Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Trudny wybór.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 pingwin71

pingwin71
  • 291 postów

Napisano 11 września 2014 - 13:15

Jesteśmy od nie tak dawna szczęśliwymi posiadaczami Mac Mini late 2012 i7 8GB RAM.1TB HDD.Kiedy siedzę wieczorkiem i delektuję się płynna praca na maczki ,aż mi żal żonki która męczy się z lapkiem HP na windzie XP...Nic wyuzdanego ,przeglądanie neta ,poczta,drobne obróbka foto zdjęć na bloga,jakies drobne prace na pakiecie biurowym . Więc pomału przychodzi czas na coś drugie z jabłuszkiem może bardziej mobilnego.I tu rozterka, nie ma funduszy jakiś tam nieograniczonych,macbooki wszelkie raczej odpadają.Po ostatniej prezentacji z Cupertino głowa pełna pomysłów. iP5s i do tego iPAD AIR lub ewe.mini retina vs. iP6+? ceny wyszły by podejrzewam zbliżone. Plusy pierwszego rozwiązania ,żonka ma iPADa ja IP5s, Plus drugiego rozwiązania ,iP6+ jednak nowszy sprzęt ,na pewno trochę lepszy od iP5s, Minusy pierwszego -starsze sprzęty minusy drugiego -jeden sprzęt i nie wiem czy jednak ten ekran 5,5" byłby wygodny do celów jakie na początku przedstawiłem, wiadomo IPADy większe. Co o tym myślicie?zapraszam do dyskusji, pomocy w wyborze ,a może jakieś inne pomysły, konfiguracje?

#2 oli44

oli44
  • 197 postów

Napisano 11 września 2014 - 13:59

Dołóż 200 zł i kup w komputroniku MacBooka Air 13 za 3550zł ;) Mobilność pełną gębą, jak i wygoda pod każdym kątem. A z telefonem poczekaj. Niech wejdą do sprzedaży, niehc się rozejdą po ludziach. Na spokojnie poczytasz opinie jak się sprawują i wtedy pomyślisz nad zakupem.

#3 pingwin71

pingwin71
  • 291 postów

Napisano 12 września 2014 - 07:38

Dołóż 200 zł i kup w komputroniku MacBooka Air 13 za 3550zł ;)

Mobilność pełną gębą, jak i wygoda pod każdym kątem.

A z telefonem poczekaj. Niech wejdą do sprzedaży, niehc się rozejdą po ludziach. Na spokojnie poczytasz opinie jak się sprawują i wtedy pomyślisz nad zakupem.

Pewnie MBA fajna sprawa,ale niestety wtedy już odpadnie jakikolwiek iPhone ,nawet 4s, za duża już kasa

#4 oli44

oli44
  • 197 postów

Napisano 12 września 2014 - 08:45

Nie wiem jakie Twoja żonka ma potrzeby, ale często wymiana laptopa (nawet z windą) na iPada nie wychodzi korzystnie. Przyjdzie jej napisać jakiś dokument i koniec. Przynajmniej u mnie taka podmianka by się nie sprawdziła. Zależy od potrzeb. Co do Twojej konfiguracji z iP6+ - ja zawsze podchodzę sceptycznie do nowych iPhonów. Po co mam testować, jak są inni napaleńcy i zrobią to za mnie ;) Jeżlei wybierzesz ta opcje to poczekaj, aż pojawi się w polsce, a wtedy już bedzie dużo opini o tym sprzęcie, więc Twój wybór, będzie podparty jakimiś konkretnymi wnioskami. Wracając do tematu MBA. Możesz kupić 11 cali - jest tańszy, a to zawsze mobilny laptop, jak kupisz do tego 4s to różnica w kwocie o której pisałeś sięgnie max 400-500 zł. No ale jak już wspominałem - zależy od potrzeb żony :P :) Można też wychaczyć idealnego MBP lub MBA, lecz używanego.

#5 pingwin71

pingwin71
  • 291 postów

Napisano 12 września 2014 - 10:04

Nie wiem jakie Twoja żonka ma potrzeby, ale często wymiana laptopa (nawet z windą) na iPada nie wychodzi korzystnie. Przyjdzie jej napisać jakiś dokument i koniec. Przynajmniej u mnie taka podmianka by się nie sprawdziła. Zależy od potrzeb.

Co do Twojej konfiguracji z iP6+ - ja zawsze podchodzę sceptycznie do nowych iPhonów. Po co mam testować, jak są inni napaleńcy i zrobią to za mnie ;) Jeżlei wybierzesz ta opcje to poczekaj, aż pojawi się w polsce, a wtedy już bedzie dużo opini o tym sprzęcie, więc Twój wybór, będzie podparty jakimiś konkretnymi wnioskami.

Wracając do tematu MBA. Możesz kupić 11 cali - jest tańszy, a to zawsze mobilny laptop, jak kupisz do tego 4s to różnica w kwocie o której pisałeś sięgnie max 400-500 zł. No ale jak już wspominałem - zależy od potrzeb żony :P :)

Można też wychaczyć idealnego MBP lub MBA, lecz używanego.

Przede wszystkim dziękuję za odpowiedź!

No właśnie,dlatego lubię popytać :) !!! Nigdy nie miałem iPada ani innego tableta, tzn. miałem w reku ale nie na jakiś dłuższy czas do poużywania.Żonka jak już pisałem ,prowadzi bloga, pracuję w szkole tak że jakieś pisanie odm czasu doc czasu ,podstawowa obróbka zdjęć ,do tego surfowanie ,maile ewe.GG.Jeśli chodzi o pisanie to mamy klawiaturę BT z możliwością przypisania do 3 urządzeń tak że może do edytorów tekstów by się sprawdziło? co do iP6+ czy nie +, nie jestem aż tak napalony,a pomiędzy 4s a 5s (5s da radę jeszcze z iOS8 a 4s już raczej nie) wydaje mi się że jest już duża różnica?a co do używek,jest to jakiś pomysł, ale zawsze to używki ,no i w jabłuszku ,pomiędzy używkami a nowymi nie ma aż takiej różnicy,chociaż nie wiem czy w każdym segmencie sprzętu.

#6 oli44

oli44
  • 197 postów

Napisano 12 września 2014 - 10:15

W mojej opinii, skrzywdzisz żone, zamieniając jej laptopa na iPada, szczególnie jak dużo pisze - a skoro prowadzi bloga to musi pisać. Przyjaciółka mojej żony - blogerka, kupiła właśnie specjalnie do pisania bloga iPada. Nie była w ogóle zadowolona, mimo klawiatury. Mówiłem jej to od poczatku, ale nie słuchała :) Nie mam już pomysłu jak wybrnąc z tej sytuacji :) Co do telefonu, akurat byłem posiadaczem ip4 - a od 4 miesięcy ip5s. Przepaść. Nie do końca jestem pewny jak działa 4s, jezeli podobnie jak 4, to odradzam. No chyba że nie zależy Ci na nowym sofcie iOs8 :) ps. daj znac co wymyśliłeś :)

#7 imn

imn
  • 333 postów

Napisano 12 września 2014 - 10:26

Weź pod uwagę też, że jednak wszech obecnie dominuje pakiet od MS. Jak się przenosi dokument między Wordem i Pages to najczęściej psuje się formatowanie. :) Ostatnio jak chciałem coś dopisać w pracy dyplomowej, to Pages mi rozwaliło spis treści i wszystkie znaki typu żźćąęłó podmieniło na inną czcionkę. No i na tablecie obróbka foto to też jakieś podstawy, kadrowanie itp. Ogólnie tablet niby spełnia jakieś tam zadanie w tych podstawowych rzeczach, które wymieniłeś, ale to jak dla mnie tylko półśrodek. Tak jak pisali przedmówcy - Macbook Air 11 to urządzenie idealnie skrojone na Twoje potrzeby i dodatkowo jest czymś więcej niż tablet. Lepiej troszkę dopłacić niż po miesiącu żałować wyboru.

#8 pingwin71

pingwin71
  • 291 postów

Napisano 12 września 2014 - 12:24

Hmmmmmmm, coraz bardziej mnie przekonujecie do MacBook'a.Czy chodzą jakieś słuchy co do nowości w rodzinie MacBook? Kiedy ewentualnie jest najlepszy okres na szukanie jakiś okazji? używka ma jeszcze jeden minus- trudniej o zakup na raty.Co do niekopatybilności z MS to chyba nie jest tak źle? nie robimy raczej rzeczy w wordzie jakiś "wyuzdanych" formatowo! jak przeglądam czasem jakieś pokazy w .pps to jedynie faktycznie zmienia niektóre czcionki, ale działa w keynote.

#9 Ania.S

Ania.S
  • 219 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 12 września 2014 - 14:53

Ja też odradzam iPada. Moja partnerka, też nauczycielka, napaliła się na ten sprzęt z nadzieją, że łatwiej będzie jej w szkole i na radach pedagogicznych. Tłumaczyłam jej, że to chybiony pomysł, ale nie chciała słuchać. iPad poszedł do ludzi szybciej, niż go kupiłyśmy. Teraz kupiłam jej MBA i jest zachwycona. Do normalnych dokumentów wystarcza Pages. Ja nawet kończyłam swą inżynierkę na nim. Osobiście podzielam zdanie oli44, nie pakujcie się w iPada. W szkole u mojej partnerki zupełnie się nie sprawdził. Jeżeli zaś chodzi o telefon, to warto dołożyć i kupić coś, co obsłuży nowy iOS8. Mówię to z pozycji dwóch kobiet w domu. Pomyśl, jaką zafundujesz jej ulgę, jak nie będzie musiała szukać telefonu w torebce, aby odebrać! Dla nas odbieranie rozmów na laptopie to taki Święty Graal :-) Nasi znajomi już się cieszą, że czas odbierania telefonu skróci się dość mocno :-)

#10 imn

imn
  • 333 postów

Napisano 12 września 2014 - 15:09

@Pingwin Jak małżonka pracuje w oświacie, to dostanie automatycznie 10% zniżki u resellerów i apple.pl. A teraz chyba nawet jest przez moment 12% ogólnie dla oświaty. Tyczy się oczywiście tylko komputerów Mac, mobilne rzeczy już nie mają tego rabatu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych