windows a macbook i jaki sens?
Posted 04 September 2014 - 14:53
Posted 04 September 2014 - 15:00
Witam,
mam pewien problem dot. zakupu macbooka.
Prosilbym Was o porade, a mianowicie, o dluzszego czasu zastanawiam sei nad zakupem dobrego laptopa, jedynie co przychodzi mi do glowy to macbook z retina, jednak wiem ze czesto bede korzystal z windowsa, czy w takim razie zakup macbooka ma sens? prosze o kilka porad.
Jak to sie ma w sytuacji keidy kupie laptop apple, jednak bede w wiekszosci korzystal z windowsa
To po co ci MacBook? Większość kupuje dla (eko)systemu, a nie po to by "mieć MacBooka" i używać Windows. W Twoim przypadku to zbędny wydatek. Kup sobie zwykłego lapka. Uważam ze jak ktoś chce kupić cos jabłkowego- powinien znać powód dla którego chce taki sprzęt nabyć. Ty gtakiego powodu nie masz, oprócz tego że chcesz mieć MacBooka. Szkoda wydawać tyle kasy w Twoim przypadku. No, ale to moje zdanie.
Posted 04 September 2014 - 15:36
Posted 04 September 2014 - 15:56

Posted 04 September 2014 - 16:00
Posted 04 September 2014 - 16:20
Posted 04 September 2014 - 16:22
Posted 04 September 2014 - 16:45
Posted 04 September 2014 - 18:01
Posted 04 September 2014 - 18:57
Posted 04 September 2014 - 19:05
Posted 04 September 2014 - 19:20
Posted 04 September 2014 - 19:24
Posted 04 September 2014 - 19:34
Posted 04 September 2014 - 19:38
Posted 04 September 2014 - 20:31
- - - Połączono posty - - -
nie chcę się narażać bo ktoś sobie pomyśli, że tylko dla jabłka i szpanu można kupić macbooka, jednak jest to moim zdaniem bezkonkurencyjny jak na chwilę obecną laptop jeśli chodzi o wykonanie, matrycę, jakość, system pewnie również dla wielu z was się sprawdza, ja osobiście jestem pokoleniem windowsa i tutaj rodzą mi się obawy czy sobie poradzę.
Posted 04 September 2014 - 20:36
O ile pod OSX działa to jako tako, choć też bym bym się czepiał, to pod Windows niestety nie sprawdza się.
Wiem, że za chwilę ktoś zacytuje jakieś arty o wyższości MBP pod Windows, więc uprzedzam to i zamieszczam podsumowanie pod jednym z nich:
"Najważniejszym czynnikiem jeśli chodzi o MacBooka Pro jest fakt, że każda instalacja Windowsa na nim jest po prostu czysta. Producenci komputerów dodają do Windowsa tyle oprogramowania, że rywalizacja jest wręcz nieuczciwa".
Można więc wysnuć wniosek, że komputery z Windowsem zawieszają się częściej przez różne dodatki i modyfikacje wprowadzane przez danego producenta. Windows zainstalowany na komputerze Apple jest "bez dodatków" i działa odrobinę sprawniej.
Pierwsza pozycja w rankingu mocno zaskakuje. Warto też zwrócić uwagę na to, że w czołowej dziesiątce znalazło się wiele modeli produkowanych przez firmę Dell.
Jak wynika z tego raportu MBPr niestety wiesza się dwukrotnie częściej niż Acery czy Delle, pomimo braku "dodatków i modyfikacji".

Mój nowy MacBook na którym korzystam tylko z OSX wiesza się średnio raz na tydzień (czasem częściej), czego od półtorej roku nie doświadczyłem na PC odkąd mam Windows 8.
Na twoim miejscu wziąłbym pod uwagę możliwość rozbudowy w innych laptopach.
Obecnie produkowane macbooki, to jednorazówki.
Posted 04 September 2014 - 20:43
Posted 04 September 2014 - 20:49
Jeśli masz zamiar pracować w większości pod Windows, to ci powiem, że często sterowniki od Apple tzw Bootcamp są niezbyt dobrze napisane i dlatego ogólna wydajność będzie o wiele gorsza niż porównywalne sprzęty.
Co do wydajności- nie jest tak źle. W teście wydajności Windows mój były MacBook Pro miał lepszy wynik n.p. Sony Vaio mojej żony, który to miał ten sam procesor z szybszym traktowaniem, osobną grafikę 1GB i te samą ilość RAM. Trochę mnie to zaskoczyło jeśli mam być szczery ...

Posted 04 September 2014 - 20:53
Lenovo ThinkPad Yoga – test. Ultrabook konwertowalny dla biznesu? :: PCLab.pl
Posted 05 September 2014 - 09:52
a jakbyś macbooka porównał do della bo to chyba jedyne "porównanie" które znalazłem: DeLL XPS 15 9530 4702HQ 16GB GT750M 2GB QHD+ W8.1
matryca: QHD+ (3200 x 1800).
Dell ma:
4 USB
2 Dyski (SSD+HDD)
Matrycę o wyższej rozdzielczości (nie porównywałem jakości)
Lepszą gwarancją (Dell Next Business Day)
A poza tym zapewne standardowe dyski, które kiedyś będziesz mógł wymienić na większe i szybsze.
Na końcu piszę o lepszej cenie, ale to nie dla każdego jest argument.
Posted 05 September 2014 - 10:33
Mój nowy MacBook na którym korzystam tylko z OSX wiesza się średnio raz na tydzień (czasem częściej), czego od półtorej roku nie doświadczyłem na PC odkąd mam Windows 8.
To mniej więcej jak mój Windows, tyle, że w wersji 98 przed SE

Dell ma:
(...)
Matrycę o wyższej rozdzielczości (nie porównywałem jakości)
Niestety w tym Dellu matryca jest błyszcząca, nie widziałem jeszcze jej na żywo, bo są rózne stopnie mat i gloss (np. retina w macu mnie pozytywnie zaskoczyła, choć to nadal błyszczyk, więc nie nadaje si, ale niemniej jednak lusterko jest dobre w łazience, nie w laptopie i to chyba największy minus tego laptopa.
Posted 03 October 2014 - 20:11
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users