Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nie działa część dotyku po wymianie wyświetlacza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 adizj

adizj
  • 47 postów

Napisano 24 lipca 2014 - 15:19

Ostatnio wymieniałem w moim iP4 wyświetlacz (pęknięta szybka), po wymianie przestał mi działać czujnik zbliżeniowy, przeczytałem w internecie jak sobie poradzić z tym problemem, rozłożyłem go, zakleiłem odpowiednie miejsce taśmą izolacyjną, złożyłem ponownie i po tym drugim złożeniu zauważyłem, że część dotyku, cieniutki pasek na całą szerokość wyświetlacza nie reaguje. Czym to może być spowodowane? Czy podczas rozbierania telefonu mogłem uszkodzić jakiś układ albo np. naderwać taśmę? Nie chce go rozbierać i składać ponownie żeby nie pogorszyć sprawy.

#2 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 24 lipca 2014 - 16:06

Przy rozkładaniu nie, zapewne przy składaniu, bo wtedy bardzo łatwo uszkodzić taśmę jak się nie ma w tym doświadczenia, szczególnie jak się podwinie ta "pętelka" na taśmie wyświetlacza. Obawiam się, że wyświetlacz do wymiany, bo taśmy nie naprawisz.

#3 adizj

adizj
  • 47 postów

Napisano 24 lipca 2014 - 21:53

To bardzo możliwe, bo przy składaniu właśnie zawinęła mi się ta pętelka. No cóż, trudno trzeba będzie zainwestować w nowy wyświetlacz, przynajmniej będę wiedział na co uważać następnym razem.

#4 pracowici

pracowici
  • 2 postów

Napisano 30 lipca 2014 - 23:45

Przed wymianą wyświetlacza, proponuje dokładnie wyczyścić połączenie digitizera z płytą główną. Do tego celu polecam użyć preparatu Kontakt 60 i 61. Gdy takich brak, można pokusić się o użycie spirytusu. Zabieg sugeruje wykonać przy odłączonej baterii, a przed ponownym jej podłączeniem, odczekać przynajmniej 15 minut, aż preparaty odparują.

#5 arvika

arvika
  • 1 501 postów

Napisano 31 lipca 2014 - 07:10

Pare dni temu mieliśmy taki przypadek. Powodem było uszkodzenie przez poprzedni serwis gniazd taśm na płycie głównej.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych