Trochę głupieję i potrzebuję Waszej pomocy.
W jaki sposób osiągnąć idealną synergię przy jednoczesnym korzystaniu z Macbooka Air i Mac Mini?
Macbook Air
Komputer wykorzystywany do pracy - 90% mojego czasu jaki spędzam przy komputerze.
Dysk za mały aby trzymać tam rodzinną kolekcję zdjęć.
Mac Mini
Komputer kupiony po to aby popracować wydajniej i czasami wygodniej niż na MBA.
Na ten komputer przeniosę kolekcję iPhoto.
Z tego komputera będę korzystał ja i moja Żoneczka.
Synology DS214se
Tego NASa używałem jako Time Machine do MBA. Czy pod Mac Mini muszę robić kolejnego użytkownika czy wystarczy zalogoać się userem MBA i NAS sam sobie posortuje który TM gdzie?
Synology Cloud Station
Tego używałem aby synchronizować folder FIRMA między desktopem i MBA. Jego wadą jest to, że jest wolny i potrafi czasami obciążyć procesor.
Dropbox
Nie wchodzi w grę. Nie oddam swoich danych na czyjeś dyski

iTunes
Cała biblioteka zgranych CD ma być na Mini i NAS'ie Synology. Dobry pomysł?
iPad
Korzystam jako przenośny album wszystkich zdjęć. Mam wersję 64GB.
Tu akurat prosto - synchronizacja z iTunes na Mac Mini (wspólne konto na 5 urządzeń).
################################
PYTANIA które przyszły mi do głowy:
1) Czy mogę na Mac Mini przywrócić kopię z TM i po prostu mieć n starcie 1:1 to co na MBA? Czy może nie warto? Jeszcze nidgy nie korzystałem z opcji przywracania. Staro-windowsowo zawsze robiłem "format"

2) Jak zachować maksymalną zgodność plikową obu systemów? W idealnym świecie chciałbym wrócić do domu, położyć MBA, włączyć Mini, poczekać aż dociągnie pliki i pracować na nim.
3) Czy jest możliwość aby z jednej bibliotego iPhoto korzystało więcej użytkowników OSX? Chciałbym aby Żonka nie robiła mi bałaganu na moim profilu, więc założyłbym jej osobny.
4) Czy dobrze kojarzę, że na Yosemite taki scenariusz będzie prostszy?
Będę wdzięczny za pomoc