Airplay działa tylko po restarcie komputera
Napisano 20 września 2014 - 10:51
Napisano 22 marca 2015 - 09:45
Korzystam z routera UPC TC7200 do którego po kablu wpięty jest wzmacniacz Denon AVR-1713 z wbudowanym airplay. Komp MBP Retina, wersja softu 10.9.4 - łączy się do sieci lokalnej po WiFi Od pewnego czasu mam dziwny problem, MacBook czasem traci kontakt z głośnikami Airplay w trakcie odtwarzania muzyki oraz za każdym razem po uśpieniu komputera. W iTunes znika ikonka Airplay, Airfoil nie widzi dodatkowych głośników sieciowych tak jakby laptop i wzmacniacz nie były wpięte do tej samej sieci. Rozwiązaniem problemu jest ponowne uruchomienie laptopa, zarówno w iTunes jak i w Airfoil od razu pojawia się ikonka Airplay i mogę z powrotem streamować muzykę na głośniki - co jest dość uciążliwe. Kolejne uśpienie laptopa znowu powoduje brak kontaktu z głośnikami. Wygląda to na problem z ustawieniami routera lub z ustawieniami sieci z poziomu OSX ale nie mam pomysłu jak je zmienić. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
Witam
Mam podobny problem.
Mam denon AVR 3313 i Macbook air.
Czy znalazles jakies rozwiazanie?
Pozdrawiam
Napisano 08 października 2015 - 22:06
Panowie, miałem podobnie.
Z tą różnicą, że używałem modem z UPC a pod niego podpiętego miałem router asusa RT-12N. Ikona Airplay pojawiała się tylko wtedy, gdy uruchomiłem ponownie komputer (nowy adres w sieci przez automat DHCP) lub po zmianie adresu IP urządzenia czyli np. odłączenia z portu LAN w routerze kabla i przełożenie do portu obok lub po wyłączając automatyczne pobieranie adresu w ustawieniach sprzętu, następnie odłączenie maka od sieci i połączenie raz jeszcze. Sprawdźcie czy takie kombinacje i Wam działają.
Co się zmieniło.
Kupiłem AirPort Time Capsule 3TB w miejsce routera asus.
Wszystko śmiga aż miło. Ikona airplay wyświetla się cały czas w iTunes i AirFoil.
Reasumując: Wasze routery prawdopodobnie, podobnie jak mój asus czekały na sygnał AirPlay tylko przez pare chwil, może minut? Później wygasały swoją aktywność, lub po chwili nieużywania. W przypadku routera Apple podtrzymuje on cały czas tą aktywność dzięki czemu w moim Pioneerze VSX-528 mogę wzbudzić go ze stanu stand-by muzyką z AirPlay.
Z Asusem nie wygrałem, żadna opcja i wszystkie kombinacje nie przyniosły efektu.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych