Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Przesiadka z Linuxa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 terran

terran
  • 269 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 listopada 2007 - 21:28

Witam wszystkich forumowiczów.

W niedalekiej przyszłości mam zamiar kupić macbooka (może nawet pro), aktualnie używam Gentoo i od Windowsa już odwykłem wiec z przesiadką nie powinno być problemu.
Mam natomiast kilka pytań jak rozwiązania ułatwiające życie na linuxie przenieść do OSX?

Po pierwsze interesuje mnie podział dysku na mac-u, aktualnie mam home zamontowany na osobnej partyucji i chciałbym podobnie zrobić na macu (system osobno Users osobno) z tego co wiem fstabem tego nie zrobię. Czytałem jak to zrobić w tygrysie i chciałem się dowiedzieć czy ktoś próbował w leopardzie oraz ogólnie jak wygląda domyślne partycjonowanie nowego komputera?

Często korzystam z konsoli, i tu pytanie jaki jest najlepszy sposób aby otworzyć konsole z poziomu finder-a w aktualnym katalogu ? Znalazłem cos takiego http://www.macworld....lhere/index.php ale może zaproponujecie coś lepszego.

W OSX brakuje mi menu kontekstowego "nowy plik" da się to jakoś dodać ? Interesują mnie pliki tekstowe jak chce na szybko jakiś skrycik napisać, nakładka na touch by się przydała.

Kolejne pytanie, często łącze się z serwerami poprzez sftp/scp konqueror nie widzi różnicy pomiędzy katalogiem zdalnym a lokalnym. Można coś podobnego osiągnąć w w finderze (nie chce osobnego programu ) ?

#2 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 21 listopada 2007 - 22:08

1.) Nie ma potrzeby, by w OSX-ie stawiać Home na osobnej partycji.
2.) Wystarczy przeciągnąć teczkę na ikonkę Terminala, by pojawił się w nim jej adres.
3.) Niestety obsługa FTP w Finderze jest fatalna - rozwiązaniem jest np darmowy CyberDuck.

#3 terran

terran
  • 269 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 listopada 2007 - 22:22

1.) Nie ma potrzeby, by w OSX-ie stawiać Home na osobnej partycji.
CyberDuck.

I jak to się sprawuje? Ludzie piszą ze leoparda najlepiej instalować od zera bo po uaktualnieniu źle działa, to co z danymi ?

I jedna sprawa jak sobie poradzić jak zapomnimy hasła bo w gento live CD + chroot i po sprawie ?

#4 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 21 listopada 2007 - 22:28

Ludzie różne rzeczy piszą ;) Ja lubię wszystko stawiać od zera (ach, ta "czystość" ;)), ale możesz załatwić reinstalkę jeszcze na 2 sposoby: 1.) Reinstalujesz system, a instalator zarchwizuje Twoją dawną teczkę Home do późniejszego użycia. 2.) Robisz backup teczki Home np na pendrive'a, reinstalujesz "na czysto", wrzucasz Home spowrotem, sprawdzasz prawa dostępu (przywileje). Nie pamiętam, czy można zrobić samą reinstalkę systemu z zachowaniem dawnych użytkowników - chyba tylko jako archiwizacja, ale nie jestem pewny, a nie mam teraz jak tego sprawdzić.

#5 terran

terran
  • 269 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 listopada 2007 - 23:00

Jeżeli dobrze rozumiem nic nie trzymasz w katalogu domowym tylko konfigi a ja właśnie mam tam wszytko (70 G ) to raczej na pendrive nie wejdzie. Przez to chce go dać na inna partycję, domyślnie w home są chyba teczki video,muzyka ,download itp... i takiego właśnie podziału uzywam . A co czystości to w pełni się zgadzam .

#6 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 21 listopada 2007 - 23:07

rownie dobrze mozesz sobie pozgrywac na dvd lub na inny dysk jednak w Twoim przypadku reinstalke robilbym "na czysto" z zachowaniem teczek uzytkowników (ich archiwizacją)

#7 edi15ta@gazeta.pl

edi15ta@gazeta.pl
  • 312 postów

Napisano 21 listopada 2007 - 23:15

W niedalekiej przyszłości mam zamiar kupić macbooka (może nawet pro), aktualnie używam Gentoo i od Windowsa już odwykłem wiec z przesiadką nie powinno być problemu.
Mam natomiast kilka pytań jak rozwiązania ułatwiające życie na linuxie przenieść do OSX?

Kolejne pytanie, często łącze się z serwerami poprzez sftp/scp konqueror nie widzi różnicy pomiędzy katalogiem zdalnym a lokalnym. Można coś podobnego osiągnąć w w finderze (nie chce osobnego programu ) ?

Jeszcze pol roku temu tez uzywalem Gentoo :P. Po przesiadce konsoli nie uzywam prawie w ogole, a co w Gentoo bylo norma.

Co do montowania zasobow przez sftp/scp. To MacFUSE wraz z sshfs bardzo dobrze wykonuja swoja robote i mozna tego uzywac transparentnie w Finderze (oczywiscie po uprzednim zamontowaniu) :-).

#8 kamillys

kamillys
  • 854 postów
  • Skądokolice W-wy

Napisano 21 listopada 2007 - 23:26

Też używam Gentoo, też odwykłem od Windowsa. OSX jako-tako znam. Jest możliwość podmontowania partycji pod /Users (zamiast /home jest /Users), jednak nie jest to powszechne stosowane. Można kombinować z mount/umount i skryptami startowymi. Mac OS X ma bliżej do FreeBSD niż do Linuksa, przez chociażby brak /dev/hd** na rzecz /dev/disk*s* czy jakoś tak. Mac OS X odzwyczaja od konsoli, uwierz w to :). Mimo to jak potrzebujesz otworzyć konsole w danym katalogu można tak: 0)Przenosisz /Applications/Utilites/Terminal na Docka(operacja 1-razowa) 1)Wciskasz command i przenosisz ikonę z tytułu do ikony Terminala Tworzenie skryptów? Nano jest w OSX jakby co, ale i tak zależy co chcesz robić nimi.

#9 terran

terran
  • 269 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 listopada 2007 - 08:12

Co do tworzenia skryptów, to chce np sobie coś w pytonie napisać to normalnie wybieram New File->cos.py i gotowe, a jak niema menu kontekstowego to trzeba otworzyć edytor (xcode chyba jest dobry tylko nie wiem jakie języki podświetla, niekoniecznie musi zarządzać projektem wystarczy wygodna edycja tekstu ) i przy zapisie szukać gdzie ja to chciałem zapisać no chyba, że znowu jest jakieś przeciąganie które załatwi sprawę. Rozwiązanie problemu konsoli trochę upraszcza sprawę dzięki touch, a konsola i tak przy programowaniu się przydaje.

---- Dodano 22-11-2007 o godzinie 11:19 ----
Finally, advanced users will appreciate one other new feature in Accounts: By Control-clicking (or right-clicking with a multi-button mouse) on an account in the list, you can access an Advanced Options screen for that account. Here you can change an account’s user ID, group ID, and login shell. You can also add account aliases. Perhaps the most welcome power-user feature is the ability to change the short username of your account and the path and name of your home directory. However, you shouldn’t change any of these options unles you know exactly what you’re doing—there’s a reason they’re hidden.
I wszystko jasne :)

---- Dodano 22-11-2007 o godzinie 12:10 ----

Co do montowania zasobow przez sftp/scp. To MacFUSE wraz z sshfs bardzo dobrze wykonuja swoja robote i mozna tego uzywac transparentnie w Finderze (oczywiscie po uprzednim zamontowaniu) :-).

dzięki za informacje nie wiedziałem, że fuse jest tez na maca

#10 audiopain

audiopain
  • 332 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 listopada 2007 - 10:35

Jeszcze pol roku temu tez uzywalem Gentoo :P. Po przesiadce konsoli nie uzywam prawie w ogole, a co w Gentoo bylo norma..

Ta, ja tez - konsola to byl moj podstawowy soft, obok Opery. Od czasu przesiadki Terminal uruchomilem moze 2 razy :)

#11 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 13 grudnia 2007 - 15:53

Witam, ja także byłem przesiadkowiczem z Linuxa.
Pierwsza sprawa — trzeba zmienić nastawienie. Filiozofia pracy w tych systemach jest zupełnie inna.

Po pierwsze interesuje mnie podział dysku na mac-u, aktualnie mam home zamontowany na osobnej partyucji i chciałbym podobnie zrobić na macu (system osobno Users osobno) z tego co wiem fstabem tego nie zrobię. Czytałem jak to zrobić w tygrysie i chciałem się dowiedzieć czy ktoś próbował w leopardzie oraz ogólnie jak wygląda domyślne partycjonowanie nowego komputera?

Widzę, że już się w innym wątku o to pytasz więc tam odpowiadam.

Często korzystam z konsoli, i tu pytanie jaki jest najlepszy sposób aby otworzyć konsole z poziomu finder-a w aktualnym katalogu ? Znalazłem cos takiego http://www.macworld....lhere/index.php ale może zaproponujecie coś lepszego.

Ja nie lubię mnożyć bytów w nieskończoność. Mi wystarcza „do it the Mac way” czyli:
Dołączona grafika

Konsolę mam zawsze otwartą. Prawy dolny róg to hotcorner z exposee więc jak działam w finderze to przeciągam ikonkę katalogu do rogu i w exposee upuszczam na konsolę.

W OSX brakuje mi menu kontekstowego "nowy plik" da się to jakoś dodać ? Interesują mnie pliki tekstowe jak chce na szybko jakiś skrycik napisać, nakładka na touch by się przydała.

Robisz sobie stacka w doku z plikami (i zawartościami) jakie chcesz często tworzyć.
Może na przykładzie dla skryptów basha.
Robię pusty plik bash_temp.sh (chmod +x) z „#!/bin/bash” w środku.
Działam sobie w finderze a jak chcę utworzyć nowy skrypt to przenoszę go ze stacka z altem.

Jak już zauważyłeś pewnie, to dużo korzystam z drag and drop. W Linuxie czy w windowsie starałem się myszki używać jak najrzadziej — wszystko z klawiatury (skrót z windowsa ctrl+esc, up, up, up, enter, c:, enter, backspace w celu otwarcia „mój komputer” będzie mnie prześladować do końca życia, tak samo z cmd, notepad i parę innych) ale pod OSX to po prostu działa! Koleżanka się zakochała w Makach jak przeglądaliśmy jakąś stronkę na necie i zapisałem zdjęcie po prostu przeciągąjąc je bezpośrednio ze strony, potem F11 i upuściłem na biurku. Równie dobrze można je upuśić na jakieś aplikacji w doku bez zapisywania gdziekolwiek.
OSX to jest jedyny system jako znam gdzie DnD działa praktycznie z każdym obiektem i niesamowicie ułatwia obsługę. Warto się na to przestawić.

Ja używam FUSE do tego i zdażyło mi się zapomnieć że działam na innym kompie.

#12 terran

terran
  • 269 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 grudnia 2007 - 16:09

Wielkie dzięki za wyczerpujące odpowiedzi, wiedziałem w MacOSX wszystko jest przyjazne ale nie sadziłem, że aż tak. A co do DnD to mogło tak być i na PC. W OS2 większość czynności można było wykonać dzięki myszce (zmieniasz czcionkę - po protu przeciągnij ja na dokument) ale MS zapłacił IBM aby zaprzestali rozwijania systemu.

#13 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 13 grudnia 2007 - 23:10

Ja to widzę tak. Mac OSX to Linux pozbawiony jego wad. Właśnie, gdy używałem Linuksa (2,5 roku) marzyłem, żeby właśnie tak wyglądał ten system, nie wiedząc, że taki już istnieje. Oczywiście OSX to nie Linux ale dla "linuksiarza" jest bardzo podobny. Po prostu od pierwszego dnia poczułem się jak w domu. Mam oczywiście i Linuksa ale używanie go straciło sens. Praktycznie leży odłogiem. Nie jest już potrzebny. Cały czas korzystam z ulubionych na Linuksie programów takich, jak Mplayer, czy VLC. Tak samo na Windows, gdzie linuksowe programy przerobione na Windows zastąpiły mi Mplayer itp. Nawet do usenetu na Windows używam linuksowego PAN-a.

#14 terran

terran
  • 269 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 grudnia 2007 - 08:00

Mnie w OSX urzekła szybkość i wygląd, coś co wydaje się, że bedzie brać połowę zasobów chodzi tak płynnie. No i oczywiście to jest system UNIX-owy - czego więcej trzeba.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych