Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Macbook Air klawiatura - jakby wcisniety ALT/OPTION

• Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 SZ R ED

SZ R ED
  • 6 posts
  • SkądGdansk, Poland, Poland

Posted 07 August 2014 - 11:49

Witam i z gory przepraszam zabrak "ogonkow" - brytyjski uklad klawiatury Otoz zakupilem macbook air 11.6' late 2010 wersja jak mi sie zdaje koreanska - ponad zwyklymi literkami QWERTY mamy szereg krzaczkow. Problem polega na tym, ze by pisac normalnie - nie wazne czy ustawimy klawiature w tryb polski, brytyjski musze trzymac OPT. nawet gdy Mac sie wlacza - automatycznie wchodzi w tryb wyboru dysku startowego - jak to po wciscieciu POWER i OPT powinno byc. Mam go kilka dni, troche czytalem, probowalem ale nic. Z trudem zrobilem reset PRAM/VRAM i mam nadzieje ze SMC - ten drugi nie wiem jak rozpoznac ze zostal wykonany. Po instalacji 10.9 - bylo wszystko ok - stad mam nadzieje ze nie jest to hardware - poza tym podlaczam klawiature BT z iMaca i jest to samo. A stalo sie to po kolejnym uruchomieniu maca po instalacji. Troche poustawialem na nim i wylaczylem. Po kilku godzinach po wlaczeniu - koszmar. Z systemem na zewnetrzym HD to samo - tam ma 10.8. Apple wyslalo mi link do 10.10 w ramach testu - to samo. Wlasnie instaluje ponownie 10.9.4 i zobacze co bedzie sie dzialo. Prosze o pomoc.

#2 bartula

bartula
  • 81 posts
  • SkądBędzin, Poland, Poland

Posted 07 August 2014 - 12:21

odpal sobie klawiaturę ekranową, będziesz widział czy jest wciśnięty klawisz. Ja mam podobny objaw na MBW tyle że kawisz "zero"

#3 SZ R ED

SZ R ED
  • 6 posts

Posted 07 August 2014 - 13:02

Przypomnisz gdzie to moge zrobic? Wpadlem na pomysl, zeby przywrocic go z backupu z iMaca - gdzie dziala to poprawnie. Tylko troche to potrwa. Ponowna instalka nic nie dala. Od razu byl problem. Poradziles sobie w problemem?

#4 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 07 August 2014 - 13:14

Pewnie masz uszkodzoną klawiaturę i klawisz zwiera. Włącz klawiaturę ekranową i zobacz, czy coś jest ciągle wciśnięte. Preferencje Systemowe - Klawiatura. Zaznacz na dole Pokazuj podgląd klawiatury i znaków w pasku menu. Potem u góry obok godziny klikasz na klawiaturę i pokaż podgląd klawiatury.

#5 SZ R ED

SZ R ED
  • 6 posts

Posted 07 August 2014 - 13:17

Na co w takim ewnetualnym przypadku mam sie nastawic? wymiana na nowa czy demontaz i ponowny montaz? Nie lubie gdybac ale przez godzine mam 2,7% postepu z Time Capsule wiec pozwole sobie na to pytanie.

#6 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 07 August 2014 - 13:53

Jeśli klawiatura tak się zachowuje to będzie trzeba ją wymienić. u nas na przykład można to zrobić taniej niż w serwisie autoryzowanym, bo nie wymieniamy całej obudowy topcase ale tylko samą klawiaturę.

#7 SZ R ED

SZ R ED
  • 6 posts

Posted 08 August 2014 - 01:04

Backup nie pomogl. Dalej tak jest. PYtanie tylko dlaczego za pierwszym razem po zakupie bylo ok. W kazdym badz razie - przy uruchomionej klawiaturze ekranowej niby jest ok dopoki nie wcisne ALT - wtedy jest jakby na stale. Wiec czeka mnie wymiana klawiatury. Szkoda ze nie mieszkam w PL z checia bym skorzystal z uslug.

#8 koh

koh
  • 2186 posts

Posted 08 August 2014 - 07:51

Pewnie masz uszkodzoną klawiaturę i klawisz zwiera...

Przecież napisał: "...poza tym podlaczam klawiature BT z iMaca i jest to samo..."
To ma uszkodzone obie? Jeśli dzieje się to na klawiaturze zewnętrznej również, to może coś w ustawieniach jednak jest nie tak?

#9 qb4hkm

qb4hkm
  • 529 posts

Posted 08 August 2014 - 08:03

na 100% klawiatura do wymiany, przecież jak używa bluetoothowej to wbudowana również działa...

#10 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 08 August 2014 - 08:30

Przecież napisał: "...poza tym podlaczam klawiature BT z iMaca i jest to samo..."
To ma uszkodzone obie? Jeśli dzieje się to na klawiaturze zewnętrznej również, to może coś w ustawieniach jednak jest nie tak?

Widziałem co napisał ;) Nie ma uszkodzonych obu klawiatur ale tylko tę wbudowaną.
Kiedy podłączysz klawiaturę przez bluetooth to działa ona jako druga, a klawiatura wbudowana działa nadal. Jeśli fizycznie w środku komputera nie odłączysz taśmy od klawiatury to jeśli ona jest uszkodzona to podłączenie kolejnej na bluetooth nic nie da. Nadal będą te same objawy usterki.
W tym komputerze jednak nie wchodzi w grę całkowite odłączenie klawiatury i używanie zewnętrznej, bo na klawiaturze komputera jest włącznik, czyli odłączając ją nie włączysz komputera.
Podsumowując klawiatura jest do wymiany i nic się z tym nie zrobi.

#11 SZ R ED

SZ R ED
  • 6 posts

Posted 08 August 2014 - 10:20

Wlasnie mialem spytac o to samo - wyprzedziliscie mnie. Ile z ciekawosci wymiana? tu chca wszystko zmianac z TopCasem. Na dodatek same klawiatury z podswietleniem....a ta na bank nie bedzie dzialac. czy bedzie? moze juz zmianiajac klawiature dorzucic podswietlenie?

#12 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 08 August 2014 - 11:38

Jeśli masz bez podświetlania to jest problem, bo takiej klawiatury nie można nigdzie dostać. Przynajmniej w naszych źródłach. Można zamontować tę od wersji z podświetleniem i działać będzie tylko trzeba założyć Twoje stare klawisze F1-F12, bo na nich są inne oznaczenia.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users