Faktura VAT w Niemieckim Apple Store
Posted 22 August 2014 - 22:53
Posted 23 August 2014 - 08:34
Posted 23 August 2014 - 08:49
Moim zdaniem lepiej podać NIP EU i wziąć z zerową stawką. Pamiętaj że trzeba to później uwzględnić na deklaracji VAT 7 (VAT 7K) i VAT EU (czasem sprawdzają czy obie strony wykazały sprzedaż/zakup).
Posted 23 August 2014 - 14:02
Jeśli masz NIP UE to powinien wystawić ze stawką 0 %
Obie strony muszą mieć VAT EU, jeżeli sprzedający nie ma VAT EU to nie może z zerową stawką wystawić, tylko wystawia normalną fakturę jak każdej innej niemieckiej firmę. Ja też nie mając VAT EU nie mogę w Polsce wystawić FV innej niż z 23% VAT.
Posted 23 August 2014 - 14:09
Tak, tak po prostu przyjąłem za pewnik posiadanie VAT EU przez niemiecki Apple storeObie strony muszą mieć VAT EU, jeżeli sprzedający nie ma VAT EU to nie może z zerową stawką wystawić, tylko wystawia normalną fakturę jak każdej innej niemieckiej firmę. Ja też nie mając VAT EU nie mogę w Polsce wystawić FV innej niż z 23% VAT.

Posted 23 August 2014 - 17:43
Posted 24 August 2014 - 10:09
Dziwne. Wchodząc na zakładkę kontakt widzę taki NIP:USt-IdNr.: DE 279463621. Teraz wchodząc na stronę VIES (weryfikacja europejskiego numeru VAT) widzę że ten numer jest aktywny, czyli posiada VAT EU. Link do VIES --> VIES
Wchodzisz w zakładkę na stronie Apple czy w zakładkę na Stronie konkretnego sklepu? To, że Apple ma VAT EU nie znaczy, że sklep musi go mieć, właścicielem sklepu nie musi być nawet firma Apple, tylko spółka córka, która może nie posiadać VAT UE. Często tak właśnie jest, więc posiadanie przez niemiecki oddział Apple, VAT UE nie oznacza tego automatycznie dla sklepów.
Posted 24 August 2014 - 10:27
Wchodzisz w zakładkę na stronie Apple czy w zakładkę na Stronie konkretnego sklepu? To, że Apple ma VAT EU nie znaczy, że sklep musi go mieć, właścicielem sklepu nie musi być nawet firma Apple, tylko spółka córka, która może nie posiadać VAT UE. Często tak właśnie jest, więc posiadanie przez niemiecki oddział Apple, VAT UE nie oznacza tego automatycznie dla sklepów.
Chodzi mi o niemiecki AOS Offizieller Apple Online Store (Deutschland) - Apple Store (Deutschland) klikam kontakt i tam pojawia się ten numer. Wg mnie jest to numer niemieckiego oddziału Apple. Wchodząc na polski AOS wyskakuje polski NIP
Posted 24 August 2014 - 12:51
Posted 24 August 2014 - 15:29
A co do polskiego AOS to czy dostałeś fakturę z 23% VAT ?
- - - Połączono posty - - -
Jeszcze takie coś znalazłem na naszym AOS "Zakupy w sklepie Apple Store będą opodatkowane według stawki obowiązującej w Twoim kraju (tj. kraju nabywcy). W sklepie Apple Store nie można dokonywać zakupów kwalifikujących się jako dostawa wewnątrzwspólnotowa."
Na niemieckiej stronie jest bardzo podobna formułka.
Posted 24 August 2014 - 18:42
W sklepie Apple Store nie można dokonywać zakupów kwalifikujących się jako dostawa wewnątrzwspólnotowa."
Czyli chyba problem rozwiązany, i musze pogadać z księgowa jak to rozwiązać abym otrzymał zwrot VATu - byc moze ona cos poradzi.
Posted 24 August 2014 - 19:06
Posted 24 August 2014 - 19:54
No to nie wiem, czyli sklepy z tego linka https://www.apple.co...tail/storelist/ to inny podmiot ?
A co do polskiego AOS to czy dostałeś fakturę z 23% VAT ?
- - - Połączono posty - - -
Jeszcze takie coś znalazłem na naszym AOS "Zakupy w sklepie Apple Store będą opodatkowane według stawki obowiązującej w Twoim kraju (tj. kraju nabywcy). W sklepie Apple Store nie można dokonywać zakupów kwalifikujących się jako dostawa wewnątrzwspólnotowa."
Można, ale tylko w sklepie dla biznesu i trzeba dzwonić, ale ponownie, nie mieszaj AOS ze sklepami stacjonarnymi! To zupełnie inna bajka.
Posted 24 August 2014 - 20:38
To która bajka zajmuje się stacjonarnymi a która internetowym sklepem w Niemczech ? Mogę o konkrety prosić ?Można, ale tylko w sklepie dla biznesu i trzeba dzwonić, ale ponownie, nie mieszaj AOS ze sklepami stacjonarnymi! To zupełnie inna bajka.
Posted 24 August 2014 - 21:22
Posted 24 August 2014 - 21:36
Zapytaj Apple, będą zapewne wiedzieć. istotą problemu jest, że stacjonarne sklepy nie mają VAT EU. Każdy sklep ma swój osobny NIP niemiecki i sklepy nie detaliczne potrzebują VAT UE więc pewnie nie wystąpiły o to.
Weź się przejdź chociażby po biedronkach i każda biedronka ma swój własny NIP i nie używają NIPu centrali... Rozumesz teraz czemu posiadanie przez Apple VAT EU nie oznacza, że sklepy je mają? Moja firma na 2 oddziały z tym, że tylko centrala ma VAT UE, oddział na drugim końcu kraju nie ma i sprzedaż poza kraj idzie przez centralę, bo oni nie mogą wystawić faktury 0%.
Pytałem o konkrety a nie dzwonienie w temacie zdobycia wiedzy. Jeśli sklepy to franczyza to owszem, jeśli jednak należą do Apple Retail Germany GmbH (a tak wynika ze strony) to posługują się tym samym vat id. Biedronka to nie franczyza. Każda wystawia fakturę jako Jeronimo Martins Polska S.A.. Bardzo chętnie postawię kratę browca jeśli jest inaczej

Ograniczenia w eksporcie w obrębie EU dla indywidualnych klientów mogą wynikać z innych przyczyn.
Posted 24 August 2014 - 22:33
jeśli jednak należą do Apple Retail Germany GmbH (a tak wynika ze strony) to posługują się tym samym vat id. Biedronka to nie franczyza. Każda wystawia fakturę jako Jeronimo Martins Polska S.A.. Bardzo chętnie postawię kratę browca jeśli jest inaczej
![]()
Ograniczenia w eksporcie w obrębie EU dla indywidualnych klientów mogą wynikać z innych przyczyn.
Jak biedronka to nie wiem, ale to wszystko zależy od tego jak jest skonstruowany oddział. Jeżeli jest niezależnym z własną księgowością i własnym zatrudnianiem ludzi to musi mieć własny NIP jeżeli wszystko idzie przez centralę to nie musi, to fakt. Franczyza to zupełnie inny temat. Nie wiem jak jest w przypadku Niemiec. U nas też nie dostaniesz faktury w sklepie 0%, nawet jak centrala posiada VAT EU. Więc wracając do istoty, to, że centrala posiada VAT EU nie powoduje, że sklep wystawi taką fakturę. I o to chodziło pytającemu.
Posted 25 August 2014 - 06:56
Jak biedronka to nie wiem, ale to wszystko zależy od tego jak jest skonstruowany oddział. Jeżeli jest niezależnym z własną księgowością i własnym zatrudnianiem ludzi to musi mieć własny NIP jeżeli wszystko idzie przez centralę to nie musi, to fakt. Franczyza to zupełnie inny temat. Nie wiem jak jest w przypadku Niemiec. U nas też nie dostaniesz faktury w sklepie 0%, nawet jak centrala posiada VAT EU. Więc wracając do istoty, to, że centrala posiada VAT EU nie powoduje, że sklep wystawi taką fakturę. I o to chodziło pytającemu.
Biedronka akurat to jeden właściciel, jeden NIP etc. W przeciwieństwie do Żabki, gdzie jest dokładnie na odwrót. Loterią jest wizyta w McDonalds albo Orlenie, albo... Nigdy nie wiesz czy tankujesz na stacji należącej do Orlenu czy prowadzonej przez ajenta dopóki nie dostaniesz paragonu.
Zgadzam się w temacie oddziałów, jeśli oddział/sklep to wyodrębnione jednostki z własnym NIP-em to wiadomo że jeśli nie posiadają VAT EU to nie wystawią faktury eksportowej ze stawką 0%. Jeśli jednak jest jeden właściciel z kilkoma miejscami prowadzenia działalności (kilka sklepów) to nie widzę podstaw dla których sklep nie może wystawić faktury eksportowej. No chyba że nie chce to już inna sprawa. Przykład z mojego podwórka. Są towary które mogę sprzedać do niektórych krajów, a są takie których nie mogę. Wynika to z umowy z producentem, który chroni lokalnych dystrybutorów (i detalistów) nie zezwalając na sprzedaż zagranicznym podmiotom.
Dla mnie sprawa nie jest oczywista. Niemiecki AOS internetowy mimo że posiada VAT EU to jednocześnie zastrzega (jak każdy inny) że nie sprzedaje innym podmiotom zagranicznym ze stawką 0%. Wg mnie to nie brak możliwości (nie posiadanie VAT EU) a raczej coś innego (wewnętrzne regulacje) o tym decyduje.
Drążyć tematu dalej chyba nie ma sensu skoro wiadomo że pytającemu nie wystawią takiej faktury.
Posted 25 August 2014 - 15:59

Posted 25 August 2014 - 16:09
Posted 25 August 2014 - 19:28
W tym wątku nie, ale na przestrzeni lat przy każdej premierze iPhone i iPad takie wątki się pojawiały i nie da się. Tylko kupując w polskim AOS dla biznesu możesz tak zrobić.
Fakt, premiera nowego sprzętu to jest argument za drążeniem tematu

Posted 25 August 2014 - 19:51

Posted 25 August 2014 - 22:26
Posted 05 September 2014 - 22:35
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users