Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z karta Sandisk Extreme PRO

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 cezary188

cezary188
  • 20 postów

Napisano 08 sierpnia 2014 - 21:06

Witam, wiem ze moze temat malo zwiazany z Apple jednak problem wystepil na moim Mac Pro a wiem ze siedza tutaj specjalisci z roznych dziedzin. Moze ktos bedzie mi wstanie pomoc. A wiec mialem pelna karte (64 gb) zapisana jednym plikiem z kamery. Zgralem ten plik i wcinsnelem formatowanie w formacie exFat w systemie Win 7 po czym po chwili moj komputer przypomnial sobie ze HUb USB do ktorego jest podpiety moj card reader zostal odloczony od zewnetrzego zasilania jakies 5 minut temu i proces formatowania sie zwiesil. Wyjelem karte i wlozylem ja od nowa do czytnika zeby ponowic proces. Jednak teraz w WIn 7 kata nawet sie nie pojawia, czytnik kart cos tam czyta ale nic z tego nie wynika. Przelaczylem sie na OS X i korzystajac z managera dyskow podlaczylem czytnik i wlozylem karte. Karte pojawia sie chwile po wlozeniu do czytnika jest prawidolo wyswietlony jej rozmiar itd po czym po chwili znika cala i wyskakuje blad ze format plikow na tej karcie jest uszkodzony i ze powinienm zawsze kliknac na wysun urzadzenie zanim wyjme karte. Czyli niby wszystko sie zgadza, ale nie widzialem jeszcze zeby wypluwalo karte z powodu wadliwego systemu plikow. W kazdym razie karty nie mozna teraz sformatowac pod OS X a Win 7 jej nawet nie pokazuje. Czym moge to sformatowac ? Zdaje sie powinien byc jakis program ktory bedzie czytal karte mimo bledow i sformatuje mi tym razem poprawnie cala karte. Ktos wie ?

#2 RPAnimation

RPAnimation
  • 387 postów

Napisano 09 sierpnia 2014 - 01:05

Disk Utility?

#3 cezary188

cezary188
  • 20 postów

Napisano 09 sierpnia 2014 - 06:27

Przeciez tlumacze ze korzystalem z disk utility, ale fakt nazwalem go managerem dyskow bo nie pamietalem nazwy :P

#4 michobo

michobo
  • 1 160 postów

Napisano 09 sierpnia 2014 - 09:38

zrób format niskopoziomowy

#5 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 09 sierpnia 2014 - 12:00

1. Sformatuj kartę ponownie w kamerze - potem na kompie.
2. Nie dostałeś z kartą softu Rescue PRO ? SanDisk® RescuePRO® Extreme Offer | LC Technology Portal

#6 cezary188

cezary188
  • 20 postów

Napisano 09 sierpnia 2014 - 20:49

1. Kamera nie ma takije opcji 2. Program mam ale co z tego skoro on sluzy do odzyskiwania danych a opcja wipe nie jest dostepna po wlozeniu karty.

#7 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 10 sierpnia 2014 - 17:38

Jak to kamera nie ma mozliwosci formatu nosnika?,byle cyfrowka z Reala posiada taka funkcje.

#8 cezary188

cezary188
  • 20 postów

Napisano 10 sierpnia 2014 - 19:06

BMPCC. Wiem ze zwykle zabawki maja takie opcje tylko czy maja opcje formatowania 64 gb kart w partycje exFat o rozmiarze jednostki 128 kbit ? Jak tak to moze faktycznie sie przejde do jakiegos sklepu i podepne karte do czegos na wystawie. Powiedzcie tylko ktora byle cyfrowka cos takiego posiada bo osobiscie nie jestem przekonany.

#9 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 10 sierpnia 2014 - 20:18

1. Co to za kamera-dziwoląg co nie ma takiej opcji ?

2. Rzeczywiście - tylko przywracanie. W takim razie kiepsko gdyż starsze wersje tego programu miały funkcję testu karty, formatowanie itp. . Widzę że im nowsza jego wersja tym gorsza - okrojona do mimimum kosztem funkcjonalności.

3. Pamiętaj że wciąż nie wszystkie czytniki obsługują standard SDXC.

- - - Połączono posty - - -

2. Sorry - pomyliłem z Lexar Image Rescue 3, które to właśnie posiadało potrzebne narzędzia:

[ATTACH=CONFIG]22744[/ATTACH]

- - - Połączono posty - - -

Główne funkcje programu (wyżej Narzędzia Dodatkowe). Nie wiem jakie zmiany zaszły w nowszych wersjach tego softu.

[ATTACH=CONFIG]22745[/ATTACH]

#10 cezary188

cezary188
  • 20 postów

Napisano 10 sierpnia 2014 - 21:40

To co ja mam to sie nazywa Rescue Pro Deluxe i nie ma wiele wspolnego z tym co ty pokazales, ale sporbouje zalatwic ta wersje i zobacze.

#11 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 10 sierpnia 2014 - 22:15

Tu Masz: https://www.raymond....cue-3-software/

#12 michobo

michobo
  • 1 160 postów

Napisano 11 sierpnia 2014 - 06:08

kolego madmax - dziwolągami są wszystkie badziewia filmujące w AVCHD i mieniące się kamerami semiPRO lub (o zgrozo) PRO BMPCC to ZAWODOWY sprzęt. Wszystko tam jest mega przemyślane i logiczne. Do tego stopnia że wraz z aktualizacją firmware, sciągasz jednocześnie...nową instrukcję obsługi uwzględniającą dodatkowe funkcje które właśnie się pojawiły wraz z aktualizacją Ta kamera nie daje możliwości kasowania pojedynczych plików. GŁUPOTA ktoś powie. Bzdura. Firma wprowadziła takie ograniczenie celowo aby uniknąć fragmentacji danych na karcie pamięci Do tego sprzęt zapisuje w ProRES 220 megabitów i posiada mega zakres tonalny 13 stopni przysłony. Tylko kamery klasy RED ew wysokiej klasy kamery SONY (10 tyś $) mają szansę startować do tej "zabawki". Nawet lustra Canona pokroju 5D MK III nie mają żadnego startu. Mam już dwie tego typu kamery. Ale to zdecydowanie nie jest sprzęt Point-and-Shot.... Tu rządzi (tylko) manual. I to pełny manual

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych