Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dylemat-Ipad 4 ,galaxy tab s czy windows 8?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
40 odpowiedzi w tym temacie

#1 michael500

michael500
  • 6 postów

Napisano 21 sierpnia 2014 - 09:39

Witam.To mój pierwszy temat.Miałem ostatnio niespodziewanie okazję kupić samsunga galaxy tab s 10.5 w promocyjnej cenie równej cenie używanego ipad 2/3 (którego planowałem kupić) .I teraz mam dylemat czy sprzedać samsunga za 1500zł i kupić ipada 4 lub jakiś tablet z windowsem 8. Zależy mi na aplikacji XBMC ,dobrym ekranie (w tabletach z windą takiego nie znalazłem w tej cenie) i płynności działania.Nie ukrywam ,że ten podział ekranu na dwie aplikacje w samsungu mnie intryguje.I gdzie można kupić nowego ipada 4 (oprócz Allegro,które chyba nie jest dobrym źródłem kupna Ipada)?

#2 iFan2000

iFan2000
  • 331 postów
  • SkądMałopolska

Napisano 21 sierpnia 2014 - 11:06

Ja bym brał iPada . Nowego 4 znajdziesz w Apple Store , iSpotach itd. tylko , że 16 gb . Modele z większą pojemnością to chyba już tylko Allegro .

#3 HappyBlack

HappyBlack
  • 187 postów

Napisano 21 sierpnia 2014 - 11:17

Cześć, cześć, witamy. XBMC będzie dostępne niezależnie od tego, na którą platformę się zdecydujesz. Wstarczy, że na iOSie wykonasz jailbreaka i już będziesz mógł korzystać z tej usługi. Jeśli weźmie się pod uwagę Twoje pozostałe kryteria, czyli dobry ekran i płynność działania, do wyboru pozostaje tylko iPad. Ciężko znaleźć coś u konkurencji, co dorównywałoby Retinie. Android nie zapewni Ci płynności (chyba że Nexus), natomiast tablety z Windowsem w porównywalnych cenach nie będą miały wysokiej rozdzielczości. Jeśli interesuje Cię podział ekranu, to na iPadzie również jest on dostępny (także po jailbreaku). Zainteresuj się OS Experience. (:

#4 michael500

michael500
  • 6 postów

Napisano 21 sierpnia 2014 - 11:45

A czy warto interesować się tymi ofertami ipad 4 wifi+cellular na allegro za ~1500zł? Bo w zwykłym modelu z wifi nie ma gps ,a będę używał tabletu jako nawigacji.

#5 HappyBlack

HappyBlack
  • 187 postów

Napisano 21 sierpnia 2014 - 12:35

Czasem uda się znaleźć coś w bardzo dobrym stanie, z kompletem dokumentów, kartonikiem, itp. Odradzam jednak 'okazje'. Możesz przejrzeć aktualne oferty, wyselekcjonować te, które wyglądają na rzetelne, zobaczyć, czy możliwy jest odbiór osobisty (w przypadku elektroniki naprawdę warto) i dobić targu. Uważaj jednak na wszystkie dziwne aukcje. Jeśli są jakieś niejasności, np. numer seryjny pudełka jest inny niż produktu, urządzenie prosi o dane do konta iTunes, itp. - daruj sobie. Można się naciąć i wiele stracić.

#6 kobus

kobus
  • 787 postów
  • SkądKoźmin Wlkp.

Napisano 21 sierpnia 2014 - 12:39

Coś na pewno wyrwiesz na allegro, tylko sprawdzone oferty wyberaj najlepiej z okolicy i odbiór osobisty ;) iPad to najjlepsze rozwiązanie :)

#7 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 21 sierpnia 2014 - 12:55

XBMC będzie dostępne niezależnie od tego, na którą platformę się zdecydujesz. Wstarczy, że na iOSie wykonasz jailbreaka i już będziesz mógł korzystać z tej usługi.

A powiedz mi "miszczu" tabletowej wiedzy co zrobi gdy wyjdzie np. iOS 8.0.2 i załatają dziurę do JB a kolega nieumyślnie dokona aktualizacji ?

#8 HappyBlack

HappyBlack
  • 187 postów

Napisano 21 sierpnia 2014 - 13:24

Będzie musiał poczekać, aż iOS8 zostanie złamane.

#9 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 21 sierpnia 2014 - 14:02

Będzie musiał poczekać, aż iOS8 zostanie złamane.

Czytaj wtopi kasę...
Tak więc po co doradzasz coś co jest dobre na teraz a za miesiąc dwa może być nieużyteczne do założonych celów ?
Pomyśl chwile...

#10 kobus

kobus
  • 787 postów
  • SkądKoźmin Wlkp.

Napisano 21 sierpnia 2014 - 14:07

Czemu ma nieumyślnie zaktualizować system ;)?

#11 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 21 sierpnia 2014 - 14:08

Czemu ma nieumyślnie zaktualizować system ;)?

A czemu nie ?
JB coś pochrzani, sam coś powali i będzie musiał wgrać system a nie odtworzy już 7.x.x.
Mało było takich przypadków na forum ?

#12 HappyBlack

HappyBlack
  • 187 postów

Napisano 21 sierpnia 2014 - 14:17

Aktualizacja do iOS8 nie jest obowiązkowa, więc nikt nie zmusza go do tego, by, aktualizując, pozbył się funkcjonalności, której używa. Rozumiem, że aktualizacje są po to, by łatać luki, usprawniać system, itd. Ale dlaczego niektórzy zostają w takiej sytuacji na iOS6? Tak, zdaję sobie sprawę z tego, że chodzi Ci o 'przypadkowy' update - jednak jest to pewien kontrargument wymyślony na siłę. Odnoszę wrażenie, że niezależnie od tego, ile Twoje posty wnoszą do tematu (bo pozwalają spojrzeć na problem z innej strony, poznać możliwe przyszłe trudności, etc), mają one na celu ugodzić w osobę, do której są skierowane. Można pisać tak, by nikomu nie ubliżać - nie widzę żadnego sensu, byśmy wzajemnie się atakowali (i nie tylko o mnie chodzi, gdyż wielu Forumowiczów tak traktujesz). Czy zamiast kulturalnej dyskusji mamy się zachowywać jak 6latki spod osiedlowego bloku, używając zwrotów: 'ty to gupi jesteś', 'dupa, nie znasz sie', itp. ? Bo powoli obecna na tym forum atmosfera zaczyna mnie od niego odpychać..

#13 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 21 sierpnia 2014 - 14:29

Aktualizacja do iOS8 nie jest obowiązkowa, więc nikt nie zmusza go do tego, by, aktualizując, pozbył się funkcjonalności, której używa.

Rozumiem, że aktualizacje są po to, by łatać luki, usprawniać system, itd.
Ale dlaczego niektórzy zostają w takiej sytuacji na iOS6?

Tak, zdaję sobie sprawę z tego, że chodzi Ci o 'przypadkowy' update - jednak jest to pewien kontrargument wymyślony na siłę.

Odnoszę wrażenie, że niezależnie od tego, ile Twoje posty wnoszą do tematu (bo pozwalają spojrzeć na problem z innej strony, poznać możliwe przyszłe trudności, etc), mają one na celu ugodzić w osobę, do której są skierowane.
Można pisać tak, by nikomu nie ubliżać - nie widzę żadnego sensu, byśmy wzajemnie się atakowali (i nie tylko o mnie chodzi, gdyż wielu Forumowiczów tak traktujesz).
Czy zamiast kulturalnej dyskusji mamy się zachowywać jak 6latki spod osiedlowego bloku, używając zwrotów: 'ty to gupi jesteś', 'dupa, nie znasz sie', itp. ?

Bo powoli obecna na tym forum atmosfera zaczyna mnie od niego odpychać..

Dlaczego zostają przy 6 ?
Pewnie przez :
-Wygląd
- Szybkość działania
- Bo nie podoba im się iOS7.

Sam osobiście mam iOS8 i nie wrócę za nic ani do 6 ani 7. Nie uważam że "przypadkowa aktualizacją" jest wymyślona i jest to kontrargument "na siłę". JB sam w sobie może nie uszkodzić systemu ale instalowanie i testowanie dodatków z Cydii już tak. Przykładem jest appka dla której większość "Applowców" robi JB, która po pewny czasie wysypuje cały system. I co wtedy ? Nie ma JB na obecny system, poprzedniego nie może odtworzyć. Odpowiedź jest prosta, albo czeka znów Bóg wie ile albo sprzedaje tracąc pewnie i kupuje coś z innym systemem. Gdyby JB był integralną funkcja iOS przyznałbym Ci rację. Dopóki raz jest, raz go nie ma uważam że mylisz się a kolega może tylko stracić pieniądze.

#14 HappyBlack

HappyBlack
  • 187 postów

Napisano 21 sierpnia 2014 - 14:42

Testuję i instaluję masę dodatków z Cydii już od dobrych paru lat z przerwami (chociaż fakt faktem, że tylko z legalnych źródeł) i nigdy, powtarzam, nigdy nie musiałem przywracać kopii zapasowej. Może to szczęście, ale takie jest moje doświadczenie. No cóż, aplikacja przez Ciebie wspomniana nie jest zalecana przez nikogo, instaluje się ją na własne ryzyko, więc późniejsze narzekanie, że coś jest nie w porządku, jest bezpodstawne. I racja, mimo tego znajduje się grono osób, którym dzięki pirackim praktykom system się wysypał, i tworzą po sto różnych tematów 'co zrobić', 'nie działa'. Na to również jestem cięty. Istnieje ryzyko, że przez pewien czas będzie pozbawiony JB - ale jeśli naczytawszy się tutaj naszych ostrzeżeń, gdybań, itp. się na to wyczuli i uniknie aktualizacji do iOS8 póki nie będzie wspierał XBMC, najbardziej będzie zadowolony (moim zdaniem, podkreślam) z iPada.

#15 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 21 sierpnia 2014 - 14:49

Istnieje ryzyko, że przez pewien czas będzie pozbawiony JB - ale jeśli naczytawszy się tutaj naszych ostrzeżeń, gdybań, itp. się na to wyczuli i uniknie aktualizacji do iOS8 póki nie będzie wspierał XBMC, najbardziej będzie zadowolony (moim zdaniem, podkreślam) z iPada.

Nie twierdzę że nie masz racji. Tylko że dla mnie iOS7 to porażka od kiedy testuję 8. 5s działa na niej dużo lepiej niż na 7, tak samo jest z 4s więc uważam że iPady dostaną kopa. I teraz pomyśl sam czy nie chciałbyś mieć szybszego urządzenia z większą ilością funkcji w standardzie czy z zamulonym systemem i JB który może wysypać system. Podobno sam JB iOS8 ma wyjść w tydzień po premierze iOS8. Ciekawe ile w tym prawdy i jak szybko przystosują Appki do niego. Uważam że albo powinien wstrzymać się z zakupem do końca września albo zrezygnować z iPada.

#16 HappyBlack

HappyBlack
  • 187 postów

Napisano 21 sierpnia 2014 - 14:55

Nie twierdzę że nie masz racji. Tylko że dla mnie iOS7 to porażka od kiedy testuję 8. 5s działa na niej dużo lepiej niż na 7, tak samo jest z 4s więc uważam że iPady dostaną kopa. I teraz pomyśl sam czy nie chciałbyś mieć szybszego urządzenia z większą ilością funkcji w standardzie czy z zamulonym systemem i JB który może wysypać system.

Jeśli mój 4S otrzyma drugie życie, pierdziu JB i przechodzę na 8. Tylko że będę zmuszony opierać się wyłącznie na opiniach, bo powrotu nie będzie.

Gdybym wolał mieć więcej funkcji w standardzie, ale z zamulonym systemem - wybrałbym Androida (oklepany stereotyp, przestaje być aktualny - tak, to wszystko wiem; ale w moim odczuciu taki pozostanie).

Uważam że albo powinien wstrzymać się z zakupem do końca września albo zrezygnować z iPada.

Nigdy nie doradzam pośpiechu w wyborze i kupnie sprzętu. Poczekajmy na autora tematu, by zobaczyć, co sądzi.

#17 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 21 sierpnia 2014 - 14:58

Wykup sobie konto deva z allegro, nie jest to duży wydatek i przetestuj iOS8. Na forum tez Shrek proponował odpłatne dopisanie do konta dev. Będziesz mógł po testować i wrócić do 7 jak Ci się nie spodoba.

#18 iPhone 4th

iPhone 4th
  • 540 postów

Napisano 21 sierpnia 2014 - 17:57

Tablety z Windows 8 RT sa fajne. Działają szybko,a najfajniejsza funkcja to dzielenie ekranu. No i prawdziwy multitasking a nie gowno na iOS

#19 HappyBlack

HappyBlack
  • 187 postów

Napisano 21 sierpnia 2014 - 18:40

Warto tylko zaznajomić się z: Windows 8 kontra Windows RT - Artykuły - Chip.pl

Są dosyć zauważalne różnice między Windowsem RT a Windowsem 8, który także jest oferowany na tabletach.

#20 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 21 sierpnia 2014 - 20:03

Właśnie nie wiem gdzie RT jest oferowany. RT to nisza nisz. Nawet tania Encore to pełny 8.1. Trzeba mieć ogromnego pecha/szczęście aby kupić coś z RT na pokładzie :) ale to prawda, czujność wskazana.

#21 HappyBlack

HappyBlack
  • 187 postów

Napisano 21 sierpnia 2014 - 20:20

Surface i Lumia 2520 jest na RT.

#22 michael500

michael500
  • 6 postów

Napisano 22 sierpnia 2014 - 09:11

Chyba jednak zostanę przy Samsungu ,ewentualnie po przetestowaniu go sprzedam go i kupię Ipada.Wydaje mi się ,że SGTS ma lepszy ekran.Wątpliwości mam tylko co do płynności działania ,ale sprawdzę to.Dzięki za odpowiedzi.

#23 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 22 sierpnia 2014 - 23:25

Jesli o plynnosc chodzi to najgorszy wybor.

#24 michael500

michael500
  • 6 postów

Napisano 27 sierpnia 2014 - 07:54

Właśnie odebrałem Samsunga i jestem zachwycony.Ekran po porównaniu w sklepie z Ipadem Air wg.mnie lepszy w samsungu.Praca w dwóch okienkach jednocześnie - bajka.Pod kątem dostosowania do moich potrzeb wybór idealny.Porównując płynność-Ipad płynniej otwiera aplikacje ,ale włączają się równo.Nie ma mowy o zwiechach przy przełączaniu ekranów.

#25 Stanley Marsh

Stanley Marsh
  • 1 355 postów
  • SkądSouth Park, CO

Napisano 27 sierpnia 2014 - 10:25

Właśnie odebrałem Samsunga i jestem zachwycony.Ekran po porównaniu w sklepie z Ipadem Air wg.mnie lepszy w samsungu.Praca w dwóch okienkach jednocześnie - bajka.Pod kątem dostosowania do moich potrzeb wybór idealny.Porównując płynność-Ipad płynniej otwiera aplikacje ,ale włączają się równo.Nie ma mowy o zwiechach przy przełączaniu ekranów.

No to fajnie że zaspokaja Twoje potrzeby i jesteś zadowolony. Ja tam osobiście wolę iPada za żadne inne cudo bym go nie wymienił.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych