Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook Air, a karta dźwiękowa.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 emilb2

emilb2
  • 28 postów
  • SkądŁódź

Napisano 16 sierpnia 2014 - 21:09

Witam!

Sprzedałem ostatnio komputer pc, z którego głównie słuchałem muzyki. Obecnie korzystam tylko i wyłącznie z MBA. Jest on podłączony kablem jack-cinch do amplitunera z kolumnami. Chciałbym poprawić jakość dźwięku. Jakie są karty dźwiękowe, które posiadają oprogramowanie na maca? Z tego co widziałem niewiele producentów wydaje drivery na OSX.

Druga sprawa, zakładając, że karta miała by możliwość podłączenia kabla optycznego audio i właśnie w ten sposób podłączyłbym się do ampla, to czy byłaby duża poprawa w stosunku do cinch-jack?

Przeglądając aukcje, znalazłem coś takiego - http://allegro.pl/ka...4491025746.html

Co o tym myślicie?

Budżet? Tak do 400-500zł myślę.

Pozdrawiam!

#2 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 16 sierpnia 2014 - 21:56

Zdecydowanie optyczne wyjście da najlepszy dźwięk – konwersja cyfrowo-analogowa wtedy ma miejsce dopiero we wzmacniaczu, w ten sposób kable i karta dźwiękowa nie mają wpływu na jakość dźwięku. Niestety, w MBA nie ma cyfrowego wyjścia audio, (poza Thunderboltem), więc musiałbyś coś dokupić. Ale, jak pisałem, przy cyfrowym sygnale karta nie ma znaczenia, więc byle karta pod USB będzie wystarczająca. Jeśli chodzi o sterowniki – im mniej skomplikowana karta, tym większa szansa na "automagiczne" działanie natywnie pod OS X, bez sterowników. Sterowniki mają to do siebie, że czasem siadają (mam tak z interfejsem od M-Audio/Avid).

#3 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 17 sierpnia 2014 - 10:09

(..)Niestety, w MBA nie ma cyfrowego wyjścia audio, (poza Thunderboltem), więc musiałbyś coś dokupić. (...)

A najśmieszniejsze jest to, że sygnały SPDIF (tak wyjściowe jak i wejściowe) są wyprowadzone z kodeka , a tylko brak podłączenia do gniazda. I zrozum tu konstruktorów Apple :D

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#4 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 17 sierpnia 2014 - 15:43

Hm... Może kwestia miejsca/skomplikowanego gniazda? Względnie jeszcze zawsze pozostaje "zmuszenie" wymagających użytkowników do Pro Retiny ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych