Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Podłączenie do UPC Wi-Free (sieć z uwierzytelnieniem)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Deeyw

Deeyw
  • 27 postów

Napisano 29 sierpnia 2014 - 00:08

Witam,

UPC wprowadziło usługę, dzięki której można korzystać z czyjejś sieci WiFi będąc ich klientem

Wi-free

Żeby zalogować się do takiej sieci trzeba podać login i hasło.
W przypadku iPhone nie ma problemu, sam prosi o te dane po czym zatwierdzam certyfikat.

Problem w tym, że nie ma podanego sposobu na konfigurację Maca. Czy ktoś może jest w stanie pomóc, jak wykonać takie połączenie? Byłbym bardzo wdzięczny ;)

pozdrawiam

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 334 postów

Napisano 31 sierpnia 2014 - 21:18

Przenoszę do lepszego działu.

#3 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 03 września 2014 - 19:08

Gdybyś wszedł w instrukcje dla Windows XP zobaczyłbyś że to połączenie korzysta z uwierzytelnienia PEAP, co oznacza utrudnienia...
Tutaj masz, niestety po angielsku informacje jak to połączyc,
Wydaje mi sie ze bedzie to profil "Login Window"
Tutaj jest coś inaczej bo z instalacją certyfikatów ale też zamieszczam link żeby było do wzorowania się ( broń boże nie pobieraj i nie instaluj tych certyfikatów, ani nie twórz profili użytkownika, tylko wybierz raczej profil okna logowania, tą instrukcje traktuj tylko jako odległą wskazówkę.)
Ewentualnie jeśli sam na tej podstawie nie dasz rady, to skasuj profile które potworzyłes, skopiuj sobie instrukcje do Windowsów i zadzwoń na infolinie pomocy technicznej Apple Polska: 008 004411875 (nie z kazdego telefonu działa, płatna) i pytaj jak połączyc przy takim uwierzytelnianiu (nie zdziw się jak konsultant nie zrozumie o co Ci chodzi, to bardzo, bardzo rzadki sposób zabezpieczeń, drąż temat, w razie czego pros o przełączenie do kierownika/managera/drugiej linii wsparcia).

#4 simonp1992

simonp1992
  • 108 postów

Napisano 03 września 2014 - 20:18

u mnie połączyło się normalnie po zalogowaniu się...

#5 Deeyw

Deeyw
  • 27 postów

Napisano 18 września 2014 - 18:16

Redviking, bardzo dziękuję za obszerną instrukcję. Powiem szczerze, że zanim dostałem tu odpowiedź, znalazłem gdzieś sposób aby programem iPhone Configuration Utility stworzyć profil i wgrać. I zadziałało ;) w opcjach PEAP, przy połączeniu prosiło o login i hasło, połączyłem i wszystko gra. simonp1992 co masz na myśli przez połączenie po zalogowaniu?

#6 robgrab

robgrab
  • 1 384 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 września 2014 - 19:19

U mnie teź bez problemu działa na Yosemite, jedynie cert musisz potwierdzić bo nie jest zaufany i to tyle.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych