Witam.
Mam następujący problem. Mam na zewnętrznym dysku plik z napisami, podczas jego zgrywania raz wyskoczył mi błąd, ale za drugim razem poszło. Teraz próbuję usunąć ten plik i nie mogę. Kiedy otwieram kosz i daję opróżnij to ekran kosza znika a w docku dalej jest ikona zapełnionego śmietnika i plik tam siedzi. Usuwanie bezpiecznie też nie działa, pokazuje mi przy tym pliku "Finder nie może dokończyć tej czynności; nie można odczytać lub zapisać pewnych danych na". Próbowałem też przez terminal używając "sudo rm -R" i podając zarówno ścieżkę do kosza jak i ścieżkę pliku z dysku zewnętrznego. Nic, plik jak był tak dalej jest. Dodam, że używam Paragon NTFS for Mac. Jak mogę usunąć ten nieszczęsny plik?

Nie można usunąć pliku
Rozpoczęty przez
Haqu
, 28 wrz 2014 15:09
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 28 września 2014 - 15:09
Napisano 05 października 2014 - 09:15
Spróbuj najpierw wyłączyć "Paragon NTFS for Mac" i dopiero wtedy skasować pliki, jeśli to nie pomoże to przeczytaj ten artykuł Nie można opróżnić Kosza lub przenieść do niego pliku
Napisano 06 października 2014 - 21:23
Dysk jest sformatowany jako NTFS(mój telewizor chyba nie lubi exFAT), wiec jeśli wyłączę NTFS for Mac to chyba nie wykonam żadnej operacji na plikach, dobrze myśle?
Co prawda z problemem sobie poradziłem już "na głupiego" usuwając po prostu plik w windowsie, gdzie poszło to bez problemu, ale chciałbym poznać przyczynę problemu na przyszłość.
W ogóle to ten Paragon NTFS for Mac to dobry soft? Czy może nie ma sensu się z nim bawić i przejść całkowicie na exFAT? Windows normalnie akceptuje dyski tak sformatowane? Co z innymi urządzeniami jak np telewizory, odtwarzacze blu-ray czy konsole? Nie ma problemów z kompatybilnoscia?
Napisano 06 października 2014 - 21:50
Każdy dysk z systemem plików NTFS jest widoczny jako tylko do odczytu, więc żadnej operacji na takim pliku nie zrobisz. Musisz doinstalować Paragon NTFS by mieć możliwość ich edycji.
Napisano 09 października 2014 - 11:05
Tak, wiem to, jednak nie odpowiedziało to na żadne z moich pytań.
Swoją drogą jeśli już jesteśmy przy temacie dysków to mam jeszcze jedną sprawę (nie chcę zakładać osobnego tematu, żeby nie robić syfu)
Owszem, chcesz. Jeden wątek - jedno zagadnienie. // ftpd
Swoją drogą jeśli już jesteśmy przy temacie dysków to mam jeszcze jedną sprawę (nie chcę zakładać osobnego tematu, żeby nie robić syfu)
Owszem, chcesz. Jeden wątek - jedno zagadnienie. // ftpd
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych