Dzień dobry.
Parę dni temu kupiłem Kamerę Panasonic HC V700. Jestem z niej bardzo zadowolony, natomiast okazało się, że mój MacBook White (late 2007) jest zdecydowanie za słaby. Nie było możliwe płynne odtwarzanie filmów nagranych w najlepszej jakości nie mówiąc o obróbce. Co prawda jest w kamerze możliwość nagrywania w formacie iFrame, ale obraz nie jest zadowalający. Znalazłem informacje jak sobie z tym problemem poradzić i konwertuję filmy w programie ClipWrap. Niestety nie dysponuję teraz telewizorem FullHD i nie jestem w stanie stwierdzić czy obraz uległ znacznemu pogorszeniu, na komputerze wygląda podobnie

. Na forach internetowych dotyczących obróbki wideo większość fachowców poleca mi przejście na PC ze względu na jakość obrazu i cenę komputera. Ponieważ w tym momencie nie jestem w stanie sprawdzić jakości obrobionego materiału na dobrym telewizorze, a chciałbym na bieżąco tworzyć reportaże z rodzinnych wycieczek no i nie chciałbym, żeby za jakiś czas okazało się, że obraz to porażka

mam do Was kilka pytań:
1. Czy obróbka FullHD 1080 50p jest w iMovie wogóle możliwa (niestety iMovieHD nie chce się zainstalować)?
2. Czy jakość obrazu w porównaniu z oryginałem ulegnie pogorszeniu?
3. Czy zmiana sprzętu na mocniejszy wpłynie na lepszą jakość obrazu czy tylko prędkość działania?
4. Czy rzeczywiście obróbka wideo na PC może okazać się korzystniejsza (finansowo i jakościowo)?
Trochę rozwlokłem to co mi leży na wątrobie

wybaczcie, ale wizja powrotu na Windows spędza mi sen z powiek. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam