Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

prąd ładowania z USB oraz pytanie o grafikę Macbook Pro 13.3" 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 27 sierpnia 2014 - 16:17

Witam, zastanawiam się czy wie ktoś jaki jest prąd ładowania z USB w Macbooku Pro z 2010 roku? Dzisiaj przyszedł do mnie telefon Motorola Moto G i ładuję go przez oryginalne usb i za 20 minut będą 4 godziny ładowania a bateria ma dopiero 72%. W poprzednim lapku miałem jedno USB o zwiększonym prądzie ładowania i tam wystarczały 2 godzinki żeby naładować prawie każdy telefon. Czy da się w jakiś sposób podnieść prąd ładowania w mabooku? Ładuję oczywiście na zasilaczu nie z baterii. A drugie pytanie, to czy jak mam podpięty zasilacz cały czas to szkodzi to w jakiś sposób baterii? Jak jestem w domu to potrafię korzystać z Macbooka przez bite 10-12 godzin a to sprzęt z 2010 roku i bateria trzyma około 4-5 godzin więc ładować go muszę przynajmniej dwa razy dziennie, dlatego zastanawiam się czy nie lepiej by było jak by został na zasilaczu na stałe. A trzecie pytanie to czy karta graficzna potrzebuje jakichś sterowników po zainstalowaniu systemu? Najnowsza aktualizacja dla GF320M jest z 2010 roku więc wierzę że mam najnowszą. Druga sprawa co do trzeciego pytania, to czy jest jakaś różnica w wydajności jak korzystam z laptopa na zasilaczu i na baterii? Sam gołym okiem nie widzę ale może ktoś się wypowie ;)

#2 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 sierpnia 2014 - 21:14

Prąd ładowania z USB to 500mA, iPhony ładują się 1A. Kiedy pracujesz w domu to spokojnie korzystaj z zasilacza i miej go podpiętego cały czas. Jeśli używasz systemu OS X, a nie np. Windowsa to nie potrzebujesz żadnych sterowników, systsem OS X instaluje wszystkie podczas aktualizacji. Nie powinno być różnicy w wydajności bez względu na to czy pracujesz na baterii czy na zasilaczu.

#3 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 28 sierpnia 2014 - 17:07

Dzięki wielkie, a jeszcze spytam dla pewności ładowanie z tego USB nie uszkodzi baterii? Będzie się tylko dłużej ładować?

#4 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 28 sierpnia 2014 - 17:52

Twój macbook może maksymalnie podać (ciągle) na oba złącza USB 1,5A . Jeśli chcesz szybciej ładować, nie podłączaj do drugiego złącza USB niczego. Układ zabezpieczenia USB działa tak, że przy wykorzystaniu obu gniazd, prąd jest odpowiednio dzielony na nie (np 1x1,5A; 2 x 0,75A; 1 x1A + 1x 0,5A itd). Maksymalny prąd chwilowy jaki może podać wbudowane zabezpieczenie to 2.1A, zaś ograniczenie prądowe załączy się po przekroczeniu 1,5A.
Tak więc nie możesz ładując baterię uszkodzić maca (w razie czego zadziała ograniczenie), ani uszkodzić baterii (ta pobierze tyle prądu ile poda jej źródło zasilania) - jedynie może dłużej się ładować ;).

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#5 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 28 sierpnia 2014 - 18:14

Dzięki wielkie za tak obszerne opisanie tematu ;) Nawet nic nie było podpięte do drugiego wejścia przez ten czas ładowania a i tak zeszło ponad 4 godziny.. będzie treba zainwestować w ładowarkę, a szkoda bo przewód biały i ładnie się z macbookiem komponuje ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych