Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Efi - jak sie go pozbyc ? co to za partycja ? linuxy ? problemy !

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Obecny

Obecny
  • 489 postów
  • SkądTralee, Co.Kerry, Ireland

Napisano 19 listopada 2007 - 21:30

Jakis czas temu zainstalowalem bootcamp i efi, dzis od rana walcze z livecd linuxa przetestowalem juz kika dytrybucji i zadna nie chce sie do konca uruchomic, wszystkie predzej czy pozniej sie wysypuja przed odpaleniem systemu, komunikaty sa rozne, pamietam ze kiedys tam probowalem rowniez kilka dystrybucji i kazda dzialala od strzalu, zero problemow, pomyslalem wiec ze problemem jest ow efi lub cos z podzialem na partycje nie tak, usunalem partycje bootcampa, nic sie nie zmienilo, po kilku probach w efi doszla mi boot ikona LEGACY OS z czarno biala flaga windowsa, mimo ze nie mam podpietych rzadnych dyskow zewnetrznych, a na komputerze sa partycje (efi)(hfs+)(jakies szczatkowe puste miejsce) mysle ze poprawnie i nic za wiele! wiec skad ta ikonka legacy os ? Jak sie pozbyc tego EFI ??? wybralem startup disc ponownie ale ten efi wciaz uciazliwie sie pojawia ! :( mam pelno roboty z dyskami a tu nic nie dziala jak powinno, zly :( dziekuje z gory i pozdrawiam ide z Migotka na spacer sie przewietrzyc moze mi cos do lba najdzie :)

#2 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 listopada 2007 - 21:37

EFI sie raczej nie pozbedziesz, bo to taki "bios". Mysle ze usuniecie partycji z windowsem nie zaktualizowalo ci wpisow w bootcamp, i dalej mysli ze windows tam siedzi. Sprobuj odpalic ponownie BootCamp Assistant na Mac OS i sprawdzic jak to bedzie.

#3 Obecny

Obecny
  • 489 postów
  • SkądTralee, Co.Kerry, Ireland

Napisano 19 listopada 2007 - 21:47

Wielka pomylka, teraz widze co napisalem chodzilo mi o boot selektor rEFI czy jak mu tam :)

#4 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 21 listopada 2007 - 20:14

Po prostu go wyłącz. Poprzez analogię do jego włączania - spróbuj tego: 1. Otwórz terminal 2. Przejdź do katalogu /efi/refit 3. Wpisz polecenie ./disable.sh Nie sprawdzałem ! Nie chcę sobie popsuć rEFIta i nie ruszam !

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych