Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Pliki AVCHD na MacBook

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 dzidektrbn

dzidektrbn
  • 69 posts

Posted 29 August 2014 - 21:52

Dzień dobry. Parę dni temu kupiłem Kamerę Panasonic HC V700. Jestem z niej bardzo zadowolony, natomiast okazało się, że mój MacBook White (late 2007) jest zdecydowanie za słaby. Nie było możliwe płynne odtwarzanie filmów nagranych w najlepszej jakości nie mówiąc o obróbce. Co prawda jest w kamerze możliwość nagrywania w formacie iFrame, ale obraz nie jest zadowalający. Znalazłem informacje jak sobie z tym problemem poradzić i konwertuję filmy w programie ClipWrap. Niestety nie dysponuję teraz telewizorem FullHD i nie jestem w stanie stwierdzić czy obraz uległ znacznemu pogorszeniu, na komputerze wygląda podobnie :D. Na forach internetowych dotyczących obróbki wideo większość fachowców poleca mi przejście na PC ze względu na jakość obrazu i cenę komputera. Ponieważ w tym momencie nie jestem w stanie sprawdzić jakości obrobionego materiału na dobrym telewizorze, a chciałbym na bieżąco tworzyć reportaże z rodzinnych wycieczek no i nie chciałbym, żeby za jakiś czas okazało się, że obraz to porażka :( mam do Was kilka pytań: 1. Czy obróbka FullHD 1080 50p jest w iMovie wogóle możliwa (niestety iMovieHD nie chce się zainstalować)? 2. Czy jakość obrazu w porównaniu z oryginałem ulegnie pogorszeniu? 3. Czy zmiana sprzętu na mocniejszy wpłynie na lepszą jakość obrazu czy tylko prędkość działania? 4. Czy rzeczywiście obróbka wideo na PC może okazać się korzystniejsza (finansowo i jakościowo)? Trochę rozwlokłem to co mi leży na wątrobie :D wybaczcie, ale wizja powrotu na Windows spędza mi sen z powiek. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

#2 michobo

michobo
  • 1160 posts

Posted 30 August 2014 - 05:51

Zacznijmy od podstaw. Format AVCHD to format KONSUMENCKI z założenia NIE PRZEZNACZONY do jakiejkolwiek edycji. Innymi słowy - obraz video jest tutaj w postaci finalnej tj silnie skompresowany - podobnie jak na płycie BluRay. Dlatego, każda kamera AVCHD jest kamerą na wskroś amatorską - dotyczy to także tzw "półprofesjonalnych' kamer które kosztują po 20000zł a nagrywają...właśnie w dziadowskim AVCHD a dźwięk rejestrują w DolbyDigital (o zgrozo) Jeśli chcesz bawić się w edycję AVCHD - można to robić na PC ale wymagać to będzie na prawdę szybkiego komputera... Ten format jest mega-zasobożerny i niepraktyczny z przyczyn o których wspomniałem. Jeżeli myślisz o edycji - polecam zmienić 2 rzeczy 1 - kamerę 2 - komputer To co Ci teraz polecę nie kosztuje fortuny, zapewni Ci natomiast PROFESJONALNĄ jakość obrazu i ultra komfortowy, szybki montaż (w FullHD) Jako kamerę polecam BlackMagic Pocket Cinema Camera która nagrywa od razu w profesjonalnym formacie Apple Pro Res (z bitrate od 30 Mbit do 220 - Twój Panasonic nagrywa z bitrate 27 Mbit. Im wyższy bitrate tym lepsza jakość obrazu) Pliki mają format QuickTime przez co stopień kompresji jest tu minimalny a materiał montuje się łatwo i przyjemnie na każdym współczesnym komputerze. Wystarczy Intel i5. O samej kamerze nie będę pisał - info z najdziesz w sieci a przykłady obrazków z tej kamery masz na YT... Komputer - MacMini - wystarczy wersja z i5 ale grunt to minimum 8 GB Ram. Wraz z komputerem dostajesz od razu pakiet iMovie ale warto pomyśleć o Final Cut Pro X Całość inwestycji w okolicach 7500zł (wliczając kamerę, komputer, podstawowoy obiektyw do kamery oraz pamięć do komputera) Alternatywnie możesz zrezygnować z zakupu kamery i przed każdą edycją zrobić konwersję z AVCHD do QuickTime. Są do tego darmowe narzędzia. Sama konwersja wielkiej krzywdy nie robi ponieważ plik video jest tylko przepakowywany z jednego kontenera do drugiego (idzie szybko i sprawnie). Największą krzywdę Twój materiał video spotkał już w kamerze gdy został potraktowany Avchd z bitrate 27 Mbit Z doświadczenia Ci powiem, że komfort pracy z plikami z kamery BM jest tak wysoki, że na samą myśl o AVCHD robi się mdło... A do tego ta jakość obrazu :) Ale o jednym muszę Cię ostrzec - BMPCC to nie jest idiot-kamera. Tu masz tylko pełen manual

#3 dzidektrbn

dzidektrbn
  • 69 posts

Posted 30 August 2014 - 21:45

Dzięki za cenne wskazówki. Ponieważ kamerkę dopiero co kupiłem to nie mam zamiaru jej zmieniać. Natomiast co do komputera chyba to już czas zmienić Macbooka na coś mocniejszego. Reasumując rozumiem, że zarówno w iMovie jak i FinalCut obraz zmontowanego filmu w stosunku do oryginału nie będzie znacząco odbiegał?

#4 michobo

michobo
  • 1160 posts

Posted 01 September 2014 - 15:53

Nie, ale pamiętaj ze finalnie znowu będziesz wracał do AVCHD wiec siłą rzeczy po drodze masz kilka rekompresji ...a przy tak marnym bitrate efekt końcowy może być daleki od ideału. Prosta matematyka. Transfer masz obecnie na poziomie ok 3.6 megabajta na sekundę (27:8). W tym masz 50 klatek 1920x1080 i dźwięk Odnosząc to do fotografii Wyobraź sobie zdjęcie w rozdzielczości 1920x1080 w rozmiarze 70 KILOBAJTÓW To dramatycznie mało - prawda ? Ale w takiej jakości masz obecnie video !! 1 obrazek 1920x1080 zajmuje w AVCHD.... ok 70 KILOBAJTÓW (50x70+60 kilobajtów to dźwięk)... Spróbuj to jeszcze zrekompresować (retusz a wypadku video rekompresja spowodowana montażem) i zapisz z powrotem do JPEG.... Będzie jeszcze gorzej Tak to obrazowo wygląda.... Najgorsze aparaty cyfrowe rejestrują fotki z mniejszą kompresją czyli lepszą jakością Kamera o której pisałem nagrywa nawet w RAW.... Porównywanie jakości nie wchodzi nawet w grę w takiej sytuacji Jeżeli chcesz zostać przy AVCHD - musisz wstępnie konwertować pliki choć Final Cut Pro X posiada zdolność bezpośredniego importu plików ze struktury AVCHD W takim wypadku montaż bedzie jednak dramatycznie niekomfortowy

#5 rseredyn

rseredyn
  • 31 posts

Posted 26 September 2014 - 16:41

Witaj wszystko co napisał kolega michobo to prawda. Natomiast warto zastanowić się, co zamierzasz robić na kamerce. Czy to jest amatorskie kręcenie filmów (wakacje, spotkania rodzinne) czy jakieś poważniejsze tematy. Tak czy owak polecam, abyś do montażu zakupił FCPX za 300 USD. W porównaniu do iMovie jest to zasadnicza różnica w wielu aspektach (efekty, możliwość rozbudowy o pluginy, parametry exportu i wiele wiele innych). Oczywiście straty są na początku przy konwersji z AVCHD na ProRes, ale trzymając swoje prace właśnie w ProResie masz ładny obraz bez dalszych strat. A przy okazji - co chcesz ze swoimi filmami dalej robić? DVD? BluRay? MP4? Bo tu możesz dużo stracić z jakości. Pozdrawiam Rafał

#6 dzidektrbn

dzidektrbn
  • 69 posts

Posted 26 September 2014 - 18:46

Bedą to filmy z imprez i wycieczek rodzinnych

#7 dzidektrbn

dzidektrbn
  • 69 posts

Posted 28 September 2014 - 18:40

Przepraszam, ale wysyłałem wiadomość z telefonu i zapisało tylko pierwsze zdanie:D Będą to filmy amatorskie, głównie imprezy rodzinne, wycieczki no i moja córcia :D:D:D. Mam zamiar nagrywać koncerty szkolne i warsztaty instrumentalne. Jeśli chodzi o FCPX myślę, że się zdecyduję. Póki co muszę odłożyć zakup nowego komputera o parę miesięcy więc chciałbym zapytać, która wersja FCP chodzi na SnowLeopard i czy jest jeszcze możliwość ściągnięcia wersji Trial, żeby troszkę się pobawić? I jeszcze jedno: czy polecacie zakup Mac mini, czy ewentualnie kupić używanego mac pro (z procesorem xeon 2,66 i 16gb ramu). Cena takiego komutera to około 1600zł? P.S Chwile słabości i myśl o przejściu na PC szybko mi przeszły jak pobawiłem się u kumpla PC z Windows 7. To była najlepsza terapia- nie ma mowy o powrocie do Windows.:D:D:D

#8 DanielF

DanielF
  • 5764 posts
  • SkądSiedlce

Posted 28 September 2014 - 18:45

Apple - Final Cut Pro X - Trial

- - - Połączono posty - - -

"Final Cut Pro X requires a Mac with OS X v10.9.2 or later, 4GB of RAM (8GB recommended for 4K), and an OpenCL-capable graphics card or Intel HD Graphics 3000 or later. See minimum system requirements for details."

#9 dzidektrbn

dzidektrbn
  • 69 posts

Posted 28 September 2014 - 19:01

Pytałem o wersję dla SnowLeopard. Ta jest na najnowszy system:sad:

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users