Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Baterie ze sklepu- używane? 650cykli. Oraz pytanie o kompatybilność z wyświetlaczami

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
48 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jakuda

Jakuda
  • 142 postów

Napisano 28 sierpnia 2014 - 19:09

Cześć, Mam właściwie 3 pytania: 1. Kupiłem w sklepie baterie (Wiadomo zamiennik). Podpinam, od razu miała 70% naładowania, sprawdzam w battery detective- i pisze że ma 650 cykli ładowań i aktualną pojemność 1280, tak samo wskazuje jakiś inny progs w oknie powiadomień. Wkurzyłem sie, kupiłem dzisiaj w zupełnie innym sklepie, opakowana i wogóle-całkowicie rozładowana (myśle dobrze wróży), odpalam progsy a tam 735 cykli. Narazie ładuje wiec nie wiem jaką on wyliczył pojemność. Co z tym jest? te programy przekłamują? czy te chińszczyzny mają jakieś skichane układy? Nie chce iść z ryjem do jednego i drugiego sklepu jeśli nie mam racji, ale też nie chce mieć baterii bardziej wytyranej niż tą którą miałem poprzednio. 2.Jest dziwna sprawa z wyświetlaczem- mam jakiś zamiennik, ale pękł mi digitizer więc musze wymienić. Kupiłem nowy tym razem biały i jest problem bo jak podpinam normalnie na odpalonym to jest OK, ale jak robie reboota to już nie wstaje wogóle. Potem sprawdziłem na drugim egzemplarzu, potem w innym sklepie na zupełnie innych i to samo. Do tego już w systemie, nie działa czujnik zbliżenia/światła. Dzisiaj dostałem od serwisanta oryginalny LCD (oczywiście z pękniętym digitizerem)- no i ten też nie chce wstać a do tego nawet jak na odpalonym podpinam to cały ekran na biało świeci (i jakieś artefakty-paski/czarne kratki). Udało mi sie trafić jeden zamiennik (pare razy przepłacony- bo w jakiejś galerii) ale na nim mi normalnie wstał i wogóle. Kurcze co jest? mój ip ma jakiś uwalony układ czy coś innego? 3.Dalej siedze na 5.1.1 i pomyślałem, że czas zmienić na nowszy soft:) Co myślicie o przesiadce na 7.1.2?jest coś wyższego? Płynnie to chodzi? Jak sie upewnić że nie miałem simlocka na tym telefonie, żeby zrobić bezboleśnie update z JB i żeby mi sie nie zablokował:) Sorki że sie tak rozpisałem. Z góry dziękuję za wszystkie porady

#2 indu

indu
  • 972 postów
Napisano 28 sierpnia 2014 - 19:32

Nowy oryginał ma pojemność 1420 ( w rzeczywistości około 1400 ). Jak masz nowy oryginał powinien pokazywać 0 lub 1 cykl.1280 to lekkie padło. Sprawdź jeszcze programem iBackupBot.

#3 Jakuda

Jakuda
  • 142 postów

Napisano 28 sierpnia 2014 - 19:43

sprawdzalem battery doctor i batteryinfo for notification center i nie znalazłem innego programu który by pokazywał cykle (wszystko te durne ile godzin na baterii zostało), ale każdy pewne pokaże tak samo. No tylko pytanie czy faktycznie sprzedają używki czy te zamienniki tak mają że tak przekłamuje? Bo wiem że gość (przynajmniej ten drugi) nie sprzedał mi świadomie używki, bo sie zdziwił jak mu powiedziałem że w innym sklepie taką dostałem, a jemu dostawa przyszła dzisiaj- wiem bo czekałem...

#4 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 sierpnia 2014 - 20:47

To już wiesz dlaczego u nas wymiana baterii na nową w takim np. iPhone 4S kosztuje 140 złotych, choć baterie na Allegro są nawet po 20 złotych. To nie są nowe baterie, one pochodzą z demontażu. Jeśli dobrze trafiłeś to możesz mieć ewentualnie wymienione ogniwa i starą elektronikę. To bardzo popularny zabieg u chińczyków. Wtedy te wszystkie programy pokazują dużo cykli ładowania ale również dużą pojemność zbliżoną do nominalnej. Jeśli kupiłeś baterię, która ma 1200 mAh pojemności to ona w zasadzie nadaje się do śmieci, bo to ledwie 80% pojemności jaką powinna mieć. Ciekawe ile tych baterii jeszcze kupisz aż trafisz na normalną. Kolejna sprawa to nie wiem dlaczego twierdzisz, ze bateria nowa ma być rozładowana. Jest zupełnie odwrotnie. Takie ogniwo litowo jonowe jeśli długo jest rozładowane może też nadawać się tylko do śmieci, więc szukaj naładowanych baterii. Odnośnie wyświetlacza to kupujesz kiepskie części. Dlatego też nie działa Ci czujnik zbliżeniowy. Nie lepiej oddać to do normalnego serwisu i odebrać sprawne z gwarancją?

#5 jasiecki

jasiecki
  • 4 271 postów

Napisano 28 sierpnia 2014 - 21:00

chytry 2 razy traci

#6 Jakuda

Jakuda
  • 142 postów

Napisano 28 sierpnia 2014 - 21:09

kto powiedział że traci? Straciłbym gdybym zapłacił w serwisie za wymianę z którą sam sobie poradzę. Porada dotycząca czujnika- bo kupujesz kiepskie części jest zupełnie nietrafiona. Bo czujnik mam od zawsze i on działa- i to jest zupełnie osobna część od ekranu, ale coś sie dzieje kiedy podłączam inny ekran niż mam teraz. I bez gadania "bo to zamiennik" bo jest akurat odwrotnie- ja mam zamiennik i z nim mi działa, a podłączyłem oryginał i nie działa!

#7 jasiecki

jasiecki
  • 4 271 postów

Napisano 28 sierpnia 2014 - 21:13

szkoda ze nie myslisz ze jakbys zaplacil za wymiane bateri to bie bylo by tego zamieszania ze stare baterie ktos sprzedal..

#8 Jakuda

Jakuda
  • 142 postów

Napisano 28 sierpnia 2014 - 21:28

wiesz co... jak bym mial zapłacić 140zl za baterię... to za tyle bym wolał 6 razy w tym czasie wymieniać na zamiennik...na pewno 6 baterii dłużej by posłużyło niż jedna nawet za 140zł

#9 jasiecki

jasiecki
  • 4 271 postów

Napisano 28 sierpnia 2014 - 21:30

szkoda ze 6 razy po 20 zl to daje 120 wydanych a nadal nie masz sprawnej baterii wiec gdzie tu rozumowanie?

#10 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 sierpnia 2014 - 21:37

Rób jak uważasz. Jeśli chcesz to możemy Ci wysłać za darmo z 20 takich baterii jakie kupujesz, bo my je wyrzucamy do utylizacji jeśli dostawca nam wrzuci do paczki taki używany chłam. Nie rozumiem też co masz na myśli pisząc ze wolisz wymienić 6 razy baterie na kiepską, zamiast raz wymienić na nową. Na takiej baterii jak kupisz telefon nadal bedzie krótko działał, nawet jak 6 razy ją wymienisz. Jeśli chesz aby trzymał dłużej to tylko montaż nowej to gwarantuje. Poczytaj na jakiej zasadzie działa czujnik zbliżeniowy, jak on jest zbudowany i gdzie się znajduje, wtedy zrozumiesz dlaczego nowy wyświetlacz który kupujesz powoduje jego niedziałanie. Na oryginale też może nie działać, bo po pierwsze są różne taśmy czujnika, a Ty podobno zmieniasz kolor ekranu, a po drugie jeśli grzebał tam ktoś kto nie ma o tym pojęcia to może brakować elementów tego czujnika bez których on nie będzie działał. Jeśli to nie tajemnica to napisz ile taki ekran kosztuje.

#11 Jakuda

Jakuda
  • 142 postów

Napisano 28 sierpnia 2014 - 22:52

ok po kolei:p szczerość za szczerość:] nie wiem jaka jest żywotność nowej oryginalnej baterii (bo nie pamiętam), ale ta niby to używana z 1280 pojemności trzymała mi jakieś 2.5dnia więc chyba jak na iphona i w porównaniu do mojej oryginalnej acz używanej to duuuużo więcej. co do ekranu. gdzie sie czujnik znajduje to wiem, ale dlaczego nowy ekran powoduje niedziałanie to nie wiem- może mnie oświecisz? Dodam, że 1.ten drugi ekran sprawdzałem podlączając "na krótko" czyli do samego złącza od tyłu- natomiast ten mój był cały czas od przodu. 2.sprawdzałem też przy podłączeniu normalnie tak jak ma być, przykręcony od przodu itp. 3.faktycznie zmieniałem kolor- ale to przecież tylko obudowa. a jeśli nawet nie i sie niby różnią... to jak wytłumaczysz że podłączyłem ORYGINAŁ i to CZARNY (czyli taki jak miałem ten dotychczas) i też nie zadziałał. Zwłaszcza że to nie chodzi o sam czujnik zbliżeniowy tylko o wyświetlanie obrazu, który albo sie nie wyświetla nawet na uruchomionym telefonie, albo jak w innym egzemplarzu sie wyświetli to po restarcie wogóle nie wstaje telefon z tym ekranem podłączonym. 4. jakimś cudem kolejny (3 z rzędu) ekran-w innym sklepie zadziałał...czyli sie da. Tylko pytanie dlaczego nie każdy? co jest przyczyną? aha- no bo piszesz że na oryginalnym też może nie działać. ale oryginalnym ekranie? przecież czujnika nie zmieniam i nie ruszam, jest taki jaki był kiedy przed chwilą jeszcze działał z MOIM ekranem zatem nikt nie zmieniał elementów tego czujnika ani taśmy czujnika- tylko podłączyłem ekran czyli taśmę od ekranu i digitizera. Ekran ten pierwszy jaki kupiłem był za 80zl, w drugim sklepie za 90. oczywiście żeby ktos znowu tutaj nie palnął tekstu że chytry... to ten pierwszy zwróciłem, a ten drugi tylko sprawdzałem na miejscu.

#12 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 sierpnia 2014 - 23:09

Napisz tylko o jakim iPhonie piszemy to znaczy czy masz 4 czy 4S bo to znaczna różnica w kwestii czujników. Jeśli po zmianie ekranu nie działają to pewnie masz zwykłą czwórkę. Na resztę pytań odpowiem jutro, bo już trochę późno.

#13 qb4hkm

qb4hkm
  • 529 postów

Napisano 29 sierpnia 2014 - 08:39

Problem z czujnikiem w iP4 jest znany od bardzo dawna, rozwiązuje go kawałeczek odpowiednio przyciętej taśmy izolacyjnej.

#14 Jakuda

Jakuda
  • 142 postów

Napisano 29 sierpnia 2014 - 08:56

oki to czekam na odpowiedź. Oczywiście chodzi o 4 (podałem w kategorii 4- 5.1.1). Nie wiem czy chodzi tutaj o taśmę bo jak podłączam drugi ekran od tyłu to czujnik jest dokładnie tak samo jak był wcześniej.

#15 indu

indu
  • 972 postów
Napisano 29 sierpnia 2014 - 08:58

Masz przyklejony filtr na czujniku ?

#16 Jumper

Jumper
  • 276 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 sierpnia 2014 - 09:04

Problem problemem, mialem kiedys identyczną sytuacje. Przy wszystkim ladnie naklejonym, czujce sprawnej itd to przy niektorych panelach nie działała czujka.

#17 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 sierpnia 2014 - 09:05

Jeśli bateria wytrzymuje 2,5 dnia to chyba ten telefon leży nieużywany albo masz wyłączone 3G i WiFi. Trochę nie chce mi się w to wierzyć. Ekran może nie działać, bo w tych tanich zamiennikach chińczycy wstawiają kiepskie LCD albo takie od iPhone 4S, które nie z każdą czwórką działają. Wtedy ekran jest biały albo ma kolorowe paski. Po zmianie koloru ekranu może być problem z czujnikami, bo inna taśma czujników jest w białym, a inna w czarnym. W ogóle to jest kilka typów tych taśm. Poza tym trzeba odpowiednio poskładać telefon aby wszystko działało. Czasem trzeba wymienić filtr UV itd. Wyświetlacz może być nędznej jakości, może mieć lakier o złej przepuszczalności światła i dlatego też czujniki mogą nie działać. Najtańsze wyświetlacze jakie montujemy u siebie w serwisie kosztują więcej niż dwa takie jakie kupujesz Ty, więc nie dziw się, że masz z tym problemy. No ale może w końcu trafisz na działający. Ale potem będzie temat, ze czujnik działa źle albo kolory są inne niż w oryginale.

#18 Jakuda

Jakuda
  • 142 postów

Napisano 29 sierpnia 2014 - 09:28

Panie Macsuport- znowu nie czytasz uważnie albo odpowiadasz nie w odniesieniu do tej sprawy. Opisujesz sytuacje kiedy przełożyłem ekran i niby ten nowy zasłania albo źle przepuszcza światło do czujnika. A ja pisałem o sytuacji kiedy odkręcam plecki, odpinam taśmę lcd i digitizera, odginam do tyłu i od góry podpinam drugi LCD czyli jakby "w powietrzu, a mój poprzedni ekran jest dalej przykręcony z przodu. Wiec tutaj w żaden sposób nowy lcd nie wpływa na czujnik. Ok załóżmy też że te zamienniki robią na pałe i mieszają 4 z 4S. Ale jak wyjaśnisz to, że podpiąłem ORYGINALNY wyświetlacz od ip 4 i też nie zadziałał- świeci podświetlanie, ekran cały na biało z taką jakby "fakturą" w czarne paaski, no i dotyk też nie działa.

#19 Jumper

Jumper
  • 276 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 sierpnia 2014 - 09:32

Skoro tak odginasz taśmy, tym bardziej ze kupujesz tanie zamienniki to poprostu je niszczysz. Albo tasmy juz wczesniej byly uszkodzone.

#20 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 sierpnia 2014 - 09:39

Ale ja chyba Ciebie nie rozumiem. To podpinasz nowy ekran i jak te czujniki sprawdzasz? Przysłaniasz ten nowy ekran podłączony w powietrzu i chcesz zeby się wygaszał? Odnośnie oryginalnego ekranu który tam podłączasz to nie potrafię Ci powiedzieć co jest nie tak, może gniesz taśmę, bo ona nie bedzie działać jak podpinasz do wkręconej płyty, my do takich testów mamy taśmy przedłużające. Resetujesz w ogóle ten telefon jak podłączasz nowy ekran? Jeśli chcesz rozwiązać wszystkie swoje problemy z LCD to zapraszam do nas. 200 złotych kosztuje wymiana na zamiennik wyglądający jak oryginał, czujniki będą działały. Poczekasz godzinę, możemy nawet poczęstować dobrą kawą. Wyjdziesz zadowolony. Chyba, ze wolisz walczyć ideologicznie żeby zaoszczędzić 30 złotych.

#21 Jumper

Jumper
  • 276 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 sierpnia 2014 - 09:42

Panie macsupport ten typ tak ma ;)

#22 Jakuda

Jakuda
  • 142 postów

Napisano 29 sierpnia 2014 - 10:03

No nie mogę Jumper- akurat jest na odwrót. odginam taśmy z MOJEGO lcd, czyli tego sprawnego!!! wiec jak bym w ten sposób uszkodził to uszkodziłbym ten który od zawszse działa. A ponieważ odgiąłem już tamte taśmy, to ten NOWY (czyli oryginał lub zamiennik- bez różnicy bo oba nie działają:)- podpinam z idealnie prostymi taśmami poprostu od tyłu telefonu!!! Macsuport- nie rób ze mnie idioty...jasne zasłaniam palcami szklaną szybkę i myślę że zadziała:) Oczywiście że zasłaniam od przodu telefonu czyli tam gdzie wciąż jest czujnik. Co do oryginału, gięcia i resetowania- Tak jak pisałem (na przykładzie oryginału) podpinałem na włączonym telefonie- wtedy LCD tylko świeci sie na biało, jak z kolei zrobię to po chrześcijańsku, odpinam baterię, podpinam lcd, podpinam baterię i odpalam- to wtedy telefon WOGÓLE nie wstaje. Za to bez problemowo wstaje na moim starym LCD (zaznaczę jeszcze raz- zamienniku) i jego też bezproblemowo zawsze mogę podpinać "na gorąco" czyli przy włączonym telefonie i od razu zaskakuje i wszystko ładnie wyświetla...

#23 Jumper

Jumper
  • 276 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 sierpnia 2014 - 10:06

Drogi Jakudo, mógłbyś krytykować i komentować gdybyś miał wykonanych ponad 300 wymian paneli przednich w iphone 4 (mowie o sobie). ja i macsupport mamy chyba odrobine więcej doświadczenia w takich wymianach niż ty. więc jeśli twierdzisz ze znasz sie lepiej niż człowieczki którzy tym się zajmują na codzień to pochwal się.

#24 Jakuda

Jakuda
  • 142 postów

Napisano 29 sierpnia 2014 - 10:11

Jumper- ale naprawde ja nie podważam waszych kompetencji i doświadczenia. Tylko rozmawiamy jak o 2 różnych tematach. ja pisze że odginam taśme (w starym lcd) i podpinam na prosto NOWY-który nie chce zadziałać,a Ty mi piszesz że nie można odginać i na pewno przez to zepsułem. Ja pisze że nie działa mi czujnik zbliżeniowy nawt jak podpinam LCD od tyłu. A WY piszecie mi ze taśma, że ktoś grzebał, że złej jakości lcd itp.

#25 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 sierpnia 2014 - 10:13

Tak czy inaczej jeśli chcesz rozwiązać swoje problemy to zapraszam do nas, adres masz w stopce. Takie pisanie na forum nie ma sensu, bo jak Ty kombinujesz z LCDkami po 70 złotych to może być z nimi zupełnie wszystko.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych