszy i najprostrzy to jednak ten który ja podałem, Yamaha Pianocraft mcr-n560 która obsługuje airplay bezpośrednio bez atv czy innych expressów.

#22 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 07 października 2014 - 19:36

Lepsza od wzmacniacza Densen Audio? Najprostsze rozwiazania nie zawsze sa najlepsze.

#23 robgrab

robgrab
  • 1 384 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 października 2014 - 19:47

Lepsza od wzmacniacza Densen Audio? Najprostsze rozwiazania nie zawsze sa najlepsze.

Nie mówię że jakościowo najlepsze, ale pianocraft brzmi dobrze jak na sprzęt w tak niskiej cenie.

#24 15051973

15051973
  • 33 postów

Napisano 07 października 2014 - 22:56

Dokładnie tak. Muszę włączyć telewizor. Nie przeszkadza mi to, chociaż czasami dobrze byłoby ominąć telewizor :)

#25 davidose

davidose
  • 134 postów

Napisano 08 października 2014 - 06:59

Dokładnie tak. Muszę włączyć telewizor. Nie przeszkadza mi to, chociaż czasami dobrze byłoby ominąć telewizor :)

Ja omijam telewizor. Kabel optyczny z Apple TV mam wpięty bezpośrednio do wzmacniacza. W ten sposób aby posłuchać muzy nie muszę włączać telewizora. Jednak, gdy już dźwięk jest z obrazem tv jest niezbędny.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych