Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Asus Nexus 7 vs Ipad mini Retina

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 Sziroki

Sziroki
  • 5 posts

Posted 25 July 2014 - 22:14

Witam, Jako iż przejrzałem z parę stron i nie znalazłem podobnego tematu, więc moje pytanie brzmi. Co warto kupić czy Asus Nexus 7 (800-900zl) czy Ipada mini retina 16 gb wifi (1500~zł) Tablet będzie używany do przeglądania internetu, czytania książek, oglądania filmów, czasami jakaś gierka itp. Nigdy nie miałem nic z Apple, to będzie moja pierwsza styczność z tą firmą. Wybrałem tego Ipada mini ponieważ poprzednik z tego co czytałem ma słaby ekran oraz słaby procesor. Czy ten Ipad jest wart 1500zł? Dodam jeszcze że moja mama studiuje, a na stronce Apple przeczytałem że jest rabat nawet do 170 zł :). Czy naprawdę system Apple jest taki bez ścin jak wszyscy mówią, czy to jest po prostu tak powiedziane bo ktoś kto wydał 2500zł na np. Ip5s to nawet nie widzi w nim wad. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale jestem użytkownikiem Xperii Z1 i Nexus7 jako iż ma androida byłby dla mnie trochę lepszy pod względem że jestem już obeznany z androidem, ale do odważnych świat należy :D. Może po zakupie tego Ipada sprzedam w cholerę moją Z1 i kupie sobię IP, tego nie wiem, lecz mojej Xperii nie mogę nic zarzucić, działa świetnie. Czekam na wasze opinie i porady, i z góry dziękuje wszystkim którzy będą chcieli mi pomóc. P.S Wiecie może kiedy będzie premiera nowych tabletów od Apple? Bo wtedy pewnie ceny spadną :). Pozdrawiam @@Edit Wiecie może ile jeszcze Apple będzie supportować Ipada mini retina? Bo nie chciałbym żeby było tak że kupię go a za rok jak wyjdzie nowy iOS okaże się że to już nie na ten tablet bo jest za stary ;x

#2 iFan2000

iFan2000
  • 331 posts
  • SkądMałopolska

Posted 25 July 2014 - 23:07

Z tych dwóch zdecydowanie wziąłbym iPada . Na tablety z Androidem wciąż nie ma dobrej jakości aplikacji . Nowe tablety prawdopodobnie wyjdą w październiku/ listopadzie , więc decyzję kupna teraz lub za te kilka miesięcy musisz podjąć sam . iPad Mini Retina będzie jeszcze trochę wspierany . To w końcu nowy sprzęt !! A tak na marginesie , to iPada radziłbym brać 32 gb , bo apki na jabłkoblety są ciężkie i szybko zapchasz 16 gb . Decyzję musisz podjąć sam .

#3 Sziroki

Sziroki
  • 5 posts

Posted 25 July 2014 - 23:09

Ipada pewnie bym kupował po wypłacie sierpniowej czyli 27.08~ początek wrzesnia. Więc lepiej się wstrzymać? Chyba wezmę tableta od Apple gdyż chciałbym po raz pierwszy użytkować system iOS i zobaczyć czy rzeczywiście warto :)

#4 iFan2000

iFan2000
  • 331 posts
  • SkądMałopolska

Posted 25 July 2014 - 23:11

Warto , warto . Co do daty zakupu to ja za Ciebie nie wybiorę , ale po prezentacji nowych ceny tych rMini pewnie spadną , ale nie wiem , czy wiele .

#5 Sziroki

Sziroki
  • 5 posts

Posted 25 July 2014 - 23:12

A zazwyczaj jak Apple wypuszcza coś nowego i ile cena leci 100-200 zł czy raczej 400-500? Bo jak 200zł~ to szkoda zachodu a jak 500~ to warto rozważyć poczekanie :). Oczywiście sprzęt bym kupował nowy. Lepiej iść do sklepu w Centrum Handlowym, czy zamówić przez stronke Apple?

#6 iFan2000

iFan2000
  • 331 posts
  • SkądMałopolska

Posted 25 July 2014 - 23:18

Nie wiem ile spadną ceny , ale gdybyś chciał kupić teraz to poszukaj promocji , jest ich teraz sporo w sklepach . Np. W mediamarkcie masz za 1460 zł teraz rMini . ( proszę mnie nie posądzać o reklamę sklepu , po prostu pokazuję przykładową promocję koledze ) . A najpewniejszym sklepem jest Apple Store Online , ale ceny Mini zaczynają się tam od 1699 zł .

#7 Aquo

Aquo
  • 507 posts

Posted 25 July 2014 - 23:22

Jeżeli uważasz, że Z1 działa świetnie, to raczej oba tablety uznasz za bardzo płynne.
iPad Mini Retina teoretycznie powinien mieć wsparcie aż do 10 iOSa, a na pewno do 9. Retina działa i wygląda świetnie, system Apple'a jest *płynniejszy* niż 99% Androidów, chlubnym wyjątkiem jest tutaj seria Nexus i HTC One'y, na obu będzie płynnie, z tym, że Retina to bardziej przyszłościowy wybór - na pewno dłużej będzie mieć wsparcie. A7 jest też znacznie wydajniejszy od Tegry 3 i to na pewno odczujesz w szybkości i responsywności, N7 od Asusa jest już dość leciwy, więc zdecydowanie polecałbym iPada.

- - - Połączono posty - - -

Ceny spadną początkowo niewiele, ale nikt nie powie ile dokładnie. Nie wiadomo też, czy na pewno we wrześniu pojawią się iPady Mini.
Najtaniej na pewno będzie kupić nowy na Allegro.

#8 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 25 July 2014 - 23:40

Skoro napisal Nexus 7 (800-900zl) to domyslilbys sie, ze chodzi mu o model 2013.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users