Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Macbook pro 13 2008 - Po odpieciu zasilania wyłącza sie po 5min

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 Fuzzy

Fuzzy
  • 55 posts
  • SkądKraśnik

Posted 02 August 2014 - 13:09

Witam. Ostatnio kupiłem sobie Macbooka pro 13' 2008 - wersja procesora 2.0. Kupujący oświadczył że bateria jest do wymiany. Lecz objawia się to w dość dziwny sposób, ponieważ Macbook pokazuje 100% naładowania bateri, lecz pisze "Wymień Teraz." Kiedy odłącze ładowanie, macbook normalnie chodzi do czasu kiedy % naładowania bateri spadnie do około 94% - jakieś 5min od odłączenia, po tym czasie automatycznie się wyłącza. po tym keidy się wyłączy, da się go włączyć lecz kiedy tylko pokaze logo apple automatycznie się wyłącza. Po podpieciu zasilacza, macbook się włączy i pokazuje 100% naładowania bateri. Natomiast bateria kiedy posiada 98% średnio pokazuje że laptop może być uruchomiony jeszcze przez 1h. Stąd moje pytanie, Czy to wina bateri? czy może czegoś innego. Zaznacze iż robiłem już reset SMC

#2 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 02 August 2014 - 13:54

Pewnie wina baterii, odczyty szalejących procentów to wina starej kalibracji, wg której pokazuje dane. To że bateria szybko osiąga 100% to oznacza że mało energii przyjmuje - ma małą pojemność.

#3 Fuzzy

Fuzzy
  • 55 posts
  • SkądKraśnik

Posted 02 August 2014 - 14:10

CoconutBattery pokazuje 40% sprawnosci bateri

#4 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 02 August 2014 - 14:14

CoconutBattery też korzysta z kalibracji acu i też z błędnej. Acu na 5minut to 1% sprawności :)

#5 arvika

arvika
  • 1501 posts

Posted 02 August 2014 - 20:09

Bateria do wymiany. Najlepiej ją odepnij bo i tak nie spełnia swojej funkcji, a może ci przeciążyć układ zasilania i uszkodzić go (w niektórych przypadkach).

#6 Kamil Wiśniowski

Kamil Wiśniowski
  • 6 posts
  • SkądPoland

Posted 02 August 2014 - 23:15

Prawdopodobnie zabezpieczenie w systemie po przekroczeniu konkretniej ilości cyklu ładowań, na stronie apple jest ona określona. Najlepiej żebyś oddaj do serwisu bo podobno bateria może w proste słowo ująć napuchnąć, widziałem takie stare macbooki. Pamiętaj że baterie nie lubią ciepełka, a sprzęt od Apple pod obciążeniem mocno się nagrzewa.

#7 Fuzzy

Fuzzy
  • 55 posts
  • SkądKraśnik

Posted 03 August 2014 - 10:50

Macbook kiedy nie ma bateri nie chce się włączyć, włącza sie tylko po restarcie SMC. to po 1. a po 2, czy nie jest tak jak nie ma bateri, zasilanie odcina połowe zasobów mocy procesora? PS. Czemu do serwisu? co w serwisie zrobia? wymienia za darmo na nowa? :D

#8 arvika

arvika
  • 1501 posts

Posted 03 August 2014 - 10:55

Bez baterii powinien się włączyć. Sprawdź na innym zasilaczu (odpowiednim jeśli chodzi o moc dla tego modelu). Jeśli również nie wystartuje to wsazywałoby to że masz ukałd zasilania do roboty na płycie głównej.

#9 Fuzzy

Fuzzy
  • 55 posts
  • SkądKraśnik

Posted 08 August 2014 - 15:28

Kontynuując inny wątek, nie rozumiem czego jest walniety układ zasilania? To już mój 2 jak nie 3 macbook który nie chce się włączyć bez bateri. Dzwoniłem własnie do znajomego który ma dwa macbooki ( pro 2008 oraz pro 2007) też odmawiają posłuszenstwa bez bateri.

#10 cesiu111

cesiu111
  • 742 posts
  • SkądRz

Posted 08 August 2014 - 16:13

U mnie ten sam model też nie włączał się bez baterii w obudowie (wyjąłem bo ją wybuliło).

#11 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6245 posts

Posted 08 August 2014 - 21:31

(...) Dzwoniłem własnie do znajomego który ma dwa macbooki ( pro 2008 oraz pro 2007) też odmawiają posłuszenstwa bez bateri.

Niech zastosuje odpowiedni zasilacz a nie będzie problemu z uruchomieniem. Co do twoich problemów z baterią, to jeśli sądzisz, że tylko ona i układ zasilania odpowiadają za start z baterii to się mylisz. I tu jest odpowiedź na Twoje pytanie:

(..)PS. Czemu do serwisu? co w serwisie zrobia?(...)

Zdiagnozują problem.

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users