Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nie odtwarza .mp4 na iPad3 z karty pamięci

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 tomek1017

tomek1017
  • 6 postów

Napisano 22 sierpnia 2014 - 12:44

Witam, wybaczcie że to mój pierwszy post i zarówno temat na forum, a od razu zaczynam z pytaniem i prośbą o pomoc, ale niestety nie posiadam iPad'a, dlatego też postanowiłem poradzić się zaawansowanej społeczności tej marki, z nadzieją że mi pomożecie :-? Mój problem polega na tym, że przygotowuje dla klienta obróbkę plików .mp4, dowiedziałem się że chciał on je odtwarzać na swoim iPad 3 i tutaj pojawia się problem, nie posiadam i nigdy nie posiadałem tego sprzętu, a pliki które dotychczas przygotowałem nie są widoczne przez iPad 3. Klient posiada również kartę pamięci gdzie ma jakieś filmy z kamerki czy coś, wówczas iPad 3 otwiera zakładkę "Camera", i tam znajdują się pliki z karty, zdjęcia i video w .mp4, do tego jest jeszcze rozszerzenie .thm - z tego co wyczytałem, to pliki miniaturki i może zawierać jakieś informacje o video w tym przypadku - video .mp4 przygotowałem w dwóch wersjach, jedną za pomocą programu do konwersji gotowego schematu pod iPada i apple TV, niby powinno działać a guzik, druga wersja o nieco większej rozdzielczości, ale też klapa, gdy klient wsadza moją kartę, to nawet nie otwiera się zakładka Camera, po prostu nic się nie dzieje, oczywiście jest to karta tylko z tymi plikami video - nie wiem czy powinna się wówczas otwierać ta zakładka Camera, i mieć puste pola, jako że nie widzi żadnych plików, czy ma prawo się w ogóle nie otwierać - a może ma być jakaś specjalna struktura folderów? Czy plik .thm mogę przekopiować z jakiegoś innego video i pozamieniać pod swoje nazwy plików - czy tak zadziała? (niestety nie mam możliwości tego sprawdzić, klient obecnie za granicą a ja nie posiadam póki co nikogo z tym sprzętem :() Jeśli jakiś posiadacz iPad chciałby zainkasować dobre dwa piwka (przelew) to jestem w stanie zaproponować tą dyszkę za dłuższą współpracę (tzn. w formie że potrzebuję aby wysłał mi ktoś jakiś filmik krótki który mu śmiga na iPad 3 ja bym sobie podpatrzył parametry filmu, no i coś z tym plikiem .thm pokombinował i odesłał swój plik króciutki żeby ktoś sprawdził czy się odtwarza) Aha, ważne inforamcje to jeszcze z tych, że klient korzysta jak mniemam z domyślnego odtwarzacza plików w iPad, zarzeka się że nie chce zainstalować żadnej dodatkowej aplikacji z apple store... mimo że tłumaczyłem mu iż są tez darmowe, które po prostu rozszerzają możliwości softwarowe iPada 3 do nowych formatów video i kodeków etc, więc wtedy mogło by pójść, ale on NIE i NIE... że musi mu tak działać i że pewnie potrzeba tych plików .thm ... Proszę o pomoc, jeśli ktoś posiada wiedzę na ten temat, mogę też renderować w vegasie, ale wątpię by to była kwestia specyfikacji samego video, bo używałem programu, który dostosował profil pod iPad/Apple TV... :shock: PS. mogę też renderować w vegasie, źródło plików .mp4 to kasety video 8 - małe, stare kasety z kamery, które przegrywałem na cyfrowy format, więc jakość nie musi być super, jeśli ktoś mógłby polecić jakiś setup, który sprawdza się dobrze na iPad 3 to prosiłbym o wskazówki, rozdzielczość myślę, że na poziomie 900*xxx maksymalnie. Pozdrawiam, Tomasz.

#2 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 22 sierpnia 2014 - 21:28

Zakoduj kodekiem, który iPad obsługuje natywnie:

Video formats supported: H.264 video up to 1080p, 30 frames per second, High Profile level 4.1 with AAC-LC audio up to 160 Kbps, 48kHz, stereo audio in .m4v, .mp4, and .mov file formats; MPEG-4 video up to 2.5 Mbps, 640 by 480 pixels, 30 frames per second, Simple Profile with AAC-LC audio up to 160 Kbps per channel, 48kHz, stereo audio in .m4v, .mp4, and .mov file formats; Motion JPEG (M-JPEG) up to 35 Mbps, 1280 by 720 pixels, 30 frames per second, audio in ulaw, PCM stereo audio in .avi file format

- reszta tutaj.
Taki plik wgraj do katalogu DCIM na karcie SD i przez CCK podłącz do iPada - powinno działać. Jak zrobisz jakiś krótki filmik to wrzuć na jakiś hosting i sprawdzę u siebie czy działa.

#3 tomek1017

tomek1017
  • 6 postów

Napisano 23 sierpnia 2014 - 01:42

Zakoduj kodekiem, który iPad obsługuje natywnie:
- reszta [URL="http://support.apple.com/kb/SP647"]tutaj[/URL].
Taki plik wgraj do katalogu DCIM na karcie SD i przez CCK podłącz do iPada - powinno działać. Jak zrobisz jakiś krótki filmik to wrzuć na jakiś hosting i sprawdzę u siebie czy działa.

Dziękuje za odpowiedź i chęć pomocy, zamieszczam zatem link do spakowanych dwóch plików
TEST_A (wyższa rozdzielczość - 520p) oraz TEST_B (typowo pod iPad MPEG4)

[url]https://mega.co.nz/#!lwAhgIJT!rRTNBfBZmZBuYDZtL4plmdxQZMNCBGwuhtqkpIFczuA[/url]
(należy kliknąć w link, forum skraca postać linku)

Prosiłbym o informacje który plik zadziała i jaka była procedura ich uruchomienia (jeśli inna niż wymieniona powyżej), oczywiście zależy mi aby próba była przeprowadzona przez domyślny przegląd plików, bez użycia zewnętrznych aplikacji... (specyfika klienta)

Pozdrawiam serdecznie!

#4 tomek1017

tomek1017
  • 6 postów

Napisano 25 sierpnia 2014 - 20:43

Mógłby ktoś sprawdzić na swoim iPadzie te dwa pliki .mp4 z powyższego linku? Najlepiej w formie wrzucenia ich do folderu DCIM na karcie pamięci poprzez adapter od apple (CameraConnectionKit) CCK. Byłbym wdzięczny za odpowiedź.

#5 tomek1017

tomek1017
  • 6 postów

Napisano 28 sierpnia 2014 - 04:01

Poważnie nikt nie ma iPada z przejściówką Apple na kartę na forum myapple? :-) Czy Wam się nie chce, a może .rar przeszkadza? - mogę wrzucić je również pojedynczo, nie wiem jak sobie tam z .rar'em radzicie na macach :eek: PS. co zabawne, w tematach są setki odsłon, ale użytkownicy coś małomówni - po kilka postów na krzyż, u mnie w temacie tylko jedna życzliwa dusza - nie bądźcie tacy, no hej!

#6 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 28 sierpnia 2014 - 04:20

Mam iPada 3, mam CCK, ale aktualnie nie mam żadnej karty pamięci żeby to sprawdzić. W sobotę jakąś zorganizuję i sprawdzę. Myślałem, że wystarczy pendrive, ale niestety iPad nie otwiera urządzeń, które pobierają zbyt dużo energii - mój pendrive niestety się do nich zalicza.

#7 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 28 sierpnia 2014 - 08:45

Moja odpowiedź może się średnio przydać, bo mam iPada 4 (nie 3), a na nim wersję beta systemu iOS 8, do tego adapter od Apple mam nie na karty SD, tylko na USB — i podłączam do niego czytnik kart (muszę używać kart Sony). Po wrzuceniu tych plików do katalogu DCIM na karcie i podłączeniu tejże do iPada przez przejściówkę mogę zaimportować te filmy i odtwarzać na iPadzie po zaimportowaniu. Odtwarzanie bezpośrednio z karty (bez importowania) nie jest możliwe. Oba filmiki działają, przy czym wersja B lepiej się prezentuje na ekranie iPada, bo wypełnia go w całości ;) Filmy w katalogu DCIM muszą mieć nazwy złożone z 8 znaków. W przeciwnym razie nie widzi ich ani iPad, ani iPhoto. Czyli zamiast TEST_A.MP4 i TEST_B.MP4 musiałem wrzucić je jako 12345678.MP4 i 12345679.MP4. Prawie na pewno na iPadzie 3 z iOS 7 będą więc też działać.

#8 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 28 sierpnia 2014 - 08:53

A po co tak kombinować. Nie prościej przez itunes normalnie wgrać te filmy, albo użyć dowolnego innego playera do nich, zamiast się męczyć z CCK i konwersjami nie wiadomo na co i nie wiadomo po co?

#9 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 sierpnia 2014 - 11:34

No właśnie tak czytam ten temat i łapię się za głowę. Dlaczego normalnie nie wgracie tych plików mp3 przez iTunes tylko walczycie z Camera Conection Kit, który z założenia nie nadaje się do tego?

#10 simonp1992

simonp1992
  • 108 postów

Napisano 28 sierpnia 2014 - 13:22

kiedyś sam z tym walczyłem... żeby móc zaimportować z karty przez cck musi to wyglądać jak pliki aparatu, czyli np na karcie zrób folder DCIM, w nim 100DICAM i w nim nazwij te pliki DSC_0001 i DSC_0002 sprawdziłem na iPad 2 (nie powinno być różnicy), wrzucone normalnie - nic nie reaguje, wrzucone tak jak napisałem, pojawia się obok zdjęcia i albumy opcja import, zaznaczam oba, importuje, oba działają : )

#11 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 sierpnia 2014 - 14:30

Ale czy nie prościej dodać mp3 do biblioteki iTunes i wrzucić do iPada?

#12 simonp1992

simonp1992
  • 108 postów

Napisano 28 sierpnia 2014 - 15:04

jasne, że prościej, ale klient płaci, klient żąda ;)

#13 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 sierpnia 2014 - 15:06

To znaczy, że ten klient nie bardzo umie obsługiwać swoje urządzenie i jego akcesoria. Ale OK, nie wnikam ;)

#14 tomek1017

tomek1017
  • 6 postów

Napisano 28 sierpnia 2014 - 15:43

Mam iPada 3, mam CCK, ale aktualnie nie mam żadnej karty pamięci żeby to sprawdzić. W sobotę jakąś zorganizuję i sprawdzę. Myślałem, że wystarczy pendrive, ale niestety iPad nie otwiera urządzeń, które pobierają zbyt dużo energii - mój pendrive niestety się do nich zalicza.

Wiem, wiem i doceniam! - miałem na myśli innych użytkowników w zapasie :)
W końcu dziwnym byłoby, aby na forum dotyczącym marki tyle jedna osoba miała iPada w takim zestawie.

To znaczy, że ten klient nie bardzo umie obsługiwać swoje urządzenie i jego akcesoria. Ale OK, nie wnikam ;)

Nie za bardzo orientuje się w produktach firmy Apple, stąd moja prośba skierowana na tym forum.
Klient podał mi takie wytyczne, próbowałem na wszystkie fronty przekonać go do prostych rozwiązań które poznałem.
Niestety bezskutecznie, klient uparty, swojej daty i twierdzi że iTunes mu coś miesza/kasuje (zaczął narzekać), podsumowując ma działać jak sobie włoży kartę pamięci do iPada.

Moja odpowiedź może się średnio przydać, bo mam iPada 4 (nie 3), a na nim wersję beta systemu iOS 8, do tego adapter od Apple mam nie na karty SD, tylko na USB — i podłączam do niego czytnik kart (muszę używać kart Sony). Po wrzuceniu tych plików do katalogu DCIM na karcie i podłączeniu tejże do iPada przez przejściówkę mogę zaimportować te filmy i odtwarzać na iPadzie po zaimportowaniu. Odtwarzanie bezpośrednio z karty (bez importowania) nie jest możliwe. Oba filmiki działają, przy czym wersja B lepiej się prezentuje na ekranie iPada, bo wypełnia go w całości ;)

Filmy w katalogu DCIM muszą mieć nazwy złożone z 8 znaków. W przeciwnym razie nie widzi ich ani iPad, ani iPhoto. Czyli zamiast TEST_A.MP4 i TEST_B.MP4 musiałem wrzucić je jako 12345678.MP4 i 12345679.MP4.
Prawie na pewno na iPadzie 3 z iOS 7 będą więc też działać.

Dziękuje ślicznie za cenne wskazówki i co najważniejsze, sprawdzenie materiału! :)
Kurcze, jak nie mogłem doczekać się odpowiedzi, tak teraz sama śmietanka się wypowiada - chyba wróciliście z wakacji, albo warto troszkę ponarzekać :)

kiedyś sam z tym walczyłem... żeby móc zaimportować z karty przez cck musi to wyglądać jak pliki aparatu, czyli np na karcie zrób folder DCIM, w nim 100DICAM i w nim nazwij te pliki DSC_0001 i DSC_0002

sprawdziłem na iPad 2 (nie powinno być różnicy), wrzucone normalnie - nic nie reaguje, wrzucone tak jak napisałem, pojawia się obok zdjęcia i albumy opcja import, zaznaczam oba, importuje, oba działają : )

Dziękuje serdecznie, @simonp1992.

Chciałbym również podziękować wszystkim użytkownikom mającym wkład w ten temat.
Muszę przyznać, że to niezła sztuka dostosować materiał pod wymagającego klienta, ale z tego co widzę, ta forma (CCK) jest dla prawdziwych masochistów i nadaje się najpewniej do aparatu. :)
Teraz pozostaje walczyć z klientem... :-)

Pozdrawiam serdecznie!

Jeszcze jedno pytanko, piszecie o importowaniu - że bez niego, nie da rady odtworzyć bezpośrednio z karty pamięci, rozumiem że rozchodzi się o przesłanie pliku na pamięć wewnętrzną iPada - klient też na to narzeka, że filmiki z kamery i zdjęcia z aparatu może oglądać, a pamięć na iPadzie ma zapchaną i jest jej mało - no ale na to mu chyba już nic nie poradzę... :x

PS. może do odtwarzania bezpośrednio z karty potrzeba tych plików bliźniaczych .thm? Klient ma te pliki praktycznie w każdym materiale video, a ja nie mam pojęcia jak je stworzyć - zastanawiałem się też, czy można go po prostu przekopiować z innego klipu i dołączyć do mojego materiału, schemat:

ABC.mp4 ABC.thm

Spotkaliście się z takim formatem w swoich zasobach?

#15 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 sierpnia 2014 - 15:48

Mogłeś poinformować klienta, że producent jego iPada, firma Apple, nie przewiduje możliwości kopiowania i odtwarzania muzyki z karty pamięci. Oryginalny czytnik kart pamięci podpinany do złącza dock nazywa się Camera Connection Kit i jak sama nazwa wskazuje służy do podłączenia karty pamięci z aparatu cyfrowego w celu skopiowania zdjęć do biblioteki iPada.

#16 tomek1017

tomek1017
  • 6 postów

Napisano 28 sierpnia 2014 - 16:09

Mogłeś poinformować klienta, że producent jego iPada, firma Apple, nie przewiduje możliwości kopiowania i odtwarzania muzyki z karty pamięci. Oryginalny czytnik kart pamięci podpinany do złącza dock nazywa się Camera Connection Kit i jak sama nazwa wskazuje służy do podłączenia karty pamięci z aparatu cyfrowego w celu skopiowania zdjęć do biblioteki iPada.

Sam nigdy nie miałem na dłużej iPada w rękach, nie było mi znane doświadczenie w przegrywaniu plików z kart pamięci (kiedyś działałem na Macu, ale usb i płyty czytał normalnie, tak samo czytnik) z tym że to inny sprzęt :-)

Problem w tym, że jemu odtwarza jakieś pliki video z kamery czy coś (z tej karty pamięci), one mają rozszerzenie .mp4 i .thm, tak jak w przykładzie ABC, który podałem w poprzedniej wiadomości, dlatego też uparł się, że ma tak działać - możliwe, że odtwarzał to video bez importowania na pamieć iPada? Jeśli tak czy siak musi najpierw importować te zdjęcia czy video z karty pamięci, aby móc je oglądać, to sprawę można uznać za rozwiązaną i nie jestem wszechmogącym, żeby to umożliwić mojemu klientowi... :roll: około 1 gb na przeszło godzinę materiału nie powinno go zmartwić, najwyżej będzie usuwał i importował kolejny plik.

Pozdrawiam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych