Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

[iOS8] Iphone 5 Rozładował się do zera

• Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 Filip Pawlak

Filip Pawlak
  • 8 posts
  • SkądŁódź, Poland, Poland

Posted 23 September 2014 - 12:41

Witam ! Wczoraj podczas normalnego korzystania zostało mi 5 % baterii,telefon się wyłączył. Podłączyłem go do ładowania i wyświetlała się przez pewien czas "ładowana bateria"-czarne tło z bateryjką. Widniało ono jakieś 2/3 godziny po czym telefon definitywnie umarł. Nie daje żadnych oznak życia.Nie jest wykrywany przez komputer.Zauważyłem od jakiegoś czasu bardzo szybkie rozładowywanie się baterii i grzanie (tył obudowy czasami był ciepły). Zdarzało się przy 10 % baterii,że iphone się wyłączał się. Po zainstalowaniu iOS 8 (aktualizacji) było coraz gorzej z baterią,a telefon nie chodził już płynnie. Iphone nie został nigdy zalany,zamoczony i nie upadł. Ekran/Wyświetlacz wygląda jak nowy, tył również żadnych rys i wgnieceń. Zawsze używany w etui/pokrowcu. Iphone`a zostawiłem podłączonego do ładowarki na całą noc i również żadnej reakcji. Najlepsze jest to,że telefon zaczął szwankować tuż po utracie gwarancji (Gwarancja do początku września 2014 r.) Skończyły się cykle dla baterii należy ją wymienić ? ( Telefon rozbiore i sprawdzę napięcie baterii) Kabel USB bezproblemowo ładował telefon mimo tego,że jest nie oryginalny (nawet komunikat o certyfikacie się nie pojawiał). Telefon nie był kupiony uszkodzony od "pseudogsmowca". Jestem pierwszym właścicielem.
Co mógłbym jeszcze sprawdzić oprócz baterii ?

- - - Połączono posty - - -

PS: Telefon nigdy nie miał jb. Nie zawiesił się nigdy przy iOS 7,chodził jak marzenie. Wszystkie problemy zaczęły się przy iOS 8. Iphone nigdy nie był w żadnym serwisie ( nie był rozbierany).

#2 eSpares24_com

eSpares24_com

• 200 posts
  • SkądFieldorfa 5a/d, Warszawa

Posted 23 September 2014 - 14:09

Sprawdź na oryginalnym kablu. Jak powróci do życia, zrób downgrade do iOS 7 i testuj. Gdyby to nie pomogło, baterię dostaniesz u nas (KLIK) i możesz sprawdzić czy to rzeczywiście w tym tkwi problem.

#3 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 23 September 2014 - 14:32

To nie jest wina baterii tylko uszkodzenie układu na płycie głównej.

#4 blackmx

blackmx
  • 71 posts

Posted 23 September 2014 - 18:05

To nie jest wina baterii tylko uszkodzenie układu na płycie głównej.

Też miałem podobny problem po instalacji ios 8, zrobilem downgrade do 7 i dalej mam ten problem, co teraz ?

#5 Filip Pawlak

Filip Pawlak
  • 8 posts

Posted 23 September 2014 - 19:09

Układu na płycie głównej ? Nie chce mi się wierzyć,żeby od tak się "u*ebał". Problemy zaczęły się wcześniej, bateria faktycznie kiepsko trzymała. Zdarzało mi się ładować telefon 2 razy dziennie ( tylko przy dzwonieniu i smsowaniu ). Podczas włączonego Wi-Fi w ciągu 30 minut schodziło nawet 15/20 %,a ios 8 rozwalił ją do reszty. Poczekam na brata,weźmiemy hot aira,miernik i dam znać czy bateria czy jakiś układ scalony na płycie głównej. Mogę dostać dokładny schemat płyty głównej w iphone 5 ? Ewentualnie jak postawie jakoś Iphone, to jak mogę zobaczyć ile zostało/jest cykli ładowań baterii? Gdzie dostane taki układ ?

#6 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 23 September 2014 - 20:00

To co piszesz właśnie potwierdza uszkodzenie układu zabezpieczającego na płycie głównej. Jeśli dysponujesz tylko bratem, hot airem i miernikiem, w dodatku nie masz schematu i prawdopodobnie wiedzy, to jeśli chcesz ten telefon działający to lepiej oddaj go porządnemu serwisowi do naprawy. To nie Nokia 3210, obok tego układu jest procesor i inne układy, jeśli źle podgrzejesz to hot airem to wyskoczą kule z pod innych układów, a wtedy taką płytę główną można w sumie tylko wyrzucić do śmietnika.

#7 Filip Pawlak

Filip Pawlak
  • 8 posts

Posted 23 September 2014 - 21:53

Tak dysponuje tylko bratem. Ja osobiście nie mam zielonego pojęcia o elektronice i lutowaniu. Akurat mój brat siedzi w telekomunikacji i myślę,że potrafi to zrobić. Wiele telefonów udało u się już naprawić . O kulach wiem i o złym podgrzaniu mniej więcej, bo przyglądałem się pracy brata. Nie znasz go. Widzę,że potrafi dużo zrobić: również w samochodach. A jeśli chodzi o wasz serwis to 500 zł za zrobienie takiej rzeczy to "przesada"-ale po części to rozumiem . Jak się nie uda to trudno,biorę to na swoją odpowiedzialność. Nie będę bulił 500/700 zł za to,bo to nie ma sensu. Schemat już posiadam ;) PS: Brat pracował w serwisie i naprawiał telefony. Nie tylko Nokie 3310 / 3210 , a bardziej skomplikowane układy.
PS: Ale moge się z tobą zgodzić, jak najbardziej może być to układ U2 IC, bo telefon ładowałem ostatnio nieoryginalnym kablem,ponieważ oryginalny i tak się rozwalił ( bez sensu było płacić 50/80 zł za nowy oryginalny) I przepraszam bo nie mam zamiaru podważać twojej wiedzy skoro pracujesz w dobrym polecanym serwisie. Sprawdzimy wszystko: baterie,tranzystory/kondensatory etc. Jeśli wymiana baterii nie pomoże, to zostaje tylko sprawdzenie u2 odpowiadającego za łądowanie baterii/usypianie/budzenie etc.
[url]http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2858999.html[/url]

Pozdrawiam ;)

#8 Kamilooo

Kamilooo
  • 146 posts

Posted 25 September 2014 - 08:48

Mój iphone po zainstalowaniu ios8 też zaczął mieć ogromne problemy z baterią. Ostatnio gdy jechałem do szkoły miałem rano ok 7 68% bateri. Później w szkole około 9 już tylko 20% a po 11 zostało mi tylko 5% po czym telefon się wyłączył zanim bateria zeszła do 0. W domu go podłączyłem i zaczął normalnie ładować ale problem z baterią nie znikł ponieważ wczoraj wieczorem miałem ok.70% bateri a telefon lezał nieużywany przez noc i gdy rano wstałem miał już 38% ;/. Chciałbym dodać że wcześniej problemów nie było dopiero po upgrade do 8.0

#9 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 25 September 2014 - 08:57

Tak dysponuje tylko bratem. Ja osobiście nie mam zielonego pojęcia o elektronice i lutowaniu. Akurat mój brat siedzi w telekomunikacji i myślę,że potrafi to zrobić. Wiele telefonów udało u się już naprawić . O kulach wiem i o złym podgrzaniu mniej więcej, bo przyglądałem się pracy brata. Nie znasz go. Widzę,że potrafi dużo zrobić: również w samochodach. A jeśli chodzi o wasz serwis to 500 zł za zrobienie takiej rzeczy to "przesada"-ale po części to rozumiem . Jak się nie uda to trudno,biorę to na swoją odpowiedzialność. Nie będę bulił 500/700 zł za to,bo to nie ma sensu. Schemat już posiadam ;) PS: Brat pracował w serwisie i naprawiał telefony. Nie tylko Nokie 3310 / 3210 , a bardziej skomplikowane układy.
PS: Ale moge się z tobą zgodzić, jak najbardziej może być to układ U2 IC, bo telefon ładowałem ostatnio nieoryginalnym kablem,ponieważ oryginalny i tak się rozwalił ( bez sensu było płacić 50/80 zł za nowy oryginalny) I przepraszam bo nie mam zamiaru podważać twojej wiedzy skoro pracujesz w dobrym polecanym serwisie. Sprawdzimy wszystko: baterie,tranzystory/kondensatory etc. Jeśli wymiana baterii nie pomoże, to zostaje tylko sprawdzenie u2 odpowiadającego za łądowanie baterii/usypianie/budzenie etc.
Iphone 5 po podpięciu do chińskiej ładowarki - elektroda.pl

Pozdrawiam ;)

W Twoim przypadku to na 99% właśnie układ U2. Trzeba go wymienić. Jeśli faktycznie brat ma spore doświadczenie w takich naprawach to sobie poradzi. Choć tak jak pisałem trzeba uważać i wiedzieć co się robi, bo na serio można ubić telefon na amen.
Kopnij baterię do 3,7 V i podłącz to płyty, jeśli zacznie się ładować i potem uruchomi to do wymiany U2.

Koszt u nas to 400 lub 500 jeśli są jakieś trudności. Nie wiem czy jest sens tłumaczyć z czego to wynika. Wiele rzeczy na to się składa. W szczególności to, że jak my ubijemy klientowi telefon to trzeba mu taką piątkę odkupić albo wymienić płytę. Jak Wam coś nie pójdzie to wyrzucisz telefon i na tym się temat skończy.

#10 robgrab

robgrab
  • 1384 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 September 2014 - 08:58

Iphone 5 po podpięciu do chińskiej ładowarki - elektroda.pl

Pozdrawiam ;)

Jak brat siedzi w telekomunikacji (domyślam się że TP s.a.?) i potrafi również zrobić dużo w samochodach to faktycznie serwis można sobie darować.

#11 Mohabe Babebed

Mohabe Babebed
  • 38 posts

Posted 29 September 2014 - 09:41

Podłączam się pod temat: Witam, dokładnie tydzień temu z moim Iphonem zaczęły dziać się dziwne rzeczy. Na początku parę razy spadło mi po 2% baterii. Nie przejąłem się zbytnio, ponieważ myślałem, że tak czasem się dzieje po prostu wcześniej nie zwracałem na to uwagi. Niestety telefon wyłączył się na 11 procentach i po włączeniu pokazywał iż telefon jest rozładowany do końca. Po podłączeniu do ładowania smartfon pokazywał ponownie 11%. Naładowałem go na 100% aby sprawdzić czy to był jednorazowy wybryk czy coś jest nie tak. Niestety telefon wyłączył się na 7%. Przerażony zrobiłem restore bez backupu, zrobiłem update na ios 8.0 i home+power. Niestety to też nie pomogło. Telefon oddałem do serwisu. Opowiedziałem historię i zapewnili mnie, że to wina umierającej baterii. Szczęśliwy zapłaciłem 130 zł za naprawę. Na drugi dzień przy rozładowywaniu telefon niestety się wyłączył. W tym momencie się trochę przeraziłem. Teraz pytanie do Państwa. Czy ktoś kiedyś miał podobną sytuacje i jak to da się rozwiązać. Dodam, iż wcześniej nie miałem problemów z telefonem, z baterią. Iphone nigdy mi nie upadł, nie zalał oraz nie trzymałem go w wilgotnych miejscach. Niestety gwarancja skończyła się z dniem 31 sierpnia. Nie znalazłem odpowiedzi na polskich ani zagranicznych forach dlatego piszę tutaj. Proszę o rady i z góry dziękuję. Pozdrawiam Piotr

#12 metmusic

metmusic
  • 16 posts

Posted 02 October 2014 - 10:01

Witam, Mam dokładnie to samo - 11-10 % i wyłącza się. Oprócz tego od ok. 30% do 10% bardzo szybko się rozładowuje. Bateria czy układ na płycie? Poszedł do serwisu t-mobile (partnera) bo tam mam rozszerzoną gwarancję - oczywiście usterki nie stwierdzili. Teoretycznie nie łapie się na Applowski program wymiany baterii

#13 Filip Pawlak

Filip Pawlak
  • 8 posts

Posted 06 October 2014 - 16:07

Nie TP S.A , a telefon naprawiłem sam. Uwalona była bateria . Sprawdziłem miernikiem -0.03 / 0.00 - ZŁOM. Dla niedowiarków zamieszczę zdjęcia z wymiany ;) i działającego telefonu. Pozdrawiam !

#14 satmar

satmar
  • 788 posts
  • SkądInowrocław

Posted 06 October 2014 - 16:29

Sprawdziłem miernikiem -0.03 / 0.00 - ZŁOM. !

co to za wartości stwierdzone miernikiem ? pytam tak z ciekawości

#15 Filip Pawlak

Filip Pawlak
  • 8 posts

Posted 06 October 2014 - 17:54

Bateria powinna mieć 3.7 V , a ta zdemontowana miała wartość ujemną, a wartości ujemnej nie ma przy napięciu tylko 0.00 V. Pojemność 1440 mAh . W razie czego moge zrobić dokładne zdjęcia i opisać naprawę. Zaznacze, że nie mój brat ją wymieniał tylko ja . Niczego nie popsułem.

#16 Mohabe Babebed

Mohabe Babebed
  • 38 posts

Posted 08 October 2014 - 07:15

A jeżeli w moim przypadku wymiana baterii nie pomogła? Dodam, że gdy dziewczyna ładuje u mnie telefon to też jej dziwnie % skaczą np gdy pokazuje jej 16% i odłączy nagle skacze na 30%. Ładowarkę i kabel mam oryginalny. Telefon teraz jest w serwisie pogwarancyjnym w telefonarium, ponieważ gwarantowali, że to wina baterii. Niestety męczą się z nim od ponad tygodnia i cisza :(

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users