Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Macbook Pro Retina

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 luKi13223

luKi13223
  • 3 posts

Posted 06 August 2014 - 23:41

Witam. Mam dylemat. Około soboty będę zamawiał MacBooka Pro Retinę. Komputer będzie głównie używany do programowania, grafiki (nieduże pliki), internetu i innych lekkich spraw, czasami obróbka wideo 1080p. I tutaj rodzi się moje pytanie. Stoję przed wyborem a mianowicie: Mid 2014 rMBP 13" i5 2,6GHz/8GB RAM/256SSD lub Late 2013 rMPB 15" i7 2,0GHz/8GB RAM/256SSD Który komputer starczy na dłużej? W sumie między 2013 a 2014 są bardzo niewielkie różnice. Trzynastkę kupowałbym w Apple Store (6299zł) a piętnastkę w X-KOMie (6749zł). Który będzie lepszym wyborem do typowej pracy, czasami gram w mało wymagające gry (League Of Legends, Diablo 3) . Czy 8GB RAM jest wystarczające do takich prac? Z góry dziękuję za odpowiedź :) @edit Dodam, że chciałbym aby komputer starczył mi do końca szkoły (2 lata) + studia. W tym momencie posiadam PC i7 2700K/8GB/1TB i od 2 lat jest mi w zupełności wystarczający :)

#2 Ninetou

Ninetou
  • 390 posts
  • SkądUK

Posted 07 August 2014 - 10:19

Ja bym się decydował MBPr 15. Jeśli nie masz zewnętrznego monitora to codzienna praca na 13" to katorga, już pomijając to, ze 13" zawiera tylko Iris GPU. Sam posiadam ww. 15" tylko w mocniejszej konfiguracji (patrz stopka) i używam jej do bardzo podobnych zadań (wliczając granie w D3 i LoL). Jeśli masz jakieś pytania odnośnie wydajności to pisz śmiało.

#3 Negatyf

Negatyf
  • 317 posts

Posted 08 August 2014 - 07:34

Posiadam rMBP Late 2013 2.6GHz, 8GB, 256GB PCI-E i według mnie komfort pracy na 13 calowym ekranie jest wystarczający dla mnie. Napisanie czegoś w Wordzie, administracja dedyka poprzez konsole niestanowi problemu. Z graniem w LoLa nie ma jakichkolwiek problemów. Zapewne na studiach będziesz chciał coś napisać na uczelni, wziąć laptopa ze sobą, który posiada 15 cali jest trochę niewygodne. Różnica w wadze wynosi jedynie 0,5kg, lecz przy ciągłym noszeniu sprawia problem. Miałem taką samą wersję jak Ninetou, następnie przerzuciłem się z powodu ograniczonej mobilności.

#4 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 08 August 2014 - 14:01

15 rMBP jest wystarczająco mobilna, a dodatkowo ma dość mocną kartę graficzną by ogarnąć Diablo 3 i LoL'a. Szczerze polecam 15, zwłaszcza, że będzie nieco bardziej przyszłościowa też.

#5 luKi13223

luKi13223
  • 3 posts

Posted 09 August 2014 - 15:55

Posiadam rMBP Late 2013 2.6GHz, 8GB, 256GB PCI-E i według mnie komfort pracy na 13 calowym ekranie jest wystarczający dla mnie. Napisanie czegoś w Wordzie, administracja dedyka poprzez konsole niestanowi problemu. Z graniem w LoLa nie ma jakichkolwiek problemów. Zapewne na studiach będziesz chciał coś napisać na uczelni, wziąć laptopa ze sobą, który posiada 15 cali jest trochę niewygodne. Różnica w wadze wynosi jedynie 0,5kg, lecz przy ciągłym noszeniu sprawia problem. Miałem taką samą wersję jak Ninetou, następnie przerzuciłem się z powodu ograniczonej mobilności.

Ja bym się decydował MBPr 15. Jeśli nie masz zewnętrznego monitora to codzienna praca na 13" to katorga, już pomijając to, ze 13" zawiera tylko Iris GPU. Sam posiadam ww. 15" tylko w mocniejszej konfiguracji (patrz stopka) i używam jej do bardzo podobnych zadań (wliczając granie w D3 i LoL). Jeśli masz jakieś pytania odnośnie wydajności to pisz śmiało.

15 rMBP jest wystarczająco mobilna, a dodatkowo ma dość mocną kartę graficzną by ogarnąć Diablo 3 i LoL'a.

Szczerze polecam 15, zwłaszcza, że będzie nieco bardziej przyszłościowa też.

Dziękuję za pomoc, wybrałem Late 2013 rMPB 15" i7 2,0GHz/8GB RAM/256SSD + Magic Mouse, etui i dysk zewnętrzny WD MyPassport Ulta 1TB. Mam pytanie czy Mavericks obsługuje system plików NTFS? (będę miał dość dużo danych do przekopiowania z PC, ewentualnie zrobię lanowego FTP z PC i wrzucę już pod HFS+.)

#6 anx239

anx239
  • 679 posts
  • SkądWrocław

Posted 10 August 2014 - 08:42

Mam pytanie czy Mavericks obsługuje system plików NTFS?

Odczyt tak, zapis bez kombinowania nie.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users