Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Po co w iPhone usługa "find my iphone"?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 tomciar

tomciar
  • 175 postów

Napisano 15 września 2014 - 10:17

W sobotę skradziono mi telefon - zorientowałem się 5 minut po kradzieży. Telefon był już wyłączony i pozamiatane, nie ma mozliwości zlokalizowania. Telefon da się wyłączyć pomimo blokady, usługa FMI nie podaje ostatniego znanego położenia telefonu, właściwie bezużyteczny gadget z tego co widzę. No, może jak zgubisz telefon i leży pod łóżkiem to możesz sobie wydać dźwięk z telefonu. Ale można by wtedy równie dobrze zadzwonić na niego i znaleźć w ten sposób. Wystarczyłaby może opcja braku mozliwości wyłączenia telefonu jeśli posiada kod - mogłaby taka być w ustawieniach. To nie była jakś wyrafinowana kradzież, telefon leżał na biurku w pracy, okazja uczyniła złodzieja. Może gdybym od razu mógł go zlokalizować dałoby się go odzyskać.
  • Mohabe Babebed lubi to

#2 Murgal

Murgal
  • 911 postów

Napisano 15 września 2014 - 10:24

Też to zauważyłem... Lokalizuj go cały czas, ktoś go w końcu musi uruchomić.

#3 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 15 września 2014 - 10:29

W sobotę skradziono mi telefon - zorientowałem się 5 minut po kradzieży. Telefon był już wyłączony i pozamiatane, nie ma mozliwości zlokalizowania. Telefon da się wyłączyć pomimo blokady, usługa FMI nie podaje ostatniego znanego położenia telefonu, właściwie bezużyteczny gadget z tego co widzę. No, może jak zgubisz telefon i leży pod łóżkiem to możesz sobie wydać dźwięk z telefonu. Ale można by wtedy równie dobrze zadzwonić na niego i znaleźć w ten sposób. Wystarczyłaby może opcja braku mozliwości wyłączenia telefonu jeśli posiada kod - mogłaby taka być w ustawieniach.

Blokada możliwości wyłączenia jest bezużyteczna, bo zawsze można w DFU wprowadzić i zrobić restore. Nie trzeba wyłączać... Kartę można wyjąć i też po lokalizacji, nie trzeba wyłączać.

To nie była jakś wyrafinowana kradzież, telefon leżał na biurku w pracy, okazja uczyniła złodzieja. Może gdybym od razu mógł go zlokalizować dałoby się go odzyskać.

Nic straconego, uruchom mu blokadę kradzieżową i czekaj aż złodziej będzie chciał zrobić restore w najgorszym wypadku jak nie odda to przynajmniej go nie użyje, bo nie przeskoczy blokady iCloud...

#4 Dusiek

Dusiek
  • 541 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 września 2014 - 10:30

Bez hasła Apple ID nikt nie zrobi restore więc jedyna możliwość jego używania to na Twoim Apple ID. Jeśli nie wyłączyłeś lokalizacji to znajdziesz go jak ktoś go włączy. Na złodzieja, który zoriętował się, że nie wyczyści Twojego telefonu i wyrzucił go do rzeki nic nie poradzisz. Swoją drogą funkcja np przesyłania zdjęcia z przedniej kamery wraz z lokalizacją byłaby IMHO nieco bardziej pomocna.

#5 cHaBeOn

cHaBeOn
  • 167 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 września 2014 - 10:34

Nawet jeśli miałbyś hasło na wyłączenie telefonu to co z tego? przytrzymujesz home + power i tel masz wyłączony. Według mnie w opcjach powinna być możliwość ustawienia, że gdy wyłączymy telefon ma on zarejestrować ostatnią lokalizacje, zdjęcie z tylnej i przedniej kamery, oraz nagrany krótki dźwięk i to wszystko wysłać na iCloud.

#6 Dusiek

Dusiek
  • 541 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 września 2014 - 10:36

Chyba jednak złodzieje kradną telefony bardziej po to, żeby ich używać lub sprzedać. To, że można go wyłączyć to chyba jasne i jakby mało przydatne.

#7 Gość_oneghost_*

Gość_oneghost_*

Napisano 15 września 2014 - 10:38

na iCloud.com masz opcję powiadom po znalezieniu, warto skorzystać

#8 tomciar

tomciar
  • 175 postów

Napisano 15 września 2014 - 10:46

Nawet jeśli miałbyś hasło na wyłączenie telefonu to co z tego? przytrzymujesz home + power i tel masz wyłączony.
Według mnie w opcjach powinna być możliwość ustawienia, że gdy wyłączymy telefon ma on zarejestrować ostatnią lokalizacje, zdjęcie z tylnej i przedniej kamery, oraz nagrany krótki dźwięk i to wszystko wysłać na iCloud.

No właśnie o tym pisałem - aby nie było mozliwości wyłączenia telefonu lub jego restartu podczas gdy jest zablokowany kodem. Lub dodanie takiej opcji w ustawieniach - jeśli chcesz coś takiego to ustawiasz. Taki złodziej którego uczyniła okazja zabrał go i musiał gnać przed siebie - gdyby nie miał możliwości wyłączenia szybkiego telefonu pognałbym za nim :-)

- - - Połączono posty - - -

na iCloud.com masz opcję powiadom po znalezieniu, warto skorzystać

Hmm a tego nie widzę nigdzie w ocjach na stronie... Mam tylko odtwórz dźwięk, tryb utraty, wymaż iphone.

#9 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 15 września 2014 - 10:55

No właśnie o tym pisałem - aby nie było mozliwości wyłączenia telefonu lub jego restartu podczas gdy jest zablokowany kodem.

Nie da się bo restart czy DFU działa na warstwie sprzętowej a nie programowej, więc nie idzie tego zablokować z poziomu systemu. Poza tym już widzę przy takiej blokadzie, zwiesi Ci się telefon i co wtedy? Serwis, żeby odblokować i miesiąc bez telefonu? Udowadnianie, że Twój a nie kradziony. A o czym już pisałem wyżej wyjęcie karty SIM jak zablokujesz? Opcją w ustawieniach czy może kłódką?

#10 tomciar

tomciar
  • 175 postów

Napisano 15 września 2014 - 10:58

No w sumie faktycznie jednak nie da się tego nijak zrobić. Pilnować swoich rzeczy i tyle.

#11 Gość_oneghost_*

Gość_oneghost_*

Napisano 15 września 2014 - 11:07

Hmm a tego nie widzę nigdzie w ocjach na stronie... Mam tylko odtwórz dźwięk, tryb utraty, wymaż iphone.

Wybierasz na górze urządzenie i czekasz chwilę aż skończy szukać. Jak nie znajdzie, to pojawi się opcja.
[ATTACH=CONFIG]23154[/ATTACH]

#12 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 13 stycznia 2015 - 09:06

Mimo tych niedogodności, to jednak nawet jak skradną, to dobrze jak jest zabezpieczony tak jak jest, bo jest tylko dawcą części, co widać po sporej ilości aukcji ostatnio To pokazuje skuteczność tego niby słabego zabezpieczenia, ale jednak czyni urządzenie już bezużytecznym, w najważniejszym aspekcie, również tym finansowym i dla przyszłego nabywcy zrobiło się bezpieczniej.

 Only Apple 

#13 Bania88

Bania88
  • 202 postów

Napisano 14 stycznia 2015 - 13:52

Ale wy rozkminy macie. Juz napewno taki pierwszy lepszy Januszek, jak kradnie iphone to od razu "kurde musze zrobic DFU, restore i inne triki, zeby mnie nie zlapali". Gosciu kradnie i wylacza, zeby nikt nie dzwonil i tyle. By byla blokada wylaczenia to by nie wylaczyl. Juz na pewno wszyscy zlodzieje wiedza, ze sobie moga wcisnac home+power. Jezeli jakis zlodziej wie o takich rzeczach jak dfu czy restore to nie ukradnie iphona bo wie, ze wlasciciel go albo namierzy albo zablokuje.

Na to rada jest, robisz JB i sciagasz BioProtect. Tam mozna ustawic, ze wylaczenie, restart i inne musisz potwierdzic odciskiem palca.

#14 kummer

kummer
  • 1 999 postów
  • SkądBydgoszcz,Osielsko

Napisano 14 stycznia 2015 - 17:17

Opcja wysyłania ostatniego położenia jest w opcjach FMI

#15 tomciar

tomciar
  • 175 postów

Napisano 14 stycznia 2015 - 20:43

Wtedy jak mi ukradli to tej opcji jeszcze nie bylo. Spogladajac co jakiś czas do FMI widzę że od czasu kradzieży telefon nie został włączony (lub nie połączył się z internetem) bo wszystkie żądania wymazania bądź powiadomienia są "oczekujące". Ciekawe co się z tym telefonem stało dalej :-)

#16 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 15 stycznia 2015 - 11:07

Jak to co się stało, ktoś zrobił restore i utknął na blokadzie iCloud i iPhone pewnie leży gdzieś i robi za przycisk do papieru...

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#17 pHarel

pHarel
  • 93 postów
  • SkądNoordwijkerhout, Zuid-Holland, Netherlands

Napisano 28 stycznia 2015 - 12:55

Według mnie powinni zrezygnować z kart sim i wprowadzić np. takie coś:

Pierwsze włączenie telefonu/użycie wpisujesz nr. seryjny karty sim i nadajesz pin jak dotychczas i to zostaje przypisane do telefonu/iCloud jak Apple ID.

Następne włączenie/restart wpisujesz 4, 6, 8 ostatnich cyfr nr. seryjnego karty sim i pin bądź sam pin.

Brak możliwości wyłączenia/restartu/DFU telefonu bez podania kodu.

I teraz najlepsze, aby użyć innej "karty sim" musisz wyłączyć ją w iCloud jak FMI.

 iPhone 5S 32gb space gery
 iPhone 4S 16gb white
 MacBook Air 13,3-inch mid 2013
 TV 3

#18 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 28 stycznia 2015 - 13:32

Świetnie i jak Ci się zawiesi to jesteś w czarnej ...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#19 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 stycznia 2015 - 13:37

Pierwsze włączenie telefonu/użycie wpisujesz nr. seryjny karty sim i nadajesz pin jak dotychczas i to zostaje przypisane do telefonu/iCloud jak Apple ID.

Następne włączenie/restart wpisujesz 4, 6, 8 ostatnich cyfr nr. seryjnego karty sim i pin bądź sam pin.

I teraz najlepsze, aby użyć innej "karty sim" musisz wyłączyć ją w iCloud jak FMI.

Nie bardzo rozumiem po co takie kombinacje skoro już teraz efekt jest taki sam. Przecież masz kod blokady, a jeśli odtworzysz oprogramowanie w DFU aby kod ominąć to musisz go aktywować AppleID. Podsumowując telefon jest bezużyteczny dla złodzieja. Nie da się go bez odblokowania użyć z inną kartą SIM, więc po co blokować samą kartę SIM?

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#20 Andaar

Andaar
  • 1 688 postów

Napisano 28 stycznia 2015 - 14:28

Bardziej by się taki coś przydało, że samemu się ustawia jakie przyciski wcisnąć i ile sekund należy przytrzymać, by go wyłączyć "ręcznie".

MacBook Pro 13" nTB 2017 256GB Silver | iPhone 13 mini 128GB Red | iPad Pro 11 (1st gen) 64GB Silver | iPod Shuffle 4 gen. Blue

Nie pomagam na PW

#21 tomciar

tomciar
  • 175 postów

Napisano 29 stycznia 2015 - 14:51

Nie bardzo rozumiem po co takie kombinacje skoro już teraz efekt jest taki sam. Przecież masz kod blokady, a jeśli odtworzysz oprogramowanie w DFU aby kod ominąć to musisz go aktywować AppleID. Podsumowując telefon jest bezużyteczny dla złodzieja. Nie da się go bez odblokowania użyć z inną kartą SIM, więc po co blokować samą kartę SIM?

Tu głównie chodzi o brak mozliwości wyłączenia szybko telefonu aby można go było zlokalizować.

#22 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 stycznia 2015 - 14:53

Fakt, że można by zablokować wyłącznik kiedy ekran jest zablokowany kodem. Dzięki temu choć część osób nie będzie mogła telefonu wyłączyć. Część, bo reszta wiedząca co to DFU wyłączy go w 20 sekund.

#23 Bania88

Bania88
  • 202 postów

Napisano 29 stycznia 2015 - 19:33

A tym bardziej jak taki zlodziejaszek wejdzie sobie na forum MyApple i poczyta tu wasze porady co zrobic z krojonym IP :D

#24 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 stycznia 2015 - 20:36

Ale co przeczyta? Że ukradł telefon, który dla niego jest bezużyteczną cegłą?

#25 qb4hkm

qb4hkm
  • 529 postów

Napisano 29 stycznia 2015 - 20:38

Albo dawcą części, poza mobo wszystko da się użyć?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych