Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

macbook air A1237

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Krzys123.

Krzys123.
  • 34 postów

Napisano 26 lipca 2014 - 15:13

No i mam problem ... Chciałem naprawić zawiasy w macbooku i rozkręciłem w środku Wszystko i skręciłem Odpaliłem macbooka i wyświetla sie biały ekran i znak zapytania Co teraz zrobić skoro nie ma nawet wejscia na cd ani nie mam płyty z oprogramowaniem MAC Czytałem na waszym forum i klawiszami próbowałem robić i weszło na wifi czy jeśli zaloguje się do wifi czy wszystko wróci do normy ? Niestety nie mam wifi ...:/

#2 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 lipca 2014 - 15:46

Sprawdź czy dysk twardy jest poprawnie podłączony. Skoro komputer wcześniej działał, a teraz wyświetla znak zapytania to znaczy, że nie widzi dysku.

#3 arvika

arvika
  • 1 501 postów

Napisano 26 lipca 2014 - 23:07

Oprócz samego podłączenia dysku sprawdź taśmę czy jej nie naderwałeś.

#4 Krzys123.

Krzys123.
  • 34 postów

Napisano 27 lipca 2014 - 10:45

Dzieki za rady . Zdjąłem pokrywę i wyjąłem dysk i dokładnie wszystko podłączyłem i dalej ten znak zapytania ;(

#5 Krzys123.

Krzys123.
  • 34 postów

Napisano 30 lipca 2014 - 13:46

Hej ! macbook był w serwisie i panowie stwierdzili ze uszkodzilem złacze od Płyty głownej ktorą wpina się dysk czy to możliwe i żebym wymienił płyte głowną .. czy to możliwe?

#6 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 lipca 2014 - 14:44

Jeśli Panowie z powodu uszkodzonego złącza chcą wymieniać całą płytę to polecam zmienić serwis. Oczywiście mogło się uszkodzić złącze, taśma lub dysk. Mogłeś też uszkodzić samą płytę główną ale to musiałbyś się bardzo postarać. Możesz przysłać komputer do nas w celu darmowej diagnozy. Jeśli to faktycznie wina złącza to można je wymienić, nie trzeba wymieniać całej płyty.

#7 Krzys123.

Krzys123.
  • 34 postów

Napisano 30 lipca 2014 - 14:47

dodam że dziś odłączyłem złącza od dysku i podpinałem znowu złaczxa na dysku i odpalił !!! system no wszytsko chodziło i po pół godzinie wyłączyłem :/ i znowu wlączyłem i znowu ten znak zapytania

#8 Krzys123.

Krzys123.
  • 34 postów

Napisano 30 lipca 2014 - 16:52

pisze teraz z macbooka !! udało się znowu uruchomić ale jak go wyłącze to znowu bedzie znak zapytania co robić w tej sytuacji ?? mam jeszcze w ustawieniach : zaznacz system na ktorym chesz uruchomic system , i mam tam dysk albo siec co mam wybrać ?

#9 arvika

arvika
  • 1 501 postów

Napisano 30 lipca 2014 - 20:00

Macsupport dobrze radzi, zmień serwis ;) Wymiana gniazda dysku to żaden problem dla serwisu, który poważnie podchodzi do napraw. W tym modelu przyczyną takiego zachowania może być również początek problemów z chipsetem.

#10 Krzys123.

Krzys123.
  • 34 postów

Napisano 31 lipca 2014 - 09:25

no i pięknie jestem szczęśliwy !!! odpinałem złącze od dysku i i robiłem reset PRAM i było jabłko i załadował system i wszystko działa !! zapisałem żeby uruchamiał z dysku i wyłączyłem tak kilkanaście razy i włączałem i jest bajka wszystko działa taj jak ma być :D

#11 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 31 lipca 2014 - 10:44

Sto razy było mówione że jak się zmienia coś sprzętowego to robić reset PRAM. Większość osób nawet tego nie wskazuje jako do zrobienia bo traktuje to jako oczywista oczywistość.

#12 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 31 lipca 2014 - 14:50

Może być też tak jak pisze Arvika, że taśmy i cała reszta jet sprawna ale uszkodzony jest chipset. W tym modelu dokładnie tak objawia się usterka, że przestaje działać dysk, wifi lub klawiatura, a jak się dociśnie układ to na chwilę usterka ustępuje. Tak czy inaczej to skoro komputer działa to należy się cieszyć ale obawiam się, że to jeszcze nie koniec tematu.

#13 Joanna

Joanna
  • 1 postów

Napisano 31 lipca 2014 - 18:26

Witam, pozwole sobie podpiąć się pod temat, bo mój problem dotyczy tego samego modelu. Od połowy maja tracę co jakiś czas dźwięk (wychodzący zarówno przez głośniki wbudowane jak i przez złącze słuchawkowe), nie moge nic z tym zrobić, zwykle wraca sam z siebie (usiłowałam wielokrotnie czyścić pamięć audio przez aplikacje Onyx, nie pomagało). W tym tygodniu zaczęły się problemy z uruchomieniem macbooka - jabłuszko na starcie bardzo długo się ładuje, później pojawia się niebieski ekran i znów wraca jabłuszko, które już się nie ładuje ale pojawia sie kursor. W poniedziałek uratowałam sytuacje przez reset SMC, a teraz nie skutkuje, tak samo reset PRAM - nic. Podejrzewam, że problem jest w dysku, pojawiały się komunikaty na temat braku miejsca na 'startup disk', niestety nie pamiętam dokładnie treści, ale system wymagał ode mnie zatrzymania działania jednego z dwóch działających programów (Firefox i Preview). Chcialabym zapytać czy jest jakiś sposób w który mogłabym sobie pomóc sama? Może na coś nie wpadłam, czegoś nie doczytałam. System z ktorego korzystam to OS X Leopard (10.5), z ostatnią aktualizacją.

#14 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 31 lipca 2014 - 20:16

Problem z dźwiękiem w tym modelu jest znany i prawdopodobnie wymiany wymaga uszkodzona taśma łącząca kartę dźwiękową z płytą główną. Odnośnie problemów z uruchamianiem to jeśli wcześniej pojawiał się komunikat o kończącym się miejscu na dysku to być może tego miejsca jest już zbyt mało do uruchomienia systemu. W takim przypadku można spróbować uruchomić system w trybie Safe Mode. Po włączeniu komputera musisz trzymać wciśnięty przycisk shift do momentu aż zobaczysz jabłko, a pod nim ładujący się pasek postępu. Wtedy puszczasz shift i czekasz aż system się uruchomi. Jeśli to zadziała to musisz skasować jakieś pliki tak aby zwolnić na dysku przynajmniej 5 gigabajtów miejsca. Po tym spróbuj uruchomić komputer już normalnie. Jeśli to nie zadziała to znaczy, ze albo uszkodzony jest system, albo dysk albo nawet płyta główna komputera. Jak już pisałem, w modelach A1237 oraz A1304 uszkodzeniu ulegają płyty główne, a objawem jest właśnie problem z dyskiem, dźwiękiem, klawiaturą itp.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych