Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Call of Duty 4

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
82 odpowiedzi w tym temacie

#1 brzoza

brzoza
  • 207 postów
  • Skądokolice Bydgoszczy

Napisano 19 listopada 2007 - 21:33

Czy można zainstalować call of duty na PC na MAC'a bez instalowania XP'ka i bez jakich kolwiek emulaorów:?: Albo wiecie gdzie można kupić tę gre na Mac'a. Z góry dziękuje:!:

#2 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 19 listopada 2007 - 21:43

Nie, nie można. BootCamp... lub kup konsolkę.

#3 brzoza

brzoza
  • 207 postów
  • Skądokolice Bydgoszczy

Napisano 19 listopada 2007 - 23:24

Mój brat ma tą gre na PC, a ja bym chciał pograć na swoim Macu

#4 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 19 listopada 2007 - 23:45

Inaczej jak BootCamp i windows na macu nie pograsz sobie w Call Of Duty 4, nie ma także wersji UB czy Intel Only pod Mac. Przykro mi, może kiedyś przepisza ją na Mac, na razie tylko PC lub konsolka.

#5 anx239

anx239
  • 679 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 listopada 2007 - 15:51

Dodam, że wypróbowałem demo na maku 24" (biały, 2.16GHz, 2GB, 7600GT) i pod Vista HP trzeba chyba coś mocniejszego. Może wersja pełna jest już lepiej zoptymalizowana niż demo.

#6 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 25 listopada 2007 - 17:28

Nie bedzie, bo demo sie rozni tylko plikami z mapami (etapami). Kod jest ten sam.

#7 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 25 listopada 2007 - 17:33

Po prsotu Mac'i nie służa do grania.

#8 Mac IW

Mac IW
  • 164 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 listopada 2007 - 19:01

W ameryce można kupować gry na Maca

#9 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 30 listopada 2007 - 21:51

anx: wylacz sobie areo .. jak odpalasz gry, poza tym jakie masz sterowniki ? na moim mbp gra ladnie chodzi :D

#10 anx239

anx239
  • 679 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 grudnia 2007 - 16:11

anx: wylacz sobie areo .. jak odpalasz gry, poza tym jakie masz sterowniki ?
na moim mbp gra ladnie chodzi :D

No cóż, faktycznie Aero mógłbym wyłączać przed grami.
Sterowniki mam z BootCamp 2.0 - a można zainstalować inne?

#11 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 01 grudnia 2007 - 19:08

W ameryce można kupować gry na Maca

Nie jesteśmy w Ameryce to primo, secundo Call of Duty 4 nie ma na Maca więc nawet amerykanie nie pograją sobie. Na BootCamp COD4 śmiga aż miło z x2AA i teksturami na max

#12 Skuza

Skuza
  • 92 postów

Napisano 06 stycznia 2008 - 14:16

Ja chce call4 na maki! Bez windowsa i zadnych emulatorow, porostu, czemu nie moga kiedy tworza wersje na X360 i na PC zrobic na Mac'a? No dlaczego? Przeciez jest dosc spora liczba ludzi majacych Maki ktora tez chcialaby sobie zagrac w new engin'owe gry. Dlaczego?!

#13 dany

dany
  • 221 postów
  • SkądWawa

Napisano 07 stycznia 2008 - 03:15

directx moze? ktorego na maki nie ma..

#14 Skuza

Skuza
  • 92 postów

Napisano 07 stycznia 2008 - 14:49

Kurcze, wszystko musi być takie skomplikowane, ja bym chcial, po prostu wlaczyc komputer, żeby mi czytal wszystkie formaty plików, i żebym włożył plyte z grą jakąkolwiek i żeby wszystko dzialalo. Maki sa super, ale maja kilka braków.

#15 cizu

cizu
  • 943 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 stycznia 2008 - 15:14

No cóż, faktycznie Aero mógłbym wyłączać przed grami.
Sterowniki mam z BootCamp 2.0 - a można zainstalować inne?

najlepiej ściągnąć modyfikowane sterowniki z stąd ;)

#16 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 09 stycznia 2008 - 08:30

Ja chce call4 na maki! Bez windowsa i zadnych emulatorow, porostu, czemu nie moga kiedy tworza wersje na X360 i na PC zrobic na Mac'a? No dlaczego? Przeciez jest dosc spora liczba ludzi majacych Maki ktora tez chcialaby sobie zagrac w new engin'owe gry. Dlaczego?!

Nie na tyle spora żeby natywnie dla nich gry pisać .... jeśli już to dostaniesz knota w takiej postaci jak BF2142 czy NFS Carbon - To chyba już lepiej żeby wogóle nie było

#17 raphael

raphael
  • 404 postów
  • SkądGryfino / Szczecin/ SF

Napisano 12 stycznia 2008 - 15:41

Developerom po prostu się nie opłaca. Mac'i mimo wszystko nie są na tyle popularne, aby ogromne koszty produkcji takich gier jak Call of Duty 4 się zwróciły.
Powiecie, OK, "ale gra już jest gotowa wystarczy ją przeportować". Ale przepisanie całego silnika gry z DX10 na OpenGL to już wyzwanie, na tyle kosztowne i pracochłonne, że po prostu im się nie chce.
Ponadto (a przede wszystkim) większość gier jest dofinansowanych przez korporacje produkujące karty graficzne (np gry logiem NVIDIA "The Way It's Meant To Be Played") Natomiast komputery Apple NIE są atrakcyjnym rynkiem zbytu dla firm produkujących sprzęt więc, nie będą dopłacać do gier na Mac'a!

PS. również mam dość gniotów z EA, których budżet na reklamę jest o wiele większy niż ten na produkcję. Wzieli by się za coś nowego a nie podawali odgrzewany kilkakrotnie kotlet.

#18 michau

michau
  • 436 postów

Napisano 12 stycznia 2008 - 20:34

Ale przepisanie całego silnika gry z DX10 na OpenGL to już wyzwanie, na tyle kosztowne i pracochłonne, że po prostu im się nie chce.

Pudło. Jest OpenGLowa wersja CoD4 - wyszła na PS3. No i silnik gry z DX10 wiele wspólnego nie ma - na kompach z DX10 dochodzi może 1% bajerów, a sama gra ma świetny fallback do starszych od DX9 standardów…

…a i tak do grania najlepsze są konsole!

#19 raphael

raphael
  • 404 postów

Napisano 12 stycznia 2008 - 20:57

O tym nie wiedziałem :) Rzeczywiście problem chyba głównie leży w tych dotacjach i innego rodzaju wsparciu od producentów sprzętu. Najgorsze, że stosunki między developerami a producentami sprzętu są wręcz mafijne! UbiSoft (wraz z NVidią) trafił pare lat temu do sądu, za umyślne blokowanie w swoich grach obsługi PixelShader 2.0 na rzecz 3.0, skutecznie zmuszając kupujących do kupna nowszych kart. Celem tego było usunięcie z rynku, wcale nie tak (wówczas) starych, ale niezbyt udanych GeForców FX

#20 JoeBlack

JoeBlack
  • 37 postów
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Napisano 14 stycznia 2008 - 23:33

Właśnie próbuję zainstalować Call of Duty 4 pod VMware Fusion jednak problem mam ze sterownikami cholera : / ----- Initializing Renderer ---- ----- Client Initialization Complete ----- Attempting 22 kHz 16 bit [Windows default] sound ----- R_Init ----- Getting Direct3D 9 interface... Pixel shader version is 0.0 Vertex shader version is 0.0 Video card or driver doesn't support fullscreen gamma. Video card or driver doesn't support alpha blending. Error during initialization: Video card or driver doesn't support alpha blending. Ma ktoś jakiś pomysł?

#21 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 15 stycznia 2008 - 15:58

VMware chyba (podkreślam chyba) nie obsługuje 3D

#22 raphael

raphael
  • 404 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 19:58

podobno obsługuje. Ale z całą, tu podkreślam z cała pewnością, nie obsługuję Pixel Shader 3.0 (a nawet 2.0) niezbędny do tej jak i wielu innych wydawanych obecnie gier

#23 sanitariusz

sanitariusz
  • 524 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 17 stycznia 2008 - 18:04

Jak juz wiecie pewnie Aspyr zapowiedzial ta gre na maca. Planowana data premiery maj 2008.

#24 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 17 stycznia 2008 - 20:20

Potwierdzam. http://www.aspyr.com/product/info/88

#25 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 18 stycznia 2008 - 00:42

Nie powiem grałem na PC .. wygląda miodnie :) gra sie całkiem przyjemnie i działa przyzwoicie ... nie to co Crysis :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych