Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pytanie odnosnie klawiatury w iPhonie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 slewik

slewik
  • 11 postów

Napisano 04 sierpnia 2014 - 12:43

Witam! Zrobiłem przesiadke z androida na iphona i bardzo tesknie za metoda wprowadzania tekstow z poprzedniego telefonu. Czego mi brakuje w iphonie? Otoz na andku nigdy nie korzystalem z opcji autokorekty bo wtedy gdy np napisze "zle" to telefon poprawia na "źle" mimo ze chciałem wpisać "złe". Dlatego autokoreta w iphonie i androidzie jest wg mnei bezuzyteczna, jednak w androidzie sie zawsze wyswietlaly nad klawiatura proponowane wyrazy i samemu sobie wbieralem wyraz i byla to super korekta. To bylo po 1. Po 2 brakuje mi przecinka na podstawowej czesci klawiatury (trzeba z kazdym przecinkiem wchodzic w czesc "symboli", co jest upierdliwe). Po 3 nie mozna wpisywac numerow, symboli takich jak ; czy tez ) poprzez długie przytrzymanie przyciskow z podstawowej strony klawiatury, co w androidzie ulatwialo nieco pisanie w niektorych sytuacjach. Jak do tej pory dzieki JB mozna bylo wszystkei te applowskie niedogodnosci jakos zniwelowac, wiec licze na to ze i tym razem pomozecie mi i rozwiaze swoje problemy, zwlaszcza ten 1 bo to jest imo OLBRZYMIA niedogodnosc. Z gory dzieki i pozdrawiam

#2 jasiecki

jasiecki
  • 4 271 postów

Napisano 04 sierpnia 2014 - 12:47

http://myapple.pl/cy...tml#post2325420

#3 x X x

x X x
  • 427 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 04 sierpnia 2014 - 12:57

Jest ciekawy sposób na znaki specjalne i cyfry na klawiaturze. Jeżeli dotkniesz klawisza przełączania znaków i przejedziesz palcem na żądany znak, po czym ściągniesz palec z ekranu - znak który wybrałeś zostanie wpisany. Trochę ćwiczeń i robi się to błyskawicznie, nawet szybciej niż na Androidzie (co przyznaję jest opcją bardzo wygodną).

#4 slewik

slewik
  • 11 postów

Napisano 04 sierpnia 2014 - 14:14

xxx dzieki, ale w sumie to ten moj najmniejszy problem i na dobra sprawe dosc szybko klikam "symbol" potem odpowiedni klawisz i znowu wracam do literowej ;p za rozwiazanie problemu ze slownikiem i podpowiedziami stawiam piwo ;)

#5 AdiGITAL

AdiGITAL
  • 400 postów

Napisano 04 sierpnia 2014 - 15:01

Korekta kontekstowa dopiero w iOS 8. Wymienne klawiatury również więc z pewnością pojawi się coś odpowiedniego.

Przykłady.

#6 jasiecki

jasiecki
  • 4 271 postów

Napisano 04 sierpnia 2014 - 15:02

korekta kontekstowa nie pobsługuje jezyka polskiego

#7 AdiGITAL

AdiGITAL
  • 400 postów

Napisano 04 sierpnia 2014 - 15:05

...i jesteś przekonany, że nie będzie?

#8 jasiecki