iphone 5s - ładuje do 99%
Rozpoczęty przez
Amfeth6
, 19 sie 2014 10:29
8 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 19 sierpnia 2014 - 10:29
Witam. Otóż posiadam iphone`a 5s od ok miesiąca i w zasadzie wszystko w porządku, ale zirytował mnie jeden fakt. Wczoraj, gdy podłączyłem aparat do ładowania, okazało się po tych dwóch godzinach, że bateria nie naładuje się do 100℅. Potrzymałem go jeszcze trochę na ładowaniu i nadal 99. Odpiąłem go i normalnie pozostawiłem na noc włączony. Rano patrzę, żadnego spadku, 99℅. Z ciekawości zacząłem coś robić w internecie i nadal nie było żadnego spadku(pomyślałem, że bateria się zlagowała). Wyłączyłem urządzenie i ponownie uruchomiłem, no i wtedy już było 98℅ i bateria zaczęła normalnie spadać podczas użytkowania. Oczywiście nie miałbym nic przeciwko takiego działania baterii
ale nurtuje mnie fakt, że nie chciało mi naładować do setki. Zna ktoś może na to sposób?

Napisano 19 sierpnia 2014 - 11:17
Moze wystarczy wyładować telefon do zera i po chwili podłączyć i naładować 100% i nawet chwile dłużej zostawić na tym 100%. Powinno pomóc
Napisano 26 września 2014 - 01:45
Podepnę się pod temat. Miałem już taki przypadek na iPhone 5 (zarówno na iOS6 jak i iOS7), na iPhone 4 chyba też. Od czasu do czasu bateria ładowała się do 99%, po wyłączeniu i włączeniu urządzenia stan baterii wracał do 100%. Dziś po pierwszym naładowaniu nowego 5s (7.1.2.) również było 99%, po wyłączeniu i włączeniu pojawiło się 100%. Niby to nie przeszkadza, ale trochę irytuje. Czy to są zwyczajne zwiechy systemu? Przeszukałem kilka podobnych wątków ale nigdzie żadnych konkretów.
Napisano 27 września 2014 - 07:02
Sprawa jest prosta. Każda bateria podobnie jak w bateriach od laptopa posiada cos w rodzaju mikropamieci. Dzieki temu mozemy sprawdzic za pomoca zewnetrznego programu na komputerze ile nasza bateria w iphonie ma pojemnosci, oraz ile ma juz cykli ladowania ( ile razy zostala w 100% rozladowana i naladowana) czasami niestety zawodzi i zle zlicza gdy pojemnosc baterii sie pomniejszyla. Zazwyczaj rozladowanie do zera i naladowanie powinno naprawic problem. Co nie zmienia faktu, ze cos z bateria tez moze byc nie tak. Jezeli bateria non toper by sie ladowala do 99% to oznacza, ze pamiec w baterii jest uszkodzona i jezeli to nowy telefon to apple przyjmie go na gwarancje. Baterie mozna sprawdzic programem iBackupBot pod maca i pc
Napisano 27 września 2014 - 08:40
Baterie powinno sie ładować od 2 % czy tam 0% do 100 % wtedy żywotność i kondycja bateri przedłuża sie.
Napisano 27 września 2014 - 22:48
Nie prawda.. W ten sposób zabijasz baterię.. Bateria, która ma 0%, albo bliskie 0 ma niskie napięcie. Nie raz się słyszało, że ktoś zostawił telefon na 2 dni rozładowany i później już nic trzymał bo ogniwo poszło na ryby.. Powinno się jak najczęściej doładowywać telefon. Nie jest to żadna nowość w przypadku telefonów. Pojemność baterii wytrzymuje większą liczbę cykli w telefonie doładowywanym niż w takim co będziemy go rozładowywać do 0%.
Napisano 27 września 2014 - 22:50
Samo Apple poleca raz na jakiś czas rozładować do 0 i naładować do 100%, więc raz na jakiś czas nie zaszkodzi. Po prostu używajmy i cieszmy się sprzętem, a nie wydziwiamy.
Napisano 27 września 2014 - 23:05
zwyczajnie.... było już pierdyliard razy.
baterie litowo jonowe "nielubieją" być rozładowywane do cna. "Lubieją" natomiast być doładowywane.
Napisano 28 września 2014 - 20:31
Panowie, chodziło mi o sporadyczny błąd polegający na tym, że po odłączeniu od ładowarki telefon wskazuje 99% a po restarcie już normalnie 100%. W piątce zdarzało mi się to raz na kilka-kilkanaście dni. W 5s traf chciał, że zdażyło się to po pierwszym ładowaniu. Telefon jest nowy, bateria na pewno sprawna bo trzyma normalnie. Poza tym to już mój trzeci iPhone i we wszystkich tak było. Myślałem, że ktoś ma jakąś konkrentą informację na temat tego błędu.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych