Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

program z czcionką garamond, która posiada polskie znaki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 jeremyasto

jeremyasto
  • 104 postów

Napisano 26 sierpnia 2014 - 19:31

Witam, mam wielki problem. Poszukuje jakiś program tekstowy, typu word - tak by działała czcionka garamond która posiada polskie znaki. Mam Microsoft Word i OpenOffice, które nie czytają tej czcionki, może wiecie tez jak uzupełnic polskie litery, ale najlepiej byłoby nowy program pobrac, moze jakas nowsza wersja MW na maca alblo OpenOffica? Sprawa pilna, internet przeszukany nie ma takiego rozwiązania, pozdrawiam.

#2 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 sierpnia 2014 - 19:48

to font musi wspierać polskie znaki, a nie program jak są w foncie to nie ma różnicy z jakiego programu korzystasz

#3 jeremyasto

jeremyasto
  • 104 postów

Napisano 26 sierpnia 2014 - 19:51

Rozumiem, że chodzi więc o coś takiego jak ogólne polskie znaki umieszczone gdzieś na dysku - poza programami? Jeśli tak to potrafisz mi jakoś pomóc, chociażby ze swojego dysku przesłać mi polskie znaki i powiedzieć gdzie je mogę umieścić? Powiem szczerze,ze nie znam się za bardzo na tym, ale mam też Windowsa na macu, na którym działają polskie znaki z tej czcionki,a moze z windowsa bede mogł to jakos przenieść, jesli tak to jak i gdzie? bardzo prosze o pomoc

#4 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 sierpnia 2014 - 20:04

ogólnie chodzi o plik z danym fontem.
skoro masz pod windowsem z pl znakami, to sobie skopiuj i zainstaluj pod os x.
How to install or remove a font in Windows - gdzie są fonty
Mac Basics: Font Book - jak zainstalować

#5 jeremyasto

jeremyasto
  • 104 postów

Napisano 26 sierpnia 2014 - 20:58

Nie wiem, nie wiem i jeszcze raz nie wiem jak dziękować. Założylem temat z myślą, ze nikt tego nie bedzie potrafił rozwiązać, a jednak i na dodatek dobrze wytłumaczone. Czyta mi już polskie znaki i wszystko dobrze. Bardzo dziękuję!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych