Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

IO 8 i iPad 2

• Please log in to reply
28 replies to this topic

#1 korrek

korrek
  • 25 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 September 2014 - 17:49

Te dwie rzeczy wyraźnie się nie lubią. Po przejściu do nowego systemu iOS8 moje dwa iPady 2 zaczeły mulić okropnie. Jak bym miał sprzęt za 200zł. Jak tego nie poprawją to będzie kicha. Aby przejść z wi-fi na GSM muszę je zupełnie wyłączać - tragedia. W dwóch pozostałych iPadach 2 jakie mają dzieci pozostanie więc stary soft Czy można jakoś wrócić do iOS 7?

#2 MICHALSF

MICHALSF
  • 30 posts

Posted 20 September 2014 - 18:14

U mnie jest tak samo jak było na iOS 7, ale ze siodemka mi muliła to nawet nie wiem czytak powinno być czy nie ;) Wydaje mi się, że to kwestia indywidualna. Gdy wyczyscilem do zera iPada to działał jak trzeba. Po przywroceniu kopi już gorzej. Lepiej po prostu chyba nie przeciążać staruszka. U mnie tak jak poprzednio z tylko aktywnym safari i poczcie ma ok. 10 mb wolnego RAM.

#3 korrek

korrek
  • 25 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 September 2014 - 18:21

To jest tylko i wyłącznie wina iOS 8. Mam na stanie w domu 4 sztuki iPad 2 i mam porównanie. Dwa z nowym systemem to tragedia, dwa ze starym śmigają jak nowo narodzone. Ilość programów w każdym porównywalna i w każdym tylko po około 4 GB wolne na 64GB Jak wrócić do iOS 7 ?

#4 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1818 posts
  • SkądToruń

Posted 20 September 2014 - 19:41

Coś mnie tknęło by nie instalować IOS8 ale teraz mam na Prefsach tę nieszczęsną 1 z informacją o aktualizacji. Jak to usunąć? Jak zablokować możliwość instalacji IOS8?

#5 Burczyk

Burczyk
  • 662 posts

Posted 20 September 2014 - 21:31

Coś mnie tknęło by nie instalować IOS8 ale teraz mam na Prefsach tę nieszczęsną 1 z informacją o aktualizacji. Jak to usunąć? Jak zablokować możliwość instalacji IOS8?

Też mnie denerwuje ta 1 ale tego chyba nie da rady usunąć :(

#6 Burczyk

Burczyk
  • 662 posts

Posted 21 September 2014 - 13:16

Tak mi teraz przyszło do głowy że można obejść pobieranie aktualizacji a co za tym idzie pozbycie się tej 1. Przy wyjściu kolejnej aktualizacji np.8.1 wyłączyć w iPadzie wi-fi i 3G podczas ładowania. Niestety jest to dość upierdliwe, bo trzeba o tym pamiętać przy każdym ładowaniu. Innym sposobem jest zapchanie pamięci "na maxa" aby urządzenie nie mogło pobrać aktualizacji z powodu braku miejsca. To moje pomysły, innych nie znam.Apple uszęśliwia nas na siłę. Wiem, że w stanach ktoś nawet wniósł pozew do sądu w tej sprawie. Chodziło o automatyczne pobranie IOS 7 na urządzenie na którym właściciel chciał pozozstać przy IOS6.

#7 mich64

mich64
  • 8 posts

Posted 21 September 2014 - 16:28

Te dwie rzeczy wyraźnie się nie lubią. Po przejściu do nowego systemu iOS8 moje dwa iPady 2 zaczeły mulić okropnie. Jak bym miał sprzęt za 200zł. Jak tego nie poprawją to będzie kicha. Aby przejść z wi-fi na GSM muszę je zupełnie wyłączać - tragedia. W dwóch pozostałych iPadach 2 jakie mają dzieci pozostanie więc stary soft

Czy można jakoś wrócić do iOS 7?

Tak można
[url=http://www.redmondpie.com/how-to-downgrade-ios-8-to-ios-7.1.2/]How To Downgrade iOS 8 To iOS 7.1.2 | Redmond Pie[/url]
Tez mnie ósemka znerwiła i wróciłem :)

#8 Agher

Agher
  • 1304 posts

Posted 22 September 2014 - 09:15

I jak tam, po powrocie wszystko działa jak powinno na iOS7? Ktoś już wykonał, potestował, jak wrażenia przy downgrade? U mnie na ósemce co chwilę wyłączają się gesty 4-5 palcami (konieczne jest wejście w opcje, wyłączenie i włączenie opcji na nowo), a Safari nie ogarnia stron i co chwilę dostaję komunikat "Strona zostanie załadowana ponownie". Chociaż z Safari podobny problem mam też na OS X więc podejrzewam, że ktoś spaprał wspólną część kodu dla obu przeglądarek. Z ciekawych wydarzeń na iOS 8 to muszę wciskać po kilka razy home button, żeby iPad łaskawie się wybudził. Dramat ta aktualizacja, dramat.

#9 Stanley Marsh

Stanley Marsh
  • 1355 posts
  • SkądSouth Park, CO

Posted 22 September 2014 - 09:46

I jak tam, po powrocie wszystko działa jak powinno na iOS7? Ktoś już wykonał, potestował, jak wrażenia przy downgrade?

U mnie na ósemce co chwilę wyłączają się gesty 4-5 palcami (konieczne jest wejście w opcje, wyłączenie i włączenie opcji na nowo), a Safari nie ogarnia stron i co chwilę dostaję komunikat "Strona zostanie załadowana ponownie". Chociaż z Safari podobny problem mam też na OS X więc podejrzewam, że ktoś spaprał wspólną część kodu dla obu przeglądarek. Z ciekawych wydarzeń na iOS 8 to muszę wciskać po kilka razy home button, żeby iPad łaskawie się wybudził. Dramat ta aktualizacja, dramat.

A najgorsze w tym wszystkim jest to, że zanim zacznie to działać jak należy- wyjdzie już iOS9 i znów karuzela ruszy i znów będą nowe problemy, tym razem z dziewiątką. Oczywiście nikt nikomu nie każe od razu instalować nowego systemu, ale weź wytrzymaj … ;)

#10 Agher

Agher
  • 1304 posts

Posted 22 September 2014 - 09:53

A najgorsze w tym wszystkim jest to, że zanim zacznie to działać jak należy- wyjdzie już iOS9 i znów karuzela ruszy i znów będą nowe problemy, tym razem z dziewiątką. Oczywiście nikt nikomu nie każe od razu instalować nowego systemu, ale weź wytrzymaj … ;)

Coś w tym jest. Używam sprzętu apple już ładnych parę lat, pojęcie syndromu wieku dziecięcego w tej firmie nie jest mi obce, ale jednak to co zrobili z iOS 8 to jakaś parodia. Chyba nie po to wypuszcza się nowy soft, żeby praktycznie uniemożliwiał korzystanie ze sprzętu. No chyba, że to tak specjalnie, żeby ludzie kupili nowy tablet. Ciekawe ilu kupi samsunga, zamiast nowego iPada ;)

#11 Stanley Marsh

Stanley Marsh
  • 1355 posts
  • SkądSouth Park, CO

Posted 22 September 2014 - 10:01

Coś w tym jest. Używam sprzętu apple już ładnych parę lat, pojęcie syndromu wieku dziecięcego w tej firmie nie jest mi obce, ale jednak to co zrobili z iOS 8 to jakaś parodia. Chyba nie po to wypuszcza się nowy soft, żeby praktycznie uniemożliwiał korzystanie ze sprzętu. No chyba, że to tak specjalnie, żeby ludzie kupili nowy tablet. Ciekawe ilu kupi samsunga, zamiast nowego iPada ;)

iPad nie ma praktycznie konkurencji na rynku. Co innego z telefonami… No, ale to moje zdanie. ;)

#12 Postal

Postal
  • 14 posts
  • SkądSiemianowice Śląskie

Posted 22 September 2014 - 10:46

U mnie również iPad 2 bardzo zwolnił po aktualizacji do iOS 8 :( Mam nadzieje, że szybko pojawi się aktualizacja z poprawkami. Wiadomo coś już na ten temat?

#13 Stanley Marsh

Stanley Marsh
  • 1355 posts
  • SkądSouth Park, CO

Posted 22 September 2014 - 11:07

U mnie również iPad 2 bardzo zwolnił po aktualizacji do iOS 8 :( Mam nadzieje, że szybko pojawi się aktualizacja z poprawkami. Wiadomo coś już na ten temat?

U mnie iPad 3 nie nadawał się do użytku. Zrobiłem restore, skonfigurowałem jako nowe urządzenie i działa sprawnie. Bugi są jak u wszystkich, ale działa porównywalnie z siódemką.

#14 Agher

Agher
  • 1304 posts

Posted 22 September 2014 - 12:18

Czyli może faktycznie warto zrobić restore, ale szkoda mi danych w aplikacji. Chyba, że potem można je jakoś wgrać na nowo? Zupełnie się w tych sprawach nie orientuję, tak jak kupiłem iPada tak nigdy w życiu poza instalowaniem nowego softu z nim nic nie robiłem. Trzeba będzie pokopać na forum. Ale wciąż czekam na jakieś relacje od osób, które zrobiły downgrade z podanym wyżej poradnikiem.

#15 mich64

mich64
  • 8 posts

Posted 22 September 2014 - 18:40

I jak tam, po powrocie wszystko działa jak powinno na iOS7? Ktoś już wykonał, potestował, jak wrażenia przy downgrade?

U mnie na ósemce co chwilę wyłączają się gesty 4-5 palcami (konieczne jest wejście w opcje, wyłączenie i włączenie opcji na nowo), a Safari nie ogarnia stron i co chwilę dostaję komunikat "Strona zostanie załadowana ponownie". Chociaż z Safari podobny problem mam też na OS X więc podejrzewam, że ktoś spaprał wspólną część kodu dla obu przeglądarek. Z ciekawych wydarzeń na iOS 8 to muszę wciskać po kilka razy home button, żeby iPad łaskawie się wybudził. Dramat ta aktualizacja, dramat.

Po powrocie do 7wszystko w najlepszym porządku, działa jak przed aktualizacja. Jedyna upierdliwosc to to, ze system wola o upadate do 8.

#16 Agher

Agher
  • 1304 posts

Posted 22 September 2014 - 18:56

Po powrocie do 7wszystko w najlepszym porządku, działa jak przed aktualizacja. Jedyna upierdliwosc to to, ze system wola o upadate do 8.

Chcą nas na siłę "uszczęśliwić". Dzięki za info.

#17 sevecc

sevecc
  • 773 posts
  • SkądWłocławek

Posted 22 September 2014 - 19:24

Dla mnie ta aktualizacja to jakiś sabotaż... Ipad 2 żyje swoim życiem, do tego zamulonym. Nie działają gesty, cokolwiek po wifi ładuje się wiekami, zacina na każdym kroku i nawet w tej chwili brak dźwięku klawiatury mimo, iż jest włączony. Tragedia. Telefon zdążyłem zrzucić spowrotem do 7.1.2 ale z iPadem się chyba sppóźniłem bo mi wyrzuca błąd niezgodności oprogramowania przy próbie odtworzenia. Mam nadzieję, że pojawią się jakieś poprawki iOS8 bo w tej chwili po prostu nie da rady go używać bez jakiegoś nerwosolu...

#18 Stanley Marsh

Stanley Marsh
  • 1355 posts
  • SkądSouth Park, CO

Posted 22 September 2014 - 19:24

Chcą nas na siłę "uszczęśliwić". Dzięki za info.

Wrzuć 7.1.2 i Jailbreaka. To go uciszy a i funkcjonalności przybędzie. ;)

#19 Agher

Agher
  • 1304 posts

Posted 22 September 2014 - 19:31

co do gestów to trzeba ręcznie wyłączyć i włączyć ponownie opcje w ustawieniach. Na jakiś czas pomaga.

#20 pawelnrg

pawelnrg
  • 525 posts
  • SkądSiedlce

Posted 22 September 2014 - 19:38

Możecie wrzucić jakiś film z działaniem ipada 2 na ios 8?skoro tak źle działa.Agher wgraj system na czysto skoro zawsze robiłeś aktualizacje,na pewno po tym przyśpieszy.

#21 wieslawo

wieslawo
  • 3700 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 22 September 2014 - 20:54

Działa porównywalnie do 7. Oczywiście przezroczystości i upiększacze wyłączone. Safari czasem się wykrzaczy, Fifa13 zgubiła karierę i nie zapisuje stanu ale to raczej EA, myślę że 8.1 naprawi szybkość. Póki co, to Chrome jest obecnie lepszą przeglądarką. Ogólnie nowe Safari to jakieś krzywe jest, zwłaszcza widok kart w perspektywie. Aż bym Smutnego Jasia zapytał po diabła. Na szczęście 9 juz nie będzie wspierała 2. Brakuje klawiatury typu swype. WordFlow Microsoftu byłoby zbawieniem.

#22 meiss

meiss
  • 1345 posts

Posted 23 September 2014 - 08:17

Działa porównywalnie do 7. Oczywiście przezroczystości i upiększacze wyłączone.

Gdzie to się wyłącza?
Ja wczoraj na miniaku wróciłem na 7.1.2, normalnie jak bym kupił urządzenie o 2 generacje nowsze.

#23 mkamelg

mkamelg
  • 169 posts

Posted 23 September 2014 - 09:46

Ustawienia->Ogólne->Dostępność->Zwiększ kontrast->Zmniejsz przezroczystość Ustawienia->Ogólne->Dostępność->Redukuj ruch

#24 paulinazielinska

paulinazielinska
  • 12 posts
  • SkądLubin, PL / Wrocław, PL

Posted 23 September 2014 - 19:00

A wy też macie problem pt. klawiatura zasłania świat? Pisząc tego posta, klepię w ciemno, bo okienko wpisywania nie jest z automatu przerzucane nad klawiaturę - tak, jak było w iOS 7, tylko jet nią przykryte. Można to gdzieś włączyć/wyłączyć? Ten problem mam ni etyki w Safari, ale także np. podczas czatu (nomen omen) na Skypie :) Pozdrawiam :)

#25 Postal

Postal
  • 14 posts
  • SkądSiemianowice Śląskie

Posted 24 September 2014 - 07:17

U mnie klawiatura działa prawidłowo. Gdy chcę coś napisać w formularzu na dole strony, to strona automatycznie przesuwa się ku górze by zrobić miejsce klawiaturze. Czyli tak jak to dotychczasowo działało. Zauważyłem za to inny dość kuriozalny błąd. Gdy gestem na "pulpicie" uruchamiałem wyszukiwanie Spotilight to klawiatura pojawiała mi się w różnych miejscach. Raz wysuwała się z dołu, a raz z lewej strony, tak jak by iPad był ustawiony w pionie, a cały czas był w poziomie. I co ciekawe, klawiatura działała w takiej konfiguracji. Po bodajże dwóch dniach od zainstalowania iOS 8, problem zniknął sam.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users