Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Dylemat-Ipad 4 ,galaxy tab s czy windows 8?

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
40 odpowiedzi w tym temacie

#1 michael500

michael500
  • 6 post贸w

Napisano 21 sierpnia 2014 - 09:39

Witam.To m贸j pierwszy temat.Mia艂em ostatnio niespodziewanie okazj臋 kupi膰 samsunga galaxy tab s 10.5 w promocyjnej cenie r贸wnej cenie u偶ywanego ipad 2/3 (kt贸rego planowa艂em kupi膰) .I teraz mam dylemat czy sprzeda膰 samsunga za 1500z艂 i kupi膰 ipada 4 lub jaki艣 tablet z windowsem 8. Zale偶y mi na aplikacji XBMC ,dobrym ekranie (w tabletach z wind膮 takiego nie znalaz艂em w tej cenie) i p艂ynno艣ci dzia艂ania.Nie ukrywam ,偶e ten podzia艂 ekranu na dwie aplikacje w samsungu mnie intryguje.I gdzie mo偶na kupi膰 nowego ipada 4 (opr贸cz Allegro,kt贸re chyba nie jest dobrym 藕r贸d艂em kupna Ipada)?

#2 iFan2000

iFan2000
  • 331 post贸w
  • Sk膮dMa艂opolska

Napisano 21 sierpnia 2014 - 11:06

Ja bym bra艂 iPada . Nowego 4 znajdziesz w Apple Store , iSpotach itd. tylko , 偶e 16 gb . Modele z wi臋ksz膮 pojemno艣ci膮 to chyba ju偶 tylko Allegro .

#3 HappyBlack

HappyBlack
  • 187 post贸w

Napisano 21 sierpnia 2014 - 11:17

Cze艣膰, cze艣膰, witamy. XBMC b臋dzie dost臋pne niezale偶nie od tego, na kt贸r膮 platform臋 si臋 zdecydujesz. Wstarczy, 偶e na iOSie wykonasz jailbreaka i ju偶 b臋dziesz m贸g艂 korzysta膰 z tej us艂ugi. Je艣li we藕mie si臋 pod uwag臋 Twoje pozosta艂e kryteria, czyli dobry ekran i p艂ynno艣膰 dzia艂ania, do wyboru pozostaje tylko iPad. Ci臋偶ko znale藕膰 co艣 u konkurencji, co dor贸wnywa艂oby Retinie. Android nie zapewni Ci p艂ynno艣ci (chyba 偶e Nexus), natomiast tablety z Windowsem w por贸wnywalnych cenach nie b臋d膮 mia艂y wysokiej rozdzielczo艣ci. Je艣li interesuje Ci臋 podzia艂 ekranu, to na iPadzie r贸wnie偶 jest on dost臋pny (tak偶e po jailbreaku). Zainteresuj si臋 OS Experience. (:

#4 michael500

michael500
  • 6 post贸w

Napisano 21 sierpnia 2014 - 11:45

A czy warto interesowa膰 si臋 tymi ofertami ipad 4 wifi+cellular na allegro za ~1500z艂? Bo w zwyk艂ym modelu z wifi nie ma gps ,a b臋d臋 u偶ywa艂 tabletu jako nawigacji.

#5 HappyBlack

HappyBlack
  • 187 post贸w

Napisano 21 sierpnia 2014 - 12:35

Czasem uda si臋 znale藕膰 co艣 w bardzo dobrym stanie, z kompletem dokument贸w, kartonikiem, itp. Odradzam jednak 'okazje'. Mo偶esz przejrze膰 aktualne oferty, wyselekcjonowa膰 te, kt贸re wygl膮daj膮 na rzetelne, zobaczy膰, czy mo偶liwy jest odbi贸r osobisty (w przypadku elektroniki naprawd臋 warto) i dobi膰 targu. Uwa偶aj jednak na wszystkie dziwne aukcje. Je艣li s膮 jakie艣 niejasno艣ci, np. numer seryjny pude艂ka jest inny ni偶 produktu, urz膮dzenie prosi o dane do konta iTunes, itp. - daruj sobie. Mo偶na si臋 naci膮膰 i wiele straci膰.

#6 kobus

kobus
  • 787 post贸w
  • Sk膮dKo藕min Wlkp.

Napisano 21 sierpnia 2014 - 12:39

Co艣 na pewno wyrwiesz na allegro, tylko sprawdzone oferty wyberaj najlepiej z okolicy i odbi贸r osobisty ;) iPad to najjlepsze rozwi膮zanie :)

#7 Paf

Paf
  • 8聽094 post贸w

Napisano 21 sierpnia 2014 - 12:55

XBMC b臋dzie dost臋pne niezale偶nie od tego, na kt贸r膮 platform臋 si臋 zdecydujesz. Wstarczy, 偶e na iOSie wykonasz jailbreaka i ju偶 b臋dziesz m贸g艂 korzysta膰 z tej us艂ugi.

A powiedz mi "miszczu" tabletowej wiedzy co zrobi gdy wyjdzie np. iOS 8.0.2 i za艂ataj膮 dziur臋 do JB a kolega nieumy艣lnie dokona aktualizacji ?

#8 HappyBlack

HappyBlack
  • 187 post贸w

Napisano 21 sierpnia 2014 - 13:24

B臋dzie musia艂 poczeka膰, a偶 iOS8 zostanie z艂amane.

#9 Paf

Paf
  • 8聽094 post贸w

Napisano 21 sierpnia 2014 - 14:02

B臋dzie musia艂 poczeka膰, a偶 iOS8 zostanie z艂amane.

Czytaj wtopi kas臋...
Tak wi臋c po co doradzasz co艣 co jest dobre na teraz a za miesi膮c dwa mo偶e by膰 nieu偶yteczne do za艂o偶onych cel贸w ?
Pomy艣l chwile...

#10 kobus

kobus
  • 787 post贸w
  • Sk膮dKo藕min Wlkp.

Napisano 21 sierpnia 2014 - 14:07

Czemu ma nieumy艣lnie zaktualizowa膰 system ;)?

#11 Paf

Paf
  • 8聽094 post贸w

Napisano 21 sierpnia 2014 - 14:08

Czemu ma nieumy艣lnie zaktualizowa膰 system ;)?

A czemu nie ?
JB co艣 pochrzani, sam co艣 powali i b臋dzie musia艂 wgra膰 system a nie odtworzy ju偶 7.x.x.
Ma艂o by艂o takich przypadk贸w na forum ?

#12 HappyBlack

HappyBlack
  • 187 post贸w

Napisano 21 sierpnia 2014 - 14:17

Aktualizacja do iOS8 nie jest obowi膮zkowa, wi臋c nikt nie zmusza go do tego, by, aktualizuj膮c, pozby艂 si臋 funkcjonalno艣ci, kt贸rej u偶ywa. Rozumiem, 偶e aktualizacje s膮 po to, by 艂ata膰 luki, usprawnia膰 system, itd. Ale dlaczego niekt贸rzy zostaj膮 w takiej sytuacji na iOS6? Tak, zdaj臋 sobie spraw臋 z tego, 偶e chodzi Ci o 'przypadkowy' update - jednak jest to pewien kontrargument wymy艣lony na si艂臋. Odnosz臋 wra偶enie, 偶e niezale偶nie od tego, ile Twoje posty wnosz膮 do tematu (bo pozwalaj膮 spojrze膰 na problem z innej strony, pozna膰 mo偶liwe przysz艂e trudno艣ci, etc), maj膮 one na celu ugodzi膰 w osob臋, do kt贸rej s膮 skierowane. Mo偶na pisa膰 tak, by nikomu nie ubli偶a膰 - nie widz臋 偶adnego sensu, by艣my wzajemnie si臋 atakowali (i nie tylko o mnie chodzi, gdy偶 wielu Forumowicz贸w tak traktujesz). Czy zamiast kulturalnej dyskusji mamy si臋 zachowywa膰 jak 6latki spod osiedlowego bloku, u偶ywaj膮c zwrot贸w: 'ty to gupi jeste艣', 'dupa, nie znasz sie', itp. ? Bo powoli obecna na tym forum atmosfera zaczyna mnie od niego odpycha膰..

#13 Paf

Paf
  • 8聽094 post贸w

Napisano 21 sierpnia 2014 - 14:29

Aktualizacja do iOS8 nie jest obowi膮zkowa, wi臋c nikt nie zmusza go do tego, by, aktualizuj膮c, pozby艂 si臋 funkcjonalno艣ci, kt贸rej u偶ywa.

Rozumiem, 偶e aktualizacje s膮 po to, by 艂ata膰 luki, usprawnia膰 system, itd.
Ale dlaczego niekt贸rzy zostaj膮 w takiej sytuacji na iOS6?

Tak, zdaj臋 sobie spraw臋 z tego, 偶e chodzi Ci o 'przypadkowy' update - jednak jest to pewien kontrargument wymy艣lony na si艂臋.

Odnosz臋 wra偶enie, 偶e niezale偶nie od tego, ile Twoje posty wnosz膮 do tematu (bo pozwalaj膮 spojrze膰 na problem z innej strony, pozna膰 mo偶liwe przysz艂e trudno艣ci, etc), maj膮 one na celu ugodzi膰 w osob臋, do kt贸rej s膮 skierowane.
Mo偶na pisa膰 tak, by nikomu nie ubli偶a膰 - nie widz臋 偶adnego sensu, by艣my wzajemnie si臋 atakowali (i nie tylko o mnie chodzi, gdy偶 wielu Forumowicz贸w tak traktujesz).
Czy zamiast kulturalnej dyskusji mamy si臋 zachowywa膰 jak 6latki spod osiedlowego bloku, u偶ywaj膮c zwrot贸w: 'ty to gupi jeste艣', 'dupa, nie znasz sie', itp. ?

Bo powoli obecna na tym forum atmosfera zaczyna mnie od niego odpycha膰..

Dlaczego zostaj膮 przy 6 ?
Pewnie przez :
-Wygl膮d
- Szybko艣膰 dzia艂ania
- Bo nie podoba im si臋 iOS7.

Sam osobi艣cie mam iOS8 i nie wr贸c臋 za nic ani do 6 ani 7. Nie uwa偶am 偶e "przypadkowa aktualizacj膮" jest wymy艣lona i jest to kontrargument "na si艂臋". JB sam w sobie mo偶e nie uszkodzi膰 systemu ale instalowanie i testowanie dodatk贸w z Cydii ju偶 tak. Przyk艂adem jest appka dla kt贸rej wi臋kszo艣膰 "Applowc贸w" robi JB, kt贸ra po pewny czasie wysypuje ca艂y system. I co wtedy ? Nie ma JB na obecny system, poprzedniego nie mo偶e odtworzy膰. Odpowied藕 jest prosta, albo czeka zn贸w B贸g wie ile albo sprzedaje trac膮c pewnie i kupuje co艣 z innym systemem. Gdyby JB by艂 integraln膮 funkcja iOS przyzna艂bym Ci racj臋. Dop贸ki raz jest, raz go nie ma uwa偶am 偶e mylisz si臋 a kolega mo偶e tylko straci膰 pieni膮dze.

#14 HappyBlack

HappyBlack
  • 187 post贸w

Napisano 21 sierpnia 2014 - 14:42

Testuj臋 i instaluj臋 mas臋 dodatk贸w z Cydii ju偶 od dobrych paru lat z przerwami (chocia偶 fakt faktem, 偶e tylko z legalnych 藕r贸de艂) i nigdy, powtarzam, nigdy nie musia艂em przywraca膰 kopii zapasowej. Mo偶e to szcz臋艣cie, ale takie jest moje do艣wiadczenie. No c贸偶, aplikacja przez Ciebie wspomniana nie jest zalecana przez nikogo, instaluje si臋 j膮 na w艂asne ryzyko, wi臋c p贸藕niejsze narzekanie, 偶e co艣 jest nie w porz膮dku, jest bezpodstawne. I racja, mimo tego znajduje si臋 grono os贸b, kt贸rym dzi臋ki pirackim praktykom system si臋 wysypa艂, i tworz膮 po sto r贸偶nych temat贸w 'co zrobi膰', 'nie dzia艂a'. Na to r贸wnie偶 jestem ci臋ty. Istnieje ryzyko, 偶e przez pewien czas b臋dzie pozbawiony JB - ale je艣li naczytawszy si臋 tutaj naszych ostrze偶e艅, gdyba艅, itp. si臋 na to wyczuli i uniknie aktualizacji do iOS8 p贸ki nie b臋dzie wspiera艂 XBMC, najbardziej b臋dzie zadowolony (moim zdaniem, podkre艣lam) z iPada.

#15 Paf

Paf
  • 8聽094 post贸w

Napisano 21 sierpnia 2014 - 14:49

Istnieje ryzyko, 偶e przez pewien czas b臋dzie pozbawiony JB - ale je艣li naczytawszy si臋 tutaj naszych ostrze偶e艅, gdyba艅, itp. si臋 na to wyczuli i uniknie aktualizacji do iOS8 p贸ki nie b臋dzie wspiera艂 XBMC, najbardziej b臋dzie zadowolony (moim zdaniem, podkre艣lam) z iPada.

Nie twierdz臋 偶e nie masz racji. Tylko 偶e dla mnie iOS7 to pora偶ka od kiedy testuj臋 8. 5s dzia艂a na niej du偶o lepiej ni偶 na 7, tak samo jest z 4s wi臋c uwa偶am 偶e iPady dostan膮 kopa. I teraz pomy艣l sam czy nie chcia艂by艣 mie膰 szybszego urz膮dzenia z wi臋ksz膮 ilo艣ci膮 funkcji w standardzie czy z zamulonym systemem i JB kt贸ry mo偶e wysypa膰 system. Podobno sam JB iOS8 ma wyj艣膰 w tydzie艅 po premierze iOS8. Ciekawe ile w tym prawdy i jak szybko przystosuj膮 Appki do niego. Uwa偶am 偶e albo powinien wstrzyma膰 si臋 z zakupem do ko艅ca wrze艣nia albo zrezygnowa膰 z iPada.

#16 HappyBlack

HappyBlack
  • 187 post贸w

Napisano 21 sierpnia 2014 - 14:55

Nie twierdz臋 偶e nie masz racji. Tylko 偶e dla mnie iOS7 to pora偶ka od kiedy testuj臋 8. 5s dzia艂a na niej du偶o lepiej ni偶 na 7, tak samo jest z 4s wi臋c uwa偶am 偶e iPady dostan膮 kopa. I teraz pomy艣l sam czy nie chcia艂by艣 mie膰 szybszego urz膮dzenia z wi臋ksz膮 ilo艣ci膮 funkcji w standardzie czy z zamulonym systemem i JB kt贸ry mo偶e wysypa膰 system.

Je艣li m贸j 4S otrzyma drugie 偶ycie, pierdziu JB i przechodz臋 na 8. Tylko 偶e b臋d臋 zmuszony opiera膰 si臋 wy艂膮cznie na opiniach, bo powrotu nie b臋dzie.

Gdybym wola艂 mie膰 wi臋cej funkcji w standardzie, ale z zamulonym systemem - wybra艂bym Androida (oklepany stereotyp, przestaje by膰 aktualny - tak, to wszystko wiem; ale w moim odczuciu taki pozostanie).

Uwa偶am 偶e albo powinien wstrzyma膰 si臋 z zakupem do ko艅ca wrze艣nia albo zrezygnowa膰 z iPada.

Nigdy nie doradzam po艣piechu w wyborze i kupnie sprz臋tu. Poczekajmy na autora tematu, by zobaczy膰, co s膮dzi.

#17 Paf

Paf
  • 8聽094 post贸w

Napisano 21 sierpnia 2014 - 14:58

Wykup sobie konto deva z allegro, nie jest to du偶y wydatek i przetestuj iOS8. Na forum tez Shrek proponowa艂 odp艂atne dopisanie do konta dev. B臋dziesz m贸g艂 po testowa膰 i wr贸ci膰 do 7 jak Ci si臋 nie spodoba.

#18 iPhone 4th

iPhone 4th
  • 540 post贸w

Napisano 21 sierpnia 2014 - 17:57

Tablety z Windows 8 RT sa fajne. Dzia艂aj膮 szybko,a najfajniejsza funkcja to dzielenie ekranu. No i prawdziwy multitasking a nie gowno na iOS

#19 HappyBlack

HappyBlack
  • 187 post贸w

Napisano 21 sierpnia 2014 - 18:40

Warto tylko zaznajomi膰 si臋 z: Windows 8 kontra Windows RT - Artyku艂y - Chip.pl

S膮 dosy膰 zauwa偶alne r贸偶nice mi臋dzy Windowsem RT a Windowsem 8, kt贸ry tak偶e jest oferowany na tabletach.

#20 wieslawo

wieslawo
  • 3聽698 post贸w
  • Sk膮dL-no/P-艅

Napisano 21 sierpnia 2014 - 20:03

W艂a艣nie nie wiem gdzie RT jest oferowany. RT to nisza nisz. Nawet tania Encore to pe艂ny 8.1. Trzeba mie膰 ogromnego pecha/szcz臋艣cie aby kupi膰 co艣 z RT na pok艂adzie :) ale to prawda, czujno艣膰 wskazana.

#21 HappyBlack

HappyBlack
  • 187 post贸w

Napisano 21 sierpnia 2014 - 20:20

Surface i Lumia 2520 jest na RT.

#22 michael500

michael500
  • 6 post贸w

Napisano 22 sierpnia 2014 - 09:11

Chyba jednak zostan臋 przy Samsungu ,ewentualnie po przetestowaniu go sprzedam go i kupi臋 Ipada.Wydaje mi si臋 ,偶e SGTS ma lepszy ekran.W膮tpliwo艣ci mam tylko co do p艂ynno艣ci dzia艂ania ,ale sprawdz臋 to.Dzi臋ki za odpowiedzi.

#23 Homer

Homer
  • 9聽977 post贸w
  • Sk膮dGda艅sk

Napisano 22 sierpnia 2014 - 23:25

Jesli o plynnosc chodzi to najgorszy wybor.

#24 michael500

michael500
  • 6 post贸w

Napisano 27 sierpnia 2014 - 07:54

W艂a艣nie odebra艂em Samsunga i jestem zachwycony.Ekran po por贸wnaniu w sklepie z Ipadem Air wg.mnie lepszy w samsungu.Praca w dw贸ch okienkach jednocze艣nie - bajka.Pod k膮tem dostosowania do moich potrzeb wyb贸r idealny.Por贸wnuj膮c p艂ynno艣膰-Ipad p艂ynniej otwiera aplikacje ,ale w艂膮czaj膮 si臋 r贸wno.Nie ma mowy o zwiechach przy prze艂膮czaniu ekran贸w.

#25 Stanley Marsh

Stanley Marsh
  • 1聽355 post贸w
  • Sk膮dSouth Park, CO

Napisano 27 sierpnia 2014 - 10:25

W艂a艣nie odebra艂em Samsunga i jestem zachwycony.Ekran po por贸wnaniu w sklepie z Ipadem Air wg.mnie lepszy w samsungu.Praca w dw贸ch okienkach jednocze艣nie - bajka.Pod k膮tem dostosowania do moich potrzeb wyb贸r idealny.Por贸wnuj膮c p艂ynno艣膰-Ipad p艂ynniej otwiera aplikacje ,ale w艂膮czaj膮 si臋 r贸wno.Nie ma mowy o zwiechach przy prze艂膮czaniu ekran贸w.

No to fajnie 偶e zaspokaja Twoje potrzeby i jeste艣 zadowolony. Ja tam osobi艣cie wol臋 iPada za 偶adne inne cudo bym go nie wymieni艂.

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych