Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MBP Retina (late 2013) rozbudowa pamięci

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 stecu

stecu
  • 40 postów

Napisano 18 sierpnia 2014 - 20:51

Hej, czy ktoś wie czy do wspomnianego w temacie MBP można dołożyć dodatkowy RAM? Pytałem specjalistów z Cortland ale nie doczekałem na razie odpowiedzi. Obecnie mam 8GB (2x 4GB), interesuje mnie rozbudowa na razie do 12GB (4GB i 8GB), a w przyszłości do 16GB (2x 8GB).

Oczywiście zdaje sobie sprawę, że będzie to wymagało oddania komputera do serwisu w celu rozkręcenia obudowy, ale na razie zastanawia się czy jest to w ogóle możliwe i czy ta pamięć będzie pasować:
Komputery :: Podzespoły :: Pamięć RAM :: 8GB 1600MHz SO-DDR3 Samsung 204 Pin do MacBook Pro (model 2012) - Apple Cortland Authorised Reseller Premium Reseller iPad iPod iPhone MacBook iMac

Bardzo proszę o odpowiedź.

#2 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 18 sierpnia 2014 - 20:57

Jeżeli mnie nie myli pamięć to pamięć:) jest wlutowana w płytę i nie da się jej od tak powiększyć. Trzeba było kupować kompa z rozszerzoną pamięcią.

#3 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 18 sierpnia 2014 - 21:01

Hej, czy ktoś wie czy do wspomnianego w temacie MBP można dołożyć dodatkowy RAM? Pytałem specjalistów z Cortland ale nie doczekałem na razie odpowiedzi. Obecnie mam 8GB (2x 4GB), interesuje mnie rozbudowa na razie do 12GB (4GB i 8GB), a w przyszłości do 16GB (2x 8GB).

Oczywiście zdaje sobie sprawę, że będzie to wymagało oddania komputera do serwisu w celu rozkręcenia obudowy, ale na razie zastanawia się czy jest to w ogóle możliwe i czy ta pamięć będzie pasować:
Komputery :: Podzespoły :: Pamięć RAM :: 8GB 1600MHz SO-DDR3 Samsung 204 Pin do MacBook Pro (model 2012) - Apple Cortland Authorised Reseller Premium Reseller iPad iPod iPhone MacBook iMac

Bardzo proszę o odpowiedź.

Retina już nie ma żadnej możliwości zmiany pamięci.
Te DDRy3 to pamięć do MBP 2012 w którym jeszcze można było sobie dowolnie zmieniać.

#4 daf

daf
  • 121 postów

Napisano 18 sierpnia 2014 - 21:04

Tak przy okazji pytanie - czy to oznacza, że jeśli RAM padnie, to trzeba wymieniać całą płytę główną?

#5 Adrianns

Adrianns
  • 158 postów

Napisano 18 sierpnia 2014 - 21:45

Z tego co słyszałem to trzeba sprawdzać pojedyncze kości, całej płyty głównej wymieniać nie trzeba, ale przez takie kombinacje cena znacznie wzrasta.

#6 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 18 sierpnia 2014 - 22:24

Oczywiście, że można wymienić pamięć RAM w Retina Macbook Pro. Zupełnie nie wiem czemu wprowadzacie w błąd szanownego użytkownika forum. Wymiana płyty głównej. Trochę droga ta podmianka, ale da się!

#7 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 18 sierpnia 2014 - 22:40

@koyoot - a niby jak ma to zrobić zwykły użytkownik? nie każdy posiada stację lutowniczą w domu oraz wiedzę z elektroniki. Użytkownik może samodzielnie zmienić jedynie ssd (ale cenowo jest to nieopłacalne).

- - - Połączono posty - - -

https://d3nevzfk7ii3...yfCEmQIQwG.huge

#8 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 18 sierpnia 2014 - 22:54

@Daniel, why so serious? :)

#9 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 19 sierpnia 2014 - 07:21

Tak przy okazji pytanie - czy to oznacza, że jeśli RAM padnie, to trzeba wymieniać całą płytę główną?

Tak.
Te komputery pomyślane są jako "jednorazówki".
Specjalnie skonstruowane tak, żeby uniemożliwić jakąkolwiek zmianę lub naprawę.

#10 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 19 sierpnia 2014 - 14:16

Tak.
Te komputery pomyślane są jako "jednorazówki".
Specjalnie skonstruowane tak, żeby uniemożliwić jakąkolwiek zmianę lub naprawę.

Radziłbym się dowiedzieć na temat awaryjności wbudowanego/wlutowanego RAM'u i tego co jest główną przyczyną awarii układów pamięci instalowanych "tradycyjnie".

#11 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 19 sierpnia 2014 - 15:31

Radziłbym się dowiedzieć na temat awaryjności wbudowanego/wlutowanego RAM'u i tego co jest główną przyczyną awarii układów pamięci instalowanych "tradycyjnie".

Możesz rozwinąć? Mi trudno się wypowiedzieć czy wbudowany ram pada czy nie, MBA padł mi dwa razy i trudno było powiedzieć czy to wina ram'u, płyty, procka.

#12 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 19 sierpnia 2014 - 16:25

Po to producenci instalują niewymienny RAM by nie padał, oraz by uzyskać maksymalną przepustowość pamięci. To właśnie gniazda pamięci RAM są przyczyną problemów powstających z układami pamięci, oraz ograniczeniem ich przepustowości(10-20%). W przypadku wlutowanego RAM'u tego problemu nie powinno być. Bo omija gniazdo i kontroler ma dostęp do tej pamięci bezpośrednio.

#13 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 27 sierpnia 2014 - 15:20

Muszę przyznać, że ram wlutowany pada trochę rzadziej.
Ale za to o wiele trudniej to zdiagnozować.
Podnosi to automatycznie koszty naprawy.
Dlatego właśnie Apple zdecydowało się na produkcję takich jednorazówek.

#14 Darkfutur

Darkfutur
  • 550 postów

Napisano 28 sierpnia 2014 - 23:18

ciszcie sie narazie ze tylko pamiec jest wlutowana. W nowych mabookach nie bedzie juz dysku twardego tylko poprostu poszczegolne kosci pamieci beda wbudowane w plyte.

#15 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 28 sierpnia 2014 - 23:45

ciszcie sie narazie ze tylko pamiec jest wlutowana. W nowych mabookach nie bedzie juz dysku twardego tylko poprostu poszczegolne kosci pamieci beda wbudowane w plyte.

Ciekawe skąd takie informacje...lol...

#16 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 29 sierpnia 2014 - 16:15

Muszę przyznać, że ram wlutowany pada trochę rzadziej.
Ale za to o wiele trudniej to zdiagnozować.
Podnosi to automatycznie koszty naprawy.
Dlatego właśnie Apple zdecydowało się na produkcję takich jednorazówek.

Nie pada trochę rzadziej.

To tak jakby powiedzieć, że pamięć cache w procesorach lub kartach graficznych jest awaryjna. Bo na takiej właśnie zasadzie działa wlutowany RAM. Jak pamięć cache komputera.

Niby niewielka zmiana, a jednak robi różnicę.

#17 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 30 sierpnia 2014 - 08:33

koyoot - złe porównanie. Cache nie jest oddzielną kością dolutowaną do CPU a tylko częścią rdzenia - a to bardzo duża różnica. I niestety kości pamięci RAM wlutowane na płytę też padają (wiem to z autopsji). Zaletą za to takiego rozwiązania jest pozbycie się wąskiego gardła jakim jest gniazdo i oczywiście grubość płyty.

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych