TIME CAPSULE i DOSTĘP Z ZEWNĄTRZ
Napisano 16 sierpnia 2014 - 06:36
Napisano 16 sierpnia 2014 - 06:54
Napisano 19 sierpnia 2014 - 12:23
Może to nam pomoże, robiłeś już tak ?
Napisano 15 października 2014 - 13:41
Napisano 15 grudnia 2014 - 19:36
?????
Napisano 15 grudnia 2014 - 20:04
Za podobne pieniadze mogles kupic jakiegos NAS od synology bo Time Capsule to srednie rozwiazanie prawde mowiac no ale juz po fakcie
Napisano 15 grudnia 2014 - 21:51
Napisano 16 grudnia 2014 - 09:49
TC jest glownie do uzytkowania w domu i dostep do niego tak samo za duzo zabawy jest zeby to poprzestawiac. W NAS szybciej sprawniej i jest do tego zaprojektowany.
Ale juz fitka bo kolega ma TC i musi sie z tym borykac teraz wiec ja nie pomoge bo nie uzywam
Napisano 16 marca 2015 - 19:12
Niestety dostęp zewnętrzny do TC jest powiedzmy bardzo problematyczny, we własnej WiFi owszem działa
Napisano 21 marca 2015 - 13:51
Napisano 06 maja 2015 - 13:42
GAMA007 dziękuję dziś się pobawię, bo z kom czy tableta mogę się dostać, jednak z innych urządzeń nie np. TV czy komputer z windowsem
Napisano 06 maja 2015 - 17:36
Witam,
@Kawecki,
W otoczeniu sieciowym windows nie ma żadnego problemu połaczenia się z TC.
Warunek:
Wszystkie urządzenia są w tej samej sieci:)
Na odbiorniku Tv nie sprawdzałem.
Mój stary LG nie posiada sieci:)
Pozdrawiam
GAMA007
Napisano 21 maja 2015 - 12:29
Ja mogę powiedzieć jak zrobiłem u siebie, żeby mieć dostęp do TC z Mac'ów przez internet. Najpierw moja konfiguracja:
TC jest podłączona do routera UPC. W mojej sieci LAN TC działa jako router, więc na sprzęcie UPC jest wyłączony serwer DHCP. Bardzo ważne jest by w modemie/routerze była wyłączona opcja "WAN Blocking", tak aby był możliwy dostęp z zewnątrz do naszej sieci. W konfiguracji narzędzia AirPort w zakładce Internet, ustawiamy statyczne połączenie z modemem, podając jego adresy. W zakładce Sieć uruchamiamy serwer DHCP, jeśli chcemy żeby nasza TC była głównym routerem. Ważne jest, by w zakładce Stacja Bazowa dodać nasz AppleID, a na Mac'ach uruchomić funkcję Zdalnie na moim mac'u.
Po takiej konfiguracji normalnie widzę TC w Finderze niezależnie skąd się łączę.
Ciekawostka:
Długo nie mogłem tego ustawić. Będąc w innym mieście z MacBookiem, widziałem w Finderze Maca Mini, który jest podłączony do TC, samą TC, jednak wejść mogłem tylko do plików Maca mini. Po wyłączeniu opcji "WAN Blocking" na modemie, bez problemu mogłem wejść zdalnie do plików na TC, jednak przestało działać połączenie z Mac mini Rozwiązałem to instalując VPN Zerotierone na mac'ach. Teraz mam dostęp i do kapsuły i do komputerów zdalnie.
Z Windowsem nie mam pojęcia, testowałem tylko połączenie lokalne.
Napisano 21 maja 2015 - 14:43
Witam,
dodam tylko, iż posiadacze OS-X nie mają najmniejszych prolbemów połączenia sie z TC poza domem.
Jest kilka sposobów. Jednym z nich podany przez kolegę wyżej:)
Można także poprzez przeglądarkę safari:
lokalnie
afp://ip lokalne w domu w ktorym stoi TC
lub z zewnątrz
afp://domena lub ip zewnętrzne.
Użytkownicy z systemem Windows bedą zawiedzeni, gdyż po wpisaniu w przeglądarkę danych podanych wyżej... pojawi się
komunikat, który nie będzie przyjazny...
Rozwiązaniem jest aplikacja xtremeZ IP. /Uwaga jest bardzo droga......
/ Przed zakupem możemy potestować 21 dni.
http://www.acronis.c...-compatibility/
Pozdrawiam
GAMA007
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych