Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Air 13" 2014 - Stukanie gładzika. Luzy.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 addmin00

addmin00
  • 7 postów

Napisano 06 sierpnia 2014 - 18:53

Cześć. Przed chwilą otworzyłem paczkę z MacBookiem Air, zacząłem testować i... no właśnie - mały defekt? Przy każdym dotknięciu gładzika słychać delikatne stuknięcie (irytujące!). Wygląda to na zbyt duże luzy między standardowym poziomem a tym przy kliknięciu. To kosmetyka ale w poprzednim laptopie (Asus) ten problem się nie pojawił przez co od razu "rzuciło mi się to w uszy". Żeby zobrazować dorzucam film: Czy to normalne w MacBook'ach? Można to zniwelować? Znacie takie przypadki? Pozdrawiam, Piotr

#2 qb4hkm

qb4hkm
  • 529 postów

Napisano 06 sierpnia 2014 - 20:13

gwarancja, nie powinno tak być

#3 addmin00

addmin00
  • 7 postów

Napisano 06 sierpnia 2014 - 21:09

A jak wygląda proces gwarancji? Czy przy tego typu usterkach istnieje szansa "naprawy od ręki"? Sprzęt kupiłem od oficjalnego resellera Apple - czy w takim wypadku mogę uderzyć bezpośrednio do appstore czy muszę wszystko robić poprzez ów resellera? I co z gwarancją - nie mam takowej w pudełku - nie istnieje coś takiego w formie papierowej?

#4 wiktor96

wiktor96
  • 420 postów

Napisano 06 sierpnia 2014 - 22:05

Może spróbuj oddać ze względu na niezgodność towaru z umową, i żądaj wymiany na nowy, lub zwrotu pieniędzy.

#5 addmin00

addmin00
  • 7 postów

Napisano 06 sierpnia 2014 - 22:11

[url]https://www.youtube.com/results?search_query=trackpad+noise+macbook[/url]
To nie jedyny taki przypadek - z tego co widzę powodem jest niedokręcona śrubka. Naprawiają to w ciągu kilku minut (podobno).

W jaki sposób można kontaktować się z apple w takich sprawach? Chciałbym na początku zapytać czy rzeczywiście jest to prosta usterka zanim podskoczę do appstore.

#6 addmin00

addmin00
  • 7 postów

Napisano 12 sierpnia 2014 - 18:43

Problem jest trywialny. Naprawa trwa max 5 min.
Nie trzeba nawet wyjmować baterii.

Konieczne przedmioty (bez nich lepiej nie próbować):
+ Śrubokręt Pentalobe 1,2 mm,
+ Śrubokręt Torx T4.
[ATTACH=CONFIG]22771[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]22772[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]22773[/ATTACH]
Torx dostępny np. w Praktikerze lub Leroy Merlin. Pentalobe Allegro.
Przy pentalobe może zwieść brak kąta ostrego na śrubkach - śrubokręt jak na zdjęciu powyżej wystarczy.

#KROK1
Za pomocą śrubokrętu pentalobe odkręcamy 10 śrubek tylnej obudowy.
Radzę przemyśleć gdzie będziemy je odkładać - łatwo je zgubić dlatego randomowe miejsce odpada.

#KROK2
Po zdjęciu obudowy obracamy (ważne!) komputer o 180st - czyli do pozycji, w której normalnie korzystamy z maca.
Jest to o tyle ważne, że jeżeli zaczniemy dokręcać śrubkę w dotychczasowej pozycji, gładzik będzie delikatnie wysunięty do wewnątrz (strony screena) i można łatwo przesadzić.

#KROK3
Za pomocą torxa delikatnie (naprawdę!) dokręcamy śrubkę (zaznaczona na zdjęciu poniżej (źródło: iFixit.com)), otwieramy macbooka i sprawdzamy czy problem zniknął. Jeśli nie, próbujemy dokręcić bardziej (pamiętając, że gładzik jest SZKLANY). Jeżeli tym razem problem nie zniknie - należy szukać przyczyny problemu gdzie indziej.
[url]https://d3nevzfk7ii3be.cloudfront.net/igi/AXdQ3FFbyi4NkrCr.huge[/url]

Done.

Pamiętajmy jednak, że Apple nie bez powodu wprowadził taki typ śrubek, dlatego jeśli chcecie mieć pewność, że nic nie zostanie uszkodzone oddajcie macbooka do serwisu gdzie zajmą się nim profesjonaliści.

Pozdrawiam
  • The Cat lubi to

#7 The Cat

The Cat
  • 3 postów

Napisano 16 lutego 2015 - 13:13

Cześć. Mam identyczny problem w swoim MBA 13" early 2014, niestety odkryłem go dopiero po pół roku użytkowania. Czy mógłbyś napisać, jak ostatecznie rozwiązałeś sprawę, czy udało się skutecznie wyeliminować stukanie? Mam nadzieję, że nie będzie problemu, żeby uzyskać pomoc w serwisie (w moim przypadku chyba Cortland Wrocław).

Użytkownik The Cat edytował ten post 16 lutego 2015 - 13:26

#8 thekubaxddd

thekubaxddd
  • 36 postów
  • SkądLos Angeles, California, United States

Napisano 20 lutego 2015 - 14:29

nie mam tych dzwiekow ale jak np poloze rece na macbooku to strzela to gowno a mam go od  tygodnia kupilem nowke z mediamarkt paranoja 

#9 thekubaxddd

thekubaxddd
  • 36 postów
  • SkądLos Angeles, California, United States

Napisano 21 lutego 2015 - 16:42

dobra jednak mam to samo  p.s sorry za slaba jakosc, co dalej ? 

#10 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 lutego 2015 - 21:34

A nie wydaje Wam się, że na dole po prostu tak jest bo przecież czasami trzeba go wcisnąć?

Zwróć uwagę, że na górze nie wciśniesz aby „kliknąć” a na dole już tak....

Użytkownik MaciejNowak edytował ten post 21 lutego 2015 - 21:35

Surface Pro 6 / iPhone 11 Pro Max / iPad Pro 11

#11 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 21 lutego 2015 - 23:47

Mój kuzyn miał tak, że w każdym miejscu było słychać :D Musi się udać do serwisu,

NIE pomagam przez PW. Mogę co najwyżej pogawędzić.

Follow me on Instagram jacobswitek
Follow me on Twitter zakino4

#12 addmin00

addmin00
  • 7 postów

Napisano 19 czerwca 2015 - 23:44

Dopiero wszedłem na forum po dość długiej przerwie. Odniosę się do postów:

@The Cat

Tak, udało się skutecznie wyeliminować problem. Po dokręceniu śrubki wszystko ok, problem nie powrócił. Skorzystaj z instrukcji, która podałem. 

@thekubaxddd

Irytujące, co nie? Zobacz instrukcje, którą podałem wyżej. Pomoże na 100%.

@MaciejNowak
NIE, "tak NIE jest bo przecież czasami trzeba go wcisnąć". Przy tej klasie sprzętu nic nie może stukać. Podałem wyżej instrukcję - to naprawdę trywialna rzecz. Wystarczy dokręcić śrubkę.

@zakino

Dzwoniąc do iSpota usłyszałem, że to pewnie jakaś drobnostka i możliwe, że naprawią go od ręki. Pomyślałem - super. Na miejscu usłyszałem, że właściwe, to normalne zachowanie gładzika. Podszedłem zatem do jednego z maców na wystawie i po chwili gość mówił już inaczej ale dodał, że nie mogą go otworzyć na miejscu. Potem już tylko stwierdził, że widocznie to wada tego modelu i nie wie czy jest sens dawać na serwis, bo będę tylko czekał jakies kilka/naście dni. Podziękowałem i naprawiłem to sam. Mega trywialna rzecz.

#13 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 19 czerwca 2015 - 23:58

Pierwsza nauczka na przyszłość... nigdy nie idź do iSpot. Kieruj się do Cortland/iMad.

NIE pomagam przez PW. Mogę co najwyżej pogawędzić.

Follow me on Instagram jacobswitek
Follow me on Twitter zakino4

#14 matkaboska

matkaboska
  • 2 postów

Napisano 04 listopada 2015 - 15:26

[EDIT]

Pytanie ponownie usunięte. Masz od tego dział giełda/kupię. Następnym razem ukarzę ostrzeżeniem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych