Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Gadu-gadu na Maku

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
91 odpowiedzi w tym temacie

#76 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 26 grudnia 2008 - 01:50

Testów Kadu ciąg dalszy. Kolejny bug. Już się ucieszyłem z możliwości przesyłania obrazków, jak w Kadu dla Linuksa. Niestety. To nie działa. Do adresata dochodzą puste wiadomości. On także do mnie nie może wysyłać obrazków. Przesyłanie plików również nie działa. Pokazuje się okienko przesyłania ale transmisja stoi w miejscu.

#77 TomkOx

TomkOx
  • 370 postów

Napisano 26 grudnia 2008 - 12:32

Dobry sposób (choć nieco trudnawy do wykonania) i dający pełną integracją z funkcyjnością OS X to założyć konto jabberowe na Gmailu, zainstalować PSI, użyć konfiguracji transporterów (GG, tlenów itp.). Po tym można usunąć PSI. Zalety: - korzystanie z GG itp. poprzez transporter Jabber - czyli używanie iChata. - kontakty w Książce Adresowej (przydatne do wyszukiwania przez Spotlighty itp.). - W Mail diodka statusu na czacie widoczna tak jak dla innych kont @me, @mac, aim czy jabber. - kontakty z GG itp. są również widoczne na liście czatowej Gmail (w oknie przeglądarki na stronie konta Gmail). Jedyne co trzeba: - nabrać trochę wiedzy co to jest w ogóle Jabber i XMPP - do transportacji użyć np. chrome.pl (#nr_gg@gg.chrome.pl) - konto Jabber (lub GTalk: Gmail to opcja dla tych którzy chcą mieć też email taki jak nik czatowy) - zainstalować PSI do wykonania konfiguracji (na Mac prawdopodobnie jedyny który umożliwia ustawienie roosterów itd.) - przysiąść i zrobić Na dobrą sprawę można wówczas strzelać przypalmówkę przy Windowsiarzach, że domyślnie dostarczany z OS X program czatowy - iChat - obsługuje GG... (a na Windows domyślny komunikatór potrafi takie cóś, ha???)...

#78 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 27 grudnia 2008 - 01:48

Dobry sposób to zrezygnować permanentnie z GG ale to nierealne - tak silnie jest ten komunikator osadzony w świadomości szczególnie kobiet.

Mimo wszystko udaje się. Google robiąc nam prezent w postaci Gmaila zrobiło na prezent w postaci Google Talk, który tak na prawdę jest Jabberem w najczystszej postaci nick@gmail.com jest jednocześnie profilem na Jabberze.

Ponieważ Gmail jest bardzo popularny dość łatwo jest mi przekonać znajomych do przesiadki. Mniej więcej już połowa moich znajomych z GG (a jest tam trochę tych kontaktów) przemigrowała na Jabbera - najczęściej jako Google Talk.

Niewiele krócej od GG mam konto na Tlenie. Niestety z powodu Maka musiałem się z nim pożegnać i dało radę, choć tlen tak na prawdę na Maku działa, uruchomiony jako aplet JAVA
Z GG równie chętnie się pożegnam. Niech tylko 3/4 znajomych wyemigruje na Jabbera i żegnam się z GG.

Na razie to jednak niemożliwe. Niestety nie ma dobrego komunikatora obsługującego GG na Maku. Aż to dziwne. Najpopularniejszy w Polsce a nikt nie zrobił dobrego klienta dla Maka.

Jakby bardzo kogoś Tlen interesował to działa po kliknięciu w ten link JTlen

#79 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 27 grudnia 2008 - 14:12

Dobry sposób to zrezygnować permanentnie z GG ale to nierealne - tak silnie jest ten komunikator osadzony w świadomości szczególnie kobiet.

Głupoty gadasz, synu, albo masz jakiś problem. Bo badań rynkowych raczej na pewno nie robiłeś :D

#80 Taizo

Taizo
  • 156 postów
  • SkądKatowice, Silesia

Napisano 27 grudnia 2008 - 14:31

u mnie Kadu śmiga idealnie, obrazki i pliki się przesyłają bez zarzutów i nie zrzera aż tak bardzo CPU jak ktoś tam kiedyś narzekał. Adium lepsze? Bo jeszcze nie zbyt się na tym znam :)

#81 luck1985

luck1985
  • 924 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 grudnia 2008 - 18:53

Lepsze , ikonki z GG mozna wrzucic - tzn emoty , nie wszystkie , ale wiekszosc jest. GG mozna obsluzyc on line na str www - nie trzeba zadnego programu. A kolesie od GG nie mysla o wersji na maca - bo wyslalem meila z pytaniem.

#82 Taizo

Taizo
  • 156 postów
  • SkądKatowice, Silesia

Napisano 29 grudnia 2008 - 16:58

Lepsze , ikonki z GG mozna wrzucic - tzn emoty , nie wszystkie , ale wiekszosc jest.
GG mozna obsluzyc on line na str www - nie trzeba zadnego programu.
A kolesie od GG nie mysla o wersji na maca - bo wyslalem meila z pytaniem.

To dziwne, bo niedawno ukazał się artykuł, że na maca też będzie.
Ja na kadu zainstalowałem sobie emotki oryginalne, jest okej, pliki pzesyłają się bez problemu.
Web GG mnie nie kręci, to nie to samo.

Pozdro

#83 luck1985

luck1985
  • 924 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 stycznia 2009 - 01:23

Pytanie - kiedy gg na maca , dostalem odp :

Witam!
Niestety na chwilę obecną nie prowadzimy prac nad oficjalnym klientem
Gadu-Gadu na Mac'a, dlatego też nie jesteśmy w stanie podać konkretnego
terminu.
Na stronie WebGadu 3.0 istnieje mobilna wersja, która może
działać na przeglądarce internetowej.
Zapewnia ona wszystkie podstawowe funkcje komunikatora.
Serdecznie zapraszam na podaną wyżej stronę.

Pozdrawiam

#84 gecco

gecco
  • 139 postów

Napisano 01 stycznia 2009 - 02:27

nie ma jak profesjonalna odpowiedz ;) mogli chociaz napisac ze mysla o tym. ja uzywam parlingo (niestety jest jeszcze wersji alpha :( - ale wszystko ma - po za archiwum)

#85 terran

terran
  • 269 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 stycznia 2009 - 12:44

Web GG mnie nie kręci, to nie to samo.

Pozdro

Web GG będzie pewnym substytutem komunikatora, jak wyjdzie safari 4 z możliwością tworzenia oddzielnych aplikacji dla stron.

#86 Jasuch

Jasuch
  • 3 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 marca 2009 - 16:05

arti040 WIELKIE DZIĘKI za to howto, dopiero wgryzam się w JABŁKO i bardzo mi to pomogło
Dla tych którzy nie mogą ściągnąć listy kontaktów!
Ja to zrobiłem tak:
-eksportowałem listę kontaktów z GG do pliku
-następnie importowałem ową listę z pliku do ADIUM
Po tej operacji ADIUM połączyło się z GG i cała lista kontaktów działa jak należy!
Pozdrawiam.

#87 iSubaru

iSubaru
  • 22 postów

Napisano 18 czerwca 2009 - 11:29

Kadu jest po prostu brzydkie

Ja to ujmę krótko "kwestia gustu" ja wolę wygląd Kadu, ktoś inny będzie wolał wygląd Audiuma czy też innego klienta...Kwestia gustu...
Jednakże brawa za wspaniały FAQ, przyda się początkującym :)
Ja miałem o tyle dobrze, że "tu i tam" Mac OS X był dla mnie bardzo podobny do Linux, z którym już żyję sobie 5-6 lat więc nauka była ułatwiona :)

#88 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 czerwca 2009 - 14:34

ja tylko chcialem dodac ze rowniez komunikator Tlen na Mac OS X obsluguje protokol gadu gadu.

#89 dynamitri

dynamitri
  • 22 postów
  • SkądLondyn

Napisano 22 czerwca 2009 - 13:43

Przyznam szczerze, że nie bardzo rozumiem tutejsze narzekania - używam Adium do GG od marca, normalnie wpisałem swój nr i hasło i zaimportowało listę kontaktów z serwera i z pliku też? :|

#90 kar-l

kar-l
  • 15 postów
  • SkądŻory

Napisano 25 czerwca 2009 - 21:38

ja tylko chcialem dodac ze rowniez komunikator Tlen na Mac OS X obsluguje protokol gadu gadu.

Ja właśnie przesiadłem się na Tlena chociaż to tylko jest beta, ale bardziej mi odpowiada niż kadu czy adium :) polecam;)

#91 robak1978

robak1978
  • 30 postów
  • SkądPL/UK

Napisano 03 lipca 2009 - 13:57

polecam adium nie mam zadnych problemow' dziala perfekcyjnie :-)

#92 dora

dora
  • 4 postów

Napisano 11 lipca 2009 - 18:44

Mam pytanie odnośnie tego właśnie programu, jak zimportować kontakty z serwera gg ?

---- Dodano 11-07-2009 o godzinie 20:53 ----
Przepraszam, nie zauważyłam, że tutaj nie można piśać.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych