Gadu-gadu na Maku
Napisano 22 listopada 2007 - 16:45
rzadko sie tu udzielam, choc czasami zagladam. Pod wplywem pewnych, nzawijmy to -losowych doswiadczen napisalem artykul-hotwo dla bardzo-bardzo poczatkujacych uzytkownikow Macintosha (przesiadkowiczow) odnosnie instalacji i uruchomienia Gadu-Gadu na Maczku.
Wiem, ze wiekszosc z uzytkownikow tego forum doskonale sobie radzi z tak prosta czynnoscia, ale jak juz napisalem - tekst jest dla zupelnie niedojrzalych, zielonych jabluszek, ktorzy probuja uruchomic gg.exe na MacOS i dziwia sie, ze im nie dziala.
Jesli uwazacie, ze warto, rozeslijcie odpowiednim znajomym. Mam nadzieje, ze sie komus przyda.
Link: http://my.opera.com/...blog/gg-na-maku
To moje pierwsze takie howto, wiec za wszelkie sugestie/poprawki z gory dziekuje.
- mauma i daboni lubią to
Napisano 22 listopada 2007 - 20:23

Napisano 22 listopada 2007 - 20:52
Napisano 13 grudnia 2007 - 14:59

Napisano 13 grudnia 2007 - 15:56
Napisano 15 grudnia 2007 - 22:04
Napisano 20 marca 2008 - 23:16
Napisano 21 marca 2008 - 18:08
Napisano 23 marca 2008 - 00:46

Napisano 24 marca 2008 - 15:18

Napisano 29 marca 2008 - 23:26
Witam,
rzadko sie tu udzielam, choc czasami zagladam. Pod wplywem pewnych, nzawijmy to -losowych doswiadczen napisalem artykul-hotwo dla bardzo-bardzo poczatkujacych uzytkownikow Macintosha (przesiadkowiczow) odnosnie instalacji i uruchomienia Gadu-Gadu na Maczku.
Wiem, ze wiekszosc z uzytkownikow tego forum doskonale sobie radzi z tak prosta czynnoscia, ale jak juz napisalem - tekst jest dla zupelnie niedojrzalych, zielonych jabluszek, ktorzy probuja uruchomic gg.exe na MacOS i dziwia sie, ze im nie dziala.
Jesli uwazacie, ze warto, rozeslijcie odpowiednim znajomym. Mam nadzieje, ze sie komus przyda.
Link: GG na Maku - Projektowanie i inne takie... - by Piotr Potera
To moje pierwsze takie howto, wiec za wszelkie sugestie/poprawki z gory dziekuje.
Wszystko się udało i było super do czasu. Nie wiem czemu, ale zamiast pełnej listy kontaktów najpierw pojawiły się 3 kontakty, a potem jeden zniknął i teraz mam dwoch moich znajomych...

Czy powinnam jeszcze raz eksportowac z gg z windowsa?
Napisano 29 marca 2008 - 23:32
Napisano 12 kwietnia 2008 - 16:41

Napisano 13 kwietnia 2008 - 01:58
Napisano 13 kwietnia 2008 - 08:15
Napisano 28 maja 2008 - 03:36
Napisano 30 maja 2008 - 12:30
Napisano 05 czerwca 2008 - 20:13
Tym samym Gadu Gadu dołączy do Adium, Javujavu i Kadu na Mac OS X
Na podstawie informacji z Dziennnika Internautów. Dziennik InternautĂłw (DI) - gazeta uĹźytkownikĂłw internetu
Napisano 05 czerwca 2008 - 21:19
Napisano 05 czerwca 2008 - 21:29
Ten komunikatorek jest napisany w Java i dokładnie ten sam egzemplarz programu możesz uruchamiac na każdym systemie, nawet na pralce wyposażonej w Javę. Ma jeszcze jedną zaletę. Jest w 100% przenośny, co oznacza, że możesz go nagrać na Pendrive i używać zamiennie na Windows (dowolna wersja) i każdym innym systemie. Nie zostawia żadnych śladów na komputerze a wszystko jest przejrzyście umieszczone w jednym katalogu i bardzo ładnie da się archiwizować. Wystarczy jedynie skopiować gdzieś cały katalog z programem. Bezbłędnie działa też import/eksport kontaktów w obie strony i na dysk.
To niedoceniony komunikator a na prawdę działa znakomicie. Używam go już baaardzo długo zamiennie z Adium.
Napisano 05 czerwca 2008 - 21:42

Napisano 05 czerwca 2008 - 21:46
Może skończą się w końcu problemy z Adium i Kadu. Nowa, oficjalna wersja GG 8.0 będzie stworzona na Windows, Mac OS i Linux.
Tym samym Gadu Gadu dołączy do Adium, Javujavu i Kadu na Mac OS X
Na podstawie informacji z Dziennnika Internautów. Dziennik InternautĂłw (DI) - gazeta uĹźytkownikĂłw internetu
tylko miec nadzieje ze nie bedzie tak jak na windows NAJBRZYDSZYM komunikatorem, moze pod maka zrobia cos normalnie ładnego...
ps ale na adium moge miec tez gmaila

Napisano 06 czerwca 2008 - 07:17
Oczywiście nie jest to wina samego Adium. Pobiera dane z tabeli,jak jego Twórcy zaprogramowali. To GG zmienia ciągle strukturę tabeli kontaktów ale autorzy powinni szybciej reagować na zmiany.
Tak, w kwestii Gmaila. Nie wiem, czy wiecie, że Gmail - a dokładnie Google Talk to Jabber w najczystszej postaci. Każdy komunikator Jabbera można bez problemu używac z kontem GMail/GTalk.
Nie trzeba mieć osobnego konta do Jabbera. Adres Gmail jest jednocześnie nikiem Jabbera. Bez problemu kontakty Jabber można dodawać do Google Talk i odwrotnie. Wszelkie dodatkowe informacje, jak autoryzacja, profil, zdjęcia, kontakty są wzajemnie honorowane. W końcu to jeden i ten sam standard.
Adres serwera Jabber dla Google Talk to gmail.com
Nick i hasło jak w Gmail.
Komunikator Jabber, w którym działają szyfrowane pogawędki oraz podpis elektroniczny PGP (GPP ??), multiplatformowy (Mac, Linux, Windows), będący jednocześnie nakładką graficzną dla PGP - zamiast siermiężnego wklepywania poleceń PGP w terminalu to Wija. Polecam. Może jest brzydki ale to komunikator i (a może przede wszystkim) GUI dla PGP. Można go pobrać stąd: wija
Gmail robi się już tak popularny, że powolutku migruję w stronę Jabbera. Wśród znajomych, gdy się dowiedzieli o tym, że Gmail i Jabber to to samo, ten protokół zaczął mieć znaczenie i chętnie go zaczynają używać obok GG. Co ciekawe niechętnie podchodzili do Jabbera, gdy trzeba było osobne konto zakładać a Gmaila już mają, więc "przy okazji" uruchomili drugi komunikator obok. Dużą zaletą Gmaila jest to, że wiadomość, która jest wysłana do użytkownika będącego offline automatycznie jest wysyłana na jego skrzynkę pocztową a do rozmowy wystarczy pierwszy lepszy telefon komórkowy z GPRS i przeglądarka WAP. Wystarczy po prostu przez WAP dostać się do swojej skrzynki gmail ! (adres WAP: gmail.com - bez prefiksu www, czy wap)
Oj, coś czuję, że zbliża się drobnymi kroczkami ale już zauważalnie zmierzch naszego monopolisty.
Google swoim komunikatorem powiązanym z pocztą bije wszystkie inne na głowę i jeszcze do tego wszystkiego działa na komórce, kontakty zawsze są na serwerze a dostęp do pogawędek jest z "byle czego-gdziekolwiek".
Napisano 06 czerwca 2008 - 09:56
Napisano 11 czerwca 2008 - 10:49
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych