Witam !
Posiadam iPhone 5 iOS 7.1.2 i mam z nim dziwny problem.
Zakupiłem go na Ebay'u (mieszkam w UK) kilka miesięcy temu. Musiałem wymienić w nim ekran oraz taśmę na której znajduje się przednia kamerka i glośniczek rozmów. Po tej operacji telefon sprawował się niemal perfekcyjnie. Niemal, dlatego że gniazdo ładowania działało tylko z jednej strony. Chodzi mi o to, że po przekręceniu kabla o 180 stopni i ponownym wpieciu go do telefonu, nie dzieje się nic. Tak jakby kabel nie byl podpięty w ogóle. W sumie nie przeszkadzało mi to, więc nie brałem się za naprawę. Niestety od pewnego czasu zauważam pogarszający się stan tego portu. Nawet delikatny ruch telefonu podczas ładowania potrafi wywałać komunikat " To akcesorium może być nieobsługiwane" a co za tym idzie odciąć dopływ prądu.
Postanowiłem wymienić port ładowania i po zakończeniu operacji wszystko działo świetnie... przez godzinę. Po tym czasie znowu działa tylko jedna strna kabla oraz poruszenie telefonu kończy proces ładowania.
Teraz moje pytanie.
Jak to możliwe, że nowy port ma dokładnie ten sam problem co stary ?
Posiadam oryginalną ładowarkę i kabel Apple. Taka sama sytuacja występuje przy ładowaniu z komputera.
Z góry bardzo dziękuję za Wasz czas.

iPhone 5 iOS 7.1.2 ładowanie z jednej strony Lightning
Started by
Szeszonek
, 26 Aug 2014 11:36
10 replies to this topic
Posted 26 August 2014 - 11:36
Posted 26 August 2014 - 11:38
a sprawdzales na innym kablu??
Posted 26 August 2014 - 11:56
Przepraszam, zapomniałem dodać, że testowałem to na trzech kablach i dwóch ładowarkach.
Ten sam problem.
Posted 27 August 2014 - 16:06
Żeby było śmieszniej spróbowałem podłączyć mój telefon pod laptopa kolegi i wszystko działa bez problemu...
Czy ktoś może wytłumaczyć o co chodzi ?
2 oryginalne ładowarki działają tak samo- ładuje tylko jedna strona lightning i przy drobnym poruszeniu przerywa się ładowanie. Testowałem też trzecią ładowarkę (podróbkę) ale efekt był taki sam. Dwa kable oryginalne i jeden "chińczyk" zachowują się tak samo. Jedynie pod laptopem kolegi było wszystko dobrze (na moim kablu). W domu mam dwa komputery i odydwa z tymi samymi problemami co ładowarki.
Posted 29 August 2014 - 16:46
Kabel Lightning musi być ,,Designed by Apple in California'' a nie podróba
Posted 31 August 2014 - 17:34
Przecież napisałem, że próbowałem na oryginalnych oraz podróbkach...
Ktos ma jakis pomysl o co chodzi ?
Sprawdziłem na dodatkowych dwóch komputerach i wszystko dziala wyśmienicie.
Zupelnie tego nie rozumiem.
Jeszcze raz wymienilem tasme z gniazdem ladowania i nadal jest to samo.
- - - Połączono posty - - -
Czy ktos moze mi wytlumaczyc czym rozni sie "prąd" z USB od prądu z ładowarki ?
Pod USB dziala na 95% komputerach, a pod ladowarką tylko jedna strona. Ładowarka samochodowa rowniez dziala tylko pod jedną stroną...
Ktos ma jakis pomysl o co chodzi ?
Sprawdziłem na dodatkowych dwóch komputerach i wszystko dziala wyśmienicie.
Zupelnie tego nie rozumiem.
Jeszcze raz wymienilem tasme z gniazdem ladowania i nadal jest to samo.
- - - Połączono posty - - -
Czy ktos moze mi wytlumaczyc czym rozni sie "prąd" z USB od prądu z ładowarki ?
Pod USB dziala na 95% komputerach, a pod ladowarką tylko jedna strona. Ładowarka samochodowa rowniez dziala tylko pod jedną stroną...
Posted 31 August 2014 - 22:28
Prąd z usb to 5V 500 mAH a z ladowarki jezeli oryginał to 5V 1000 mAh czyli 1A. Ladowarki sieciowe są poprstu mocniejsze od portu usb.
Posted 01 September 2014 - 08:28
Tylko, że im mocniejszy prąd ładowania tym krótsza żywotność akumulatora.
Posted 01 September 2014 - 13:14
Dzięki za info. Teraz jeśli byłby ktoś tak miły i mógł powiedzieć mi dlaczego mój telefon może być ładowany pod portem USB z komputera normalnie na dwóch stronach kabla lightning, a pod ładowarkami działa tylko jedna strona ?
Wymieniłem taśmę z gniazdem i nadal jest to samo. Pomyślałem więc, że to wina ładowarki, ale sprawdziłem już chyba z cztery. Trzy z nich były na 100% oryginalne, a jedna na pewno podróbka. O co z tym chodzi, bo zupełnie się pogubiłem.
To że ładuje tylko jedna strona, da się znieść, ale tego że nawet drobne poruszenie kończy ładowanie już mocno denerwuje . Pod komputerem mogę "trzepać" kablem jak tylko mi się chce i wszystko jest ok. Dlaczego moj tel ma problemy z ladowarkami nawet po zmianie portu ? Nawet restore robiłem 2 razy...
Posted 01 September 2014 - 13:20
widocznie prad z ładowarki dajacy 1A jest za mocny dla twojego uszkodzonego telefonu.
Posted 01 September 2014 - 14:35
Czyli problem moze lezec w plycie glownej skoro wymienilem tasme z portem ?
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users