Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iphone 5s - ładuje do 99%

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Amfeth6

Amfeth6
  • 9 postów

Napisano 19 sierpnia 2014 - 10:29

Witam. Otóż posiadam iphone`a 5s od ok miesiąca i w zasadzie wszystko w porządku, ale zirytował mnie jeden fakt. Wczoraj, gdy podłączyłem aparat do ładowania, okazało się po tych dwóch godzinach, że bateria nie naładuje się do 100℅. Potrzymałem go jeszcze trochę na ładowaniu i nadal 99. Odpiąłem go i normalnie pozostawiłem na noc włączony. Rano patrzę, żadnego spadku, 99℅. Z ciekawości zacząłem coś robić w internecie i nadal nie było żadnego spadku(pomyślałem, że bateria się zlagowała). Wyłączyłem urządzenie i ponownie uruchomiłem, no i wtedy już było 98℅ i bateria zaczęła normalnie spadać podczas użytkowania. Oczywiście nie miałbym nic przeciwko takiego działania baterii ;) ale nurtuje mnie fakt, że nie chciało mi naładować do setki. Zna ktoś może na to sposób?

#2 okmujm

okmujm
  • 154 postów

Napisano 19 sierpnia 2014 - 11:17

Moze wystarczy wyładować telefon do zera i po chwili podłączyć i naładować 100% i nawet chwile dłużej zostawić na tym 100%. Powinno pomóc

#3 Driff

Driff
  • 423 postów

Napisano 26 września 2014 - 01:45

Podepnę się pod temat. Miałem już taki przypadek na iPhone 5 (zarówno na iOS6 jak i iOS7), na iPhone 4 chyba też. Od czasu do czasu bateria ładowała się do 99%, po wyłączeniu i włączeniu urządzenia stan baterii wracał do 100%. Dziś po pierwszym naładowaniu nowego 5s (7.1.2.) również było 99%, po wyłączeniu i włączeniu pojawiło się 100%. Niby to nie przeszkadza, ale trochę irytuje. Czy to są zwyczajne zwiechy systemu? Przeszukałem kilka podobnych wątków ale nigdzie żadnych konkretów.

#4 Michał Grubcio

Michał Grubcio
  • 12 postów
  • SkądWałbrzych, Poland

Napisano 27 września 2014 - 07:02

Sprawa jest prosta. Każda bateria podobnie jak w bateriach od laptopa posiada cos w rodzaju mikropamieci. Dzieki temu mozemy sprawdzic za pomoca zewnetrznego programu na komputerze ile nasza bateria w iphonie ma pojemnosci, oraz ile ma juz cykli ladowania ( ile razy zostala w 100% rozladowana i naladowana) czasami niestety zawodzi i zle zlicza gdy pojemnosc baterii sie pomniejszyla. Zazwyczaj rozladowanie do zera i naladowanie powinno naprawic problem. Co nie zmienia faktu, ze cos z bateria tez moze byc nie tak. Jezeli bateria non toper by sie ladowala do 99% to oznacza, ze pamiec w baterii jest uszkodzona i jezeli to nowy telefon to apple przyjmie go na gwarancje. Baterie mozna sprawdzic programem iBackupBot pod maca i pc

#5 Piórko1000

Piórko1000
  • 77 postów

Napisano 27 września 2014 - 08:40

Baterie powinno sie ładować od 2 % czy tam 0% do 100 % wtedy żywotność i kondycja bateri przedłuża sie.

#6 Michał Grubcio

Michał Grubcio
  • 12 postów
  • SkądWałbrzych, Poland

Napisano 27 września 2014 - 22:48

Nie prawda.. W ten sposób zabijasz baterię.. Bateria, która ma 0%, albo bliskie 0 ma niskie napięcie. Nie raz się słyszało, że ktoś zostawił telefon na 2 dni rozładowany i później już nic trzymał bo ogniwo poszło na ryby.. Powinno się jak najczęściej doładowywać telefon. Nie jest to żadna nowość w przypadku telefonów. Pojemność baterii wytrzymuje większą liczbę cykli w telefonie doładowywanym niż w takim co będziemy go rozładowywać do 0%.

#7 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 27 września 2014 - 22:50

Samo Apple poleca raz na jakiś czas rozładować do 0 i naładować do 100%, więc raz na jakiś czas nie zaszkodzi. Po prostu używajmy i cieszmy się sprzętem, a nie wydziwiamy.

#8 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 września 2014 - 23:05

zwyczajnie.... było już pierdyliard razy. baterie litowo jonowe "nielubieją" być rozładowywane do cna. "Lubieją" natomiast być doładowywane.

#9 Driff

Driff
  • 423 postów

Napisano 28 września 2014 - 20:31

Panowie, chodziło mi o sporadyczny błąd polegający na tym, że po odłączeniu od ładowarki telefon wskazuje 99% a po restarcie już normalnie 100%. W piątce zdarzało mi się to raz na kilka-kilkanaście dni. W 5s traf chciał, że zdażyło się to po pierwszym ładowaniu. Telefon jest nowy, bateria na pewno sprawna bo trzyma normalnie. Poza tym to już mój trzeci iPhone i we wszystkich tak było. Myślałem, że ktoś ma jakąś konkrentą informację na temat tego błędu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych