Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Muzyka przez Bluetooth w samochodzie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 marooo

marooo
  • 628 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 października 2014 - 18:57

Witam. W aucie przez bluetooth odtwarza mi dźwięki z filmików przesłanych jako wiadomość, lecz muzyki już w ten sposób nie da się puścić. Jest jakaś możliwość aby się udało? Może jest jakaś aplikacja muzyczna która by była w stanie puszczać muzykę przez bluetooth?

#2 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 03 października 2014 - 20:02

A auto obsługuje A2DP? Bo jak tylko HF/HFP to muzyki nie uświadczysz...

#3 marooo

marooo
  • 628 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 października 2014 - 22:42

Chętnie bym to sprawdził :) jakieś sugestie? Ta muzyka z wiadomości wzbudziła we mnie nadzieje, a czy tak naprawdę ma to jakieś znaczenie?

#4 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 03 października 2014 - 22:58

Chętnie bym to sprawdził :) jakieś sugestie? Ta muzyka z wiadomości wzbudziła we mnie nadzieje, a czy tak naprawdę ma to jakieś znaczenie?

Ma to znaczenie, bo dźwięki systemowe nie potrzebują A2DP, ale muzyka stereo już tak. Jaki jest sens słuchania mono w kiepskiej jakości? Bez A2DP nic nie zdziałasz.

#5 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 03 października 2014 - 23:01

1. Profile systemu Bluetooth – Wikipedia, wolna encyklopedia

HFP = Hands Free Protocol
A2DP = Advanced Audio Distribution Profile

Są to dwa różne protokoły określające nawiązywanie połączenia i transmisję dźwięku. Urządzenia nadawcze i odbiorcze muszą je obsługiwać.

2. Sugestia - zajrzeć do instrukcji radia jakie protokoły przesyłu dźwięku obsługuje.

#6 marooo

marooo
  • 628 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 października 2014 - 23:16

Radio jest fabryczne więc nie ma oddzielnej instrukcji, jest tylko ta do całego samochodu z której niestety nic konkretnego się nie dowiem, ponieważ przykładowo wg niej w aucie jest aux, a go nie ma :). Da się to jakoś praktycznie sprawdzić? Opcja AirPlay się nie pojawia.

#7 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 04 października 2014 - 09:03

Opcja AirPlay się nie pojawia.

Zdziwiłbym się jak by się pojawiła, chyba, że w samochodzie masz WiFi lub LAN i masz radio i iPhone po sieci spięte...

Jeżeli po sparowaniu nie działa muzyka tylko jako zestaw głośnomówiący to nie przeskoczysz tego. Radio widocznie nie obsługuje tego.

#8 mstanko

mstanko
  • 469 postów
  • SkądWągrowiec

Napisano 04 października 2014 - 10:02

Podpytaj na forum użytkowników tego samochodu. Może też ktoś miał taki problem i znalazł rozwiązanie.

#9 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 04 października 2014 - 14:17

Jak to fabryczne radio to stosowne info będzie w instrukcji użytkownika auta. Znajdź ją w sieci lub u innych jej posiadaczy.

#10 station55

station55
  • 101 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 października 2014 - 10:42

problem można załatwić przez jakiś dobry FM Transmitter. Nie jest to rzecz jasna przysłowiowa "żyleta", ale mi absolutnie do samochodu wystarczy. Znakomicie z iPod Touch'em współpracuje Plantronics K100, do tego jakość dźwięku (jak na Transmitter) jest bardzo dobra, wystarczy wstrzelić się w dobrą, niesąsiadującą ze stacjami częstotliwość i można być zadowolonym. K100 podbija mocno basy, ale zawsze można to sobie skorygować jakimś presetem w oryginalnym CarAudio.

#11 Sebulek

Sebulek
  • 15 postów
  • SkądSheffield

Napisano 18 stycznia 2015 - 23:48

Sam telefon na pewno będzie odtwarzał przez BT o ile Radio obsługuje taką funkcje. Mój brat ma Radio Alpine, i działa bez problemów. Ładnie gra. Wystarczy tylko się połączyć. Nawet nie trzeba nic w ustawieniach telefonu zmieniać. Natomiast w moim aucie, dokładany zestaw hands free firmy parrot,  działa tylko telefon. Ale mi wystarcza, bo muzyki słucham z kart pamięci na fabrycznym radiu które nie ma BT.

Użytkownik Sebulek edytował ten post 18 stycznia 2015 - 23:51

Macbook Pro 15 mid 2014, 2.5ghz quad-core intel i7, 16gb RAM, Nvidia GeForce GT 750m 2GB GDDR5, 512GB PCIe SSD  

iPhone 6 Plus 128 GB Space Grey

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych